Συνέντευξη Τύπου εφ΄όλης της ύλης έδωσε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο 24/7 εστιάζοντας στο Κυπριακό και τα εθνικά ζητήματα.

Αναλυτικά ο Υπουργός Ναυτιλίας τόνισε:

Για το Κυπριακό και τα εθνικά ζητήματα

Τα εθνικά θέματα είναι ένα κομμάτι της πολιτικής, για το οποίο θα πρέπει να υπάρχει πάντα κοινός στόχος. Όλοι αγαπούμε, και νοιαζόμαστε την πατρίδα. Πρέπει να υπάρχει μια συναντίληψη στα εθνικά ζητήματα και σε δύο τρία άλλα θέματα, όπως το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, όπως το επενδυτικό κλίμα που έχει ανάγκη η χώρα. Μάλιστα, θα τολμούσα να πω ότι πάντα επειδή η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη σε αυτά τα ζητήματα, θα έλεγα ότι η ίδια, όσο και αν αισθάνεται πικραμένη από υπερβολές και ακρότητες της αντιπολίτευσης, πάντα πρέπει να επιχειρεί και να προσπαθεί να εξασφαλιστεί ένα τέτοιο κλίμα, σε αυτά τα ζητήματα. Δηλαδή πάντοτε η κυβέρνηση πρέπει να δείχνει διατεθειμένη για συνεννόηση, δεν πρέπει να μπαίνει στην λογική της πόλωσης όσο και αν προκαλείται. Λογικό είναι να υπάρχουν διαξιφισμοί. Όμως θα πρέπει η κυβέρνηση πάντα να επιδιώκει συνεννόηση στα εθνικά ζητήματα. Έτσι δείχνει και τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, δείχνει την διάθεσή της και την δύναμή της να κάνει υπερβάσεις, να ξεφεύγει από καταστάσεις που δημιουργούν τέλμα. Έτσι δείχνει ότι έχει ενέργεια, ότι έχει πολιτικό κεφάλαιο ικανό να τη στηρίζει σε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες.

Για το φάκελλο της Κύπρου

Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια από τότε. Σχεδόν όλοι οι συντελεστές εκείνης της τραγωδίας της εθνικής δεν υπάρχουν και νομίζω ότι με νηφαλιότητα θα προσεγγίσουμε αυτά τα ζητήματα, για να δούμε με ποιο τρόπο θα αποφευχθούν μελλοντικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να τραυματίσουν ξανά το σώμα της πατρίδας. Δε φοβάμαι να μεταβιβαστεί ο φάκελλος στη Λευκωσία. Θεωρώ ότι είμαστε ώριμος λαός και ότι μπορούμε να δούμε τα πράγματα με το ψυχρό βλέμμα της απόστασης, χωρίς να αναθερμάνουμε καταστάσεις.

Για τους διαλόγους Καμμένου – Γιαννουσάκη

Η υπόθεση τελεί υπό δικαστική έρευνα, οπότε προσωπικά έχω κρατήσει μία απόσταση και δεν τη σχολιάζω. Γι’ αυτό δεν θα ήθελα να προβώ σε κανένα άλλο σχόλιο.

Για το σύστημα παράλληλων πληρωμών του Γιάνη Βαρουφάκη

Εγώ δεν το θυμάμαι, τι να κάνουμε; Μπορεί να μην έχω καλή μνήμη αλλά δεν το θυμάμαι. Θα έλεγα όμως ότι ένα κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρέπει να περιορίζει την παρελθοντολογία στο ελάχιστο, διότι διαπράττει ένα μέγα λάθος για τον εαυτό του, αυτό το κόμμα, διότι το παρελθόν είναι η Νέα Δημοκρατία. Το πώς ήρθαμε εδώ το ξέρει όλος ο Ελληνικός λαός. Ούτε η ζωή άρχισε μετά τις 25 Ιανουαρίου στην Ελλάδα. Θα έλεγα ότι και οι μέρες της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση και του δημόσιου βίου και του δημόσιου χρήματος και όλων των υποθέσεων είναι γνωστή. Και έχει βαρύτατες, το τονίζω, βαρύτατες πολιτικές ευθύνες για πάρα πολλά πράγματα. Θα πρότεινα -και το λέω με την αγάπη που έχω στη δημοκρατία γιατί τα κόμματα είναι συντελεστές της δημοκρατίας, και η εναλλαγή στην εξουσία είναι και αυτό ένα στοιχείο της δημοκρατίας- στη Ν.Δ. να ασχοληθεί με το μέλλον, να γίνει πιο ευρηματική, να έχει πιο μεγάλη φαντασία στις προτάσεις της, να προσπαθεί να κερδίσει την εκτίμηση του κόσμου από τις εναλλακτικές προτάσεις. Στη Ν.Δ. υπάρχουν σοβαροί και έξυπνοι άνθρωποι. Δεν καταλαβαίνουν ότι πυροβολούν τα πόδια τους, λέγοντας υπερβολές; Το έχει ίσως η οικογένεια Μητσοτάκη…

Για την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν κόμμα με παρελθόν στη διακυβέρνηση, και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπερβολικός. Μέχρι που ήρθε ο Αλέξης Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα που βολευόταν να αρνείται, ακόμα και να πετροβολεί. Με την έλευση του Τσίπρα όμως άλλαξαν τα πράγματα. Ο Τσίπρας μίλησε για κυβερνώσα αριστερά και άρχισαν τα πράγματα και έπαιρναν μία άλλη πορεία. Ας έρθουμε λοιπόν σε μία ισορροπία όλοι. Και ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφεύγει τις υπερβολές, δεν λέω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τέτοιου είδους λάθη.

Για την Αξιωματική Αντιπολίτευση

Η Νέα Δημοκρατία δείχνει ότι πραγματικά βρίσκεται σε αδιέξοδο, με το να κάνει συνεχώς αναφορές σε αυτά τα ζητήματα. Αυτή η λογική τους, αυτή η υποταγή τους, όλα αυτά τα χρόνια, έφερε και το γνωστό αποτέλεσμα. Ακόμα και στην περίοδο των μνημονίων μπορούσαν αρκετά πράγματα να γίνουν, όπως κάνει τώρα αυτή η Κυβέρνηση. Δηλαδή, ακόμα και στα περιθώρια των μνημονίων, θα βρει τρόπο, σε κάθε Υπουργείο, μικρά αλλά ουσιαστικά ζητήματα να λυθούν και επιμέρους ομάδες, από εδώ και από εκεί, να αισθανθούν ότι υπάρχει μία Κυβέρνηση που τους αφουγκράζεται, με σοβαρό τρόπο. Αυτά δεν τα έκανε η Νέα Δημοκρατία.

Για την έξοδο στις αγορές

Η Ελλάδα ούτε πρέπει να βιαστεί, ούτε πρέπει να αργήσει. Η Ελλάδα χρειάζεται από εδώ και πέρα πολύ σοβαρότητα και προσοχή. Και πρέπει με νηφάλιο τρόπο να γίνουν οι κινήσεις. Νομίζω ότι η Κυβέρνηση διαθέτει αυτό το status. Πιστεύω ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει, γιατί έτσι θα στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση στην Ελλάδα. Εγώ επενδύω πολλά στη μικρομεσαία επιχείρηση. Η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, η δυνατότητα στήριξης νέων πρωτοβουλιών, μικρών πρωτοβουλιών από νέους ανθρώπους, θα μπορεί πραγματικά να δώσει ανάφλεξη στην οικονομία, και η οικονομία, είναι ευκαιρία, μετά από όσα λάθη έχουν γίνει, να αποκτήσει πιο ποιοτικά, πιο ουσιαστικά χαρακτηριστικά. Κυρίως πρέπει να δημιουργηθεί και πάλι αυτό που λέμε μεσαία τάξη, η οποία είναι το αμορτισέρ που απορροφά όλους τους κραδασμούς των δυσκολιών και των κρίσεων.

Εκείνο λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε όλους εκείνους τους τρόπους, να ενθαρρύνουμε, να παροτρύνουμε, να κινητροδοτήσουμε και να κινητοποιήσουμε την παραγωγική δύναμη της χώρας. Να φτιάξουμε μία οικονομία που να νοιάζεται και τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα καπιταλιστικό περιβάλλον, αλλά μπορεί ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον, αυτή η Αριστερά να περάσει ένα μήνυμα και στην Ευρώπη και στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να χτίσουμε μια Ευρώπη, όπου θα συνυπάρχουν ο άνθρωπος, το περιβάλλον, και η οικονομία της αγοράς. Και όλα αυτά άμα θα λειτουργήσουν με ένα μέτρο θα είναι ένα πολύ μεγάλο κέρδος για τις κοινωνίες. Αυτό νομίζω είναι η δουλειά αυτής της Αριστεράς.

Για τις πολιτικές συνεργασίες και τη ΔΗ.ΣΥ.

Ακούγονται πολλά. Ο κ Βενιζέλος, όταν λέει για κέντρο, το λέει πολύ συνειδητά. Είναι έξυπνος άνθρωπος ο Βενιζέλος. Με την πρόταση αυτή μπορεί να δώσει τη δυνατότητα χωρίς δυσκολία να συνεργαστεί με τη Δεξιά. Δεν ξέρω αν έχει ατζέντα συνεργασίας. Σας λέω τι μπορεί να κάνει, εκτίμηση κάνω, δεν είμαι και μάντης. Η θέση μου είναι ότι ένα κόμμα που θέλει να λέει ότι εκφράζει την Κεντροαριστερά, δεν μπορεί να κοιτάει και δεξιά και αριστερά. Κοιτάει μόνο αριστερά και επειδή ενίσταται για λάθη και αδυναμίες του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να βάζει ζητήματα τα οποία τα κρίνει και η κοινωνία, ζητήματα που θα αναγκάσουν την άλλη Αριστερά, να έρθει στη σωστή θέση. Και έτσι, μέσα από μια τέτοια διεργασία, μπορούν να απαλειφθούν αδυναμίες και λάθη που υπήρξαν και από εδώ και από εκεί, και μετά τις εκλογές να πάμε να βρούμε ένα τρόπο συνύπαρξης. Αυτό πρέπει να κάνει η λεγόμενη Κεντροαριστερά. Αν δεν το κάνει, τότε να θυμάται τι έγινε με την Ένωση Κέντρου και τι έγινε με το κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου, πού ήταν στην απογείωσή του και πού έφτασε. Όλα αυτά έχουν ένα κύκλο.

Αν δεν πιάσεις το νήμα της εποχής, που σε οδηγεί στο μέλλον, δίνοντας το στίγμα ότι έχεις μέσα σου δύναμη ανανέωσης και προσέγγισης των πραγμάτων με την νέα πραγματικότητα και κοιτάς να βολευτείς σε μία ουρά της Δεξιάς, υπάρχει θέμα. Ξέρετε προέρχομαι από μία πολιτικοποιημένη οικογένεια, η οποία κουβαλούσε μέσα της την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, του Πλαστήρα, του Γεωργίου Παπανδρέου και του Ανδρέα Παπανδρέου. Ήξερα να είμαι αντιδεξιός και αντι-νεοφιλελεύθερος. Η οικογένειά μου πίστευε στην κοινωνική δημοκρατία και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Λοιπόν τώρα τι μας λένε για συνεργασίες με την Δεξιά και μάλιστα με τη νεοφιλελεύθερη, την πιο ακραιφνή νεοφιλελεύθερη Δεξιά; Αυτά θα τα κρίνει ο κόσμος. Και αν θέλει κάποιος να πάει στον κύριο Μητσοτάκη από αυτό το χώρο, μπορεί να πάει μόνος του, δε χρειάζεται να έχει τα διαπιστευτήρια κανενός ανθρώπου του πρώην πολιτικού μου χώρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ