To KKE τιμάει τους αγωνιστές, τιμά τον απλό λαϊκό άνθρωπο, τιμά τους δημιουργούς και τους ανθρώπους που πρωτοστάτησαν σε κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες. Οι νέοι καλούνται και αυτοί να μη χάσουν την επαφή τους με τους κοινωνικούς αγώνες και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.
Αυτό επισήμανε, με αφορμή τιμητική εκδήλωση στα Ανώγεια Ρεθύμνου για τον Μιχάλη Γ. Σταυρακάκη ή Νιδιώτη, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που παραβρέθηκε σήμερα το βράδυ στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΚΚΕ, «για τον άνθρωπο της Αριστεράς», ο οποίος «Έλαβε ενεργά μέρος στους λαϊκούς αγώνες του κόμματος, στο κίνημα Ειρήνης, πρωτοστατώντας παράλληλα στη συνδικαλιστική οργάνωση των κτηνοτρόφων με αποτέλεσμα να φυλακιστεί, να εξοριστεί αλλά και να αποδώσει δημιουργικά όλα όσα βίωνε και αισθανόταν για το δίκαιο του λαού και τους αγώνες με την ποίησή του», όπως είπε ο κ. Κουτσούμπας.
Γεννημένος στα Ανώγεια το 1928, ο Νιδιώτης, ο στιχουργός μεταξύ άλλων του Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου, από νεαρή ηλικία έδειξε την αγάπη του για τη φύση, τους ανθρώπους, τον προβληματισμό του για όλα όσα συνέβαιναν, κυρίως όμως την προσήλωση του στις ρίζες του και στην προστασία του τόπου του εκεί στον Ψηλορείτη. Το 1943 οργανώνεται στην ΕΠΟΝ Ανωγείων, ένα χρόνο μετά συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς, φυλακίζεται αλλά δραπετεύει. Μετά την απελευθέρωση ξεκινάει η κοινωνική, αγωνιστική, συνδικαλιστική του δράση σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενώ συχνά φυλακίζεται και εξορίζεται.
Από το 1963 ξεκινάει να αρθρογραφεί σε εφημερίδες στο Ηράκλειο και την Αθήνα, οργανώνεται στο ΚΚΕ μέχρι που το 1977 επιλέγεται ως υποψήφιος του κόμματος στο Ηράκλειο.
Τα δύσκολα χρόνια, οι ταλαιπωρίες του, οι αγώνες και όλα όσα έζησε ως αγωνιστής της Αριστεράς τον οδηγούν να εκδώσει τα ποιήματα του και το 1983 ο Γιάννης Μαρκόπουλος, μελοποιεί ποιήματα του Νιδιώτη. Από τότε ξεκινάει η αναγνώριση του ποιητή Μιχάλη Σταυρακάκη ή Νιδιώτη η συνέχιση εκδόσεων ποιημάτων, βραβεύσεις, μεταφράσεις ποιημάτων του στα γερμανικά και αγγλικά, αναφορές για το έργο του και το πρόσωπό του από ξένες εφημερίδες και Πρακτορεία Ειδήσεων.
Το 2000 έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών και οι Ανωγειανοί τον αποχαιρέτισαν με μία χαρακτηριστική Μαντινάδα που ο ίδιος έγραψε και συγκέντρωνε την ουσία της ύπαρξης του και της στάσης του στη ζωή: «Χέρια που δεν αρπάξανε ξένο ψωμί να φάνε / αυτά κρατούνε την τιμή όσο βαριά και να ‘ναι».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε: «Τον Νιδιώτη, τον Μιχάλη Σταυρακάκη πρέπει να τον τιμούν όχι μόνο εμείς αλλά και οι νέες γενιές. Η ζωή του Νιδιώτη διδάσκει το πώς ένας απλός άνθρωπος, ένας βοσκός μπήκε στο αγώνα της ζωής και έδεσε την ποίηση με το λαϊκό αίσθημα, τη ζωντάνια του κρητικού λαού με τους αγώνες για ειρήνη. Και οι νέοι πρέπει να παραδειγματιστούν και να μην απέχουν της συμμετοχής».
Όπως ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας: «Ο συνδικαλισμός μπορεί να έχει δυσκολίες αλλά παραδείγματα όπως του Νιδιώτη, που εντάχθηκαν στους αγώνες του ΚΚΕ που κρατούν 100 χρόνια τώρα, πρέπει να ακολουθούνται από τους νέους. Άνθρωποι σαν τον Νιδιώτη είναι φωτεινά παραδείγματα που βοηθούν στην ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος μιας και υπάρχουν ακόμη σήμερα αγωνιστές που δεν σταματούν την πάλη. Για τους λόγους αυτούς οι νέοι πρέπει να συμπορευτούν με το ΚΚΕ, να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες που τους λένε ότι το ΚΚΕ ή οι ιδέες του έρχονται από το παρελθόν. Το παρελθόν δένει με το παρόν και το μέλλον και πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι την ιστορία και του τόπου αλλά και όλης της ανθρωπότητας για να μπορούν να ανοίξουν δρόμους στο σήμερα και στο αύριο. Το ΚΚΕ είναι ότι πιο σύγχρονο και πιο νέο έχει η ελληνική κοινωνία».
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι: «Κάνει την βρώμικη δουλειά για λογαριασμό της πλουτοκρατίας του τόπου, για τους εγχώριους και διεθνείς μονοπωλιακούς ομίλους, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αυτή είναι η αποστολή αυτού του πολιτικού προσωπικού που σήμερα μας κυβερνάει. Άρα οι νέοι θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη και επαναλαμβάνω, να κλείσουν τα αυτιά τους σε όσους θέλουν να τους αποπροσανατολίσουν, να τους χειραγωγήσουν και ουσιαστικά να μην μπορούν να σκέφτονται ως ελεύθεροι άνθρωποι».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ