«Το ΚΚΕ τιμά ιδιαίτερα τους χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες που δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, αφού στις τρεις περίπου δεκαετίες της πολιτικής προσφυγιάς, ήταν χιλιάδες αυτοί οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην υπερορία. Επίσης τιμά όσες και όσους δεν υποχώρησαν και επαναπατρίστηκαν μετά από πολύχρονο αγώνα, γνωρίζοντας ότι και ο επαναπατρισμός τους σήμαινε νέα σκληρή μάχη για την επιβίωσή τους στα πλαίσια του άδικου, εκμεταλλευτικού συστήματος». Αυτό τόνισε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εκδήλωση για την πολιτική προσφυγιά που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
«Η μελέτη της ιστορικής διαδρομής των πολιτικών προσφύγων, της ιστορίας του Κόμματος στην πολιτική προσφυγιά, έχει ξεχωριστή σημασία για την ίδια τη γνώση της ιστορίας του επαναστατικού κινήματος, της ιστορίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τη γνωριμία με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στις χώρες που φιλοξένησαν τους πολιτικούς πρόσφυγες στον αιώνα που πέρασε», επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι οι χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες βρέθηκαν χωρίς τη θέλησή τους, με την έννοια ότι η προσφυγιά ήταν αναγκαστική επιλογή, αλλά με ψηλά το κεφάλι και δυνατό αγωνιστικό φρόνημα στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφερόμενος σε όσους -και με αφορμή τα 100 χρόνια της Οχτωβριανής Επανάστασης- ρωτούν «γιατί ανατράπηκε ο σοσιαλισμός;» σημείωσε: «Επειδή σταδιακά το Κομουνιστικό Κόμμα και η σοβιετική εξουσία, μπροστά σε δυσκολίες, υιοθέτησαν επιλογές, όπως προώθηση της πολιτικής της αγοράς, παρμένη από τους νόμους του καπιταλισμού. Έτσι αποδυναμώθηκε η κοινωνική ιδιοκτησία, ο Κεντρικός Σχεδιασμός, ο εργατικός έλεγχος, ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της παραγωγής, χάθηκε η προωθητική δύναμη ανάπτυξης σοσιαλισμού. Επίσης, απεμπολήθηκε ο χαρακτήρας της εξουσίας, ως δικτατορίας του προλεταριάτου, με το λεγόμενο παλλαϊκό κράτος, όπως και η ταξική πάλη που συνεχίζεται μέχρι τον κομμουνισμό».
Πρόσθεσε δε πως όλη σχεδόν η περίοδος της πολιτικής προσφυγιάς του Κόμματος και χιλιάδων αγωνιστών συνδέθηκε επίσης με σελίδες πρωτοπόρας δράσης και αυτοθυσίας. Συνδέθηκε με παράνομες αποστολές στην Ελλάδα για την ανάπτυξη της δράσης του Κόμματος. Η αποστολή του Νίκου Μπελογιάννη ήταν μια από τις πολλές. Συνδέθηκε με βοήθεια, που συγκέντρωναν οι Έλληνες πολιτικοί πρόσφυγες για την αρωγή σε φυλακισμένους και εξόριστους, αλλά και σε οικογένειες αγωνιστών που έμειναν πίσω και περνούσαν τα πάνδεινα.
Ο κ. Κουτσούμπας επισήμανε πως συνολικά, η δράση του ΚΚΕ στηρίχτηκε από τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα των χωρών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης καθώς και από τα αντίστοιχα κράτη.
«Ταυτόχρονα, οι εσωτερικές εξελίξεις στις χώρες φιλοξενίας με πρώτη την ίδια τη Σοβιετική Ένωση επηρέασαν τη ζωή των πολιτικών προσφύγων, την ιδεολογική διαπάλη καθώς και την πολιτική του Κόμματος. Για παράδειγμα, η δεξιά οπορτουνιστική στροφή του ΚΚΣΕ με τις αποφάσεις του 20ου Συνεδρίου το 1956 επέφερε την επέμβαση του ΚΚΣΕ και της επιτροπής των 6 ΚΚ στο ΚΚΕ. Αποτέλεσε την αφετηρία για την αλλαγή της πολιτικής γραμμής του Κόμματος, την καθαίρεση του Νίκου Ζαχαριάδη από γενικό γραμματέα της ΚΕ. Η παρέμβαση επέφερε δεξιά οπορτουνιστική στροφή και στην οργανωτική πολιτική του ΚΚΕ» είπε.
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «ο επαναπατρισμός των πολιτικών προσφύγων ήρθε ως αποτέλεσμα των πολύχρονων αγώνων και έγινε πράξη μετά την ντε φάκτο νομιμοποίηση του Κόμματος το 1974, με την πτώση της επτάχρονης δικτατορίας.
Τίποτα δε χαρίστηκε. Τα πάντα κατακτήθηκαν με αγώνες.
Τιμάμε όλους και όλες που έπεσαν στα πεδία των μαχών, εκτελέστηκαν.
Όσους βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν.
Όσους και όσες βρέθηκαν στην αναγκαστική πολιτική προσφυγιά.
Τα παιδιά και τα εγγόνια όλων αυτών που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για την αξιοπρέπεια, τη ζωή και το καλύτερο πανανθρώπινο μέλλον.
Προϋπαντούμε τα 100 χρόνια του ΚΚΕ με την υπόσχεση που δίνει και το τραγούδι ότι “το λάβαρο που μου ‘λαχε ψηλά θα το κρατήσω. Εμπρός σύντροφοι πιο ψηλά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ