Με τίτλο «Η Βουλγαρία και η Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα στην Ε.Ε. για υπέρβαση των προκαταλήψεων» και υπότιτλο «Με την Τουρκία φιλοδοξούμε να έχουμε την πιο αποτελεσματική συνεργασία -αλλά βέβαια, σε κάθε ταγκό χρειάζονται δύο προσεκτικοί χορευτές» η βουλγαρική εφημερίδα «24 Chasa» δημοσιεύει σήμερα συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Μια συνέντευξη που αποτυπώνει τις σχέσεις των δύο χωρών και την κοινή δράση και στόχους για την περιοχή των ΝΑ Βαλκανίων στην ευρωπαϊκή τους προοπτική.

«Βουλγαρία και Ελλάδα είναι το καλύτερο παράδειγμα στην Ε.Ε. για υπέρβαση των προκαταλήψεων, πώς μπορούν δύο λαοί να γίνουν -παρά τις δυσκολίες, τις εντάσεις και τα πάθη της ιστορίας- φίλοι, εταίροι και σύμμαχοι» τονίζει ο κ. Κοτζιάς ευχαριστώντας «δημόσια» τον Βούλγαρο ομόλογό του Ντάνιελ Μίτοφ για τη συνεργασία «προκειμένου να κάνουμε τις χώρες μας άγκυρες σταθεροποίησης όλης της περιοχής αλλά και την επιθυμία να επεκτείνουμε τη συνεργασία και στην Ανατολική Μεσόγειο, περιοχή για την οποία η Ελλάδα διαθέτει μεγάλη πείρα και αυθεντικές φιλίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα «μαζί με τον Ντάνιελ», όπως σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, επιδιώκεται επιπλέον η ανάπτυξη «ειδικών και πιο συστηματικών σχέσεων με τα κράτη της περιοχής μας που είναι ενταγμένα στην Ε.Ε.», υπενθυμίζοντας ότι «δεν είναι άλλος παρά η Ελλάδα που δούλεψε για την ένταξη όλων τους στην Ε.Ε.», καθώς εμείς «ακολουθούμε πολιτική ενσωμάτωσης όλων και όχι αποκλεισμού οποιουδήποτε».

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στην ανάπτυξη των δικτύων, ο κ. Κοτζιάς εξηγεί ότι με βάση την πεποίθηση ότι τα δίκτυα διευκολύνουν -δεν διασφαλίζουν χωρίς πολιτική βούληση- την ανάπτυξη σταθερών σχέσεων ανάμεσα σε κράτη και σε επίπεδο ολόκληρων περιφερειών, Βουλγαρία και Ελλάδα εργάζονται για την ανάπτυξη δικτύων σε σειρά τομέων, όπως στην ενέργεια, στη δημιουργία αξόνων αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρόμων ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα διευκολύνουν όχι μόνο την από κοινού ανάπτυξη αλλά και την ενσωμάτωση όλης της περιοχής σε δίκτυα που θα συνδέουν τη Βορειοανατολική Αφρική και περιοχές της Ασίας με την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

«Οι δύο χώρες προσβλέπουμε στη συμπερίληψη της Ρουμανίας, καθώς και άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. που γεωγραφικά βρίσκονται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη» προσθέτει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία των βαλκανικών κρατών ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι «Βουλγαρία και Ελλάδα στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων όσοι την επιθυμούν, αρκεί και εκείνοι να θέλουν να υπερβούν όλα αυτά που τους κρατούν “φυλακισμένους της ιστορίας”», επισημαίνοντας ότι βασική επιδίωξη σήμερα είναι «να συνδυαστεί η ευρωπαϊκή πορεία της περιοχής με την ενδυνάμωση πολύπλευρων πολιτικών ανάμεσα στα κράτη-γείτονες. Στόχος είναι να ενταχθούν στην Ε.Ε. όλα τα Βαλκάνια και ταυτόχρονα η παρουσία τους να είναι ισχυρή ως σύνολο. Αυτό να συμβεί στη βάση μιας πολιτικής που θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ίδιας της Ε.Ε.».

«Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε ορισμένες περιοχές στο εσωτερικό της Ε.Ε., εμείς επιθυμούμε η περιφερειακή συνεργασία να συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και όχι στην ενδυνάμωση τάσεων επανεθνικοποίησης και κατακερματισμού» επισημαίνει.

Σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι «εμείς, η περιοχή μας, πληρώνουμε τις συνέπειες αποφάσεων και πρακτικών τρίτων», επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα της νέας μετανάστευσης και της προσφυγιάς είναι διεθνές και ευρωπαϊκό, και ότι χρειάζονται ανάλογα μέτρα καθώς και λύσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτήν την κατεύθυνση, προσθέτει ότι Ελλάδα και Βουλγαρία συνεργάζονται, στηρίζουν τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας, ελπίζουν και συμβάλλουν ώστε να τερματιστούν οι πόλεμοι.

«Χρειάζεται ασφαλώς, επιπλέον, ορθολογική συνεργασία ανάμεσα και στα υπόλοιπα κράτη της περιοχής μας. Ουδείς επιτρέπεται να ξεχνά ότι έπειτα από κάθε κρίση θα παραμείνουμε όλοι μας σε αυτήν την περιοχή και δεν θα πρέπει να έχουμε αφήσει τρίτους να διαταράσσουν τις σχέσεις μας».

Ερωτηθείς αναφορικά με την Τουρκία λέει ότι εμείς «επιδιώκουμε να έχουμε την πιο αποτελεσματική και ουσιαστικά δυνατή συνεργασία», επισημαίνοντας όμως ότι «βέβαια, τίποτα δεν γίνεται αυτόματα και σε κάθε ταγκό χρειάζονται δύο προσεκτικοί χορευτές», καθώς και ότι «μεγάλη βοήθεια στις σχέσεις μας είναι και η τριμερής συνεργασία που έχουμε καθιερώσει ανάμεσα στις χώρες μας στο τρίγωνο των συνόρων μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: Στη Βουλγαρία σήμερα ο Κοτζιάς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης