“Εμείς δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου, για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα τρίτων, αλλά για να εξυπηρετηθεί μόνο ο κυπριακός λαός, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιας, προσερχόμενος για να μιλήσει σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Πράξης “Πράττω”, της οποίας είναι πρόεδρος, στη Θεσσαλονίκη.
Σε ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης ο κ. Κοτζιάς έκανε λόγο για “νευρικότητα” από την πλευρά της Τουρκίας και σημείωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιδράσει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και να μην αφήσει η νευρικότητα αυτή της Αγκυρας να εκδηλωθεί πάνω στη χώρα μας με τη δημιουργία ανθελληνικού μετώπου.
Η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη είπε ο κ. Κοτζιάς και απευθυνόμενος στον πρόεδρο Ερντογάν έθεσε το ρητορικό ερώτημα, μήπως επιθυμεί να επιστρέψουμε στη Συνθήκη των Σεβρών.
Στη διάρκεια της ομιλίας του και αφού ξεκαθάρισε ότι μιλάει πλέον ως πρόεδρος της Κίνησης “Πράττω” και όχι ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι πολλές πλευρές της Συνθήκης της Λωζάννης δεν έχουν εφαρμοστεί από την Τουρκία. “Να πω ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης η Ιμβρος και η Τένεδος είναι αυτοδιοικούμενες περιοχές; Να πω ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης θα έπρεπε οι 246.000 ομογενείς Έλληνες στην Κωνσταντινούπολη να είναι σήμερα και 80.000 μουσουλμάνοι στη Θράκη, ενώ σήμερα έχουμε 130.000 μουσουλμάνους -και καλά κάνουν και αβγατίζουν-και 2.500 Ελληνες ομογενείς στην Κωνσταντινούπολη; Εδώ υπήρξε συνέχεια των παραβιάσεων”, επισήμανε.
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε “γελοιότητες” όσα κυκλοφόρησαν περί δήθεν παραίτησής του. Τα απέδωσε σε σχεδιασμένη και σκοτεινή επίθεση εναντίον του, είπε ότι δεν υπήρξε ποτέ θέμα παραίτησης και σημείωσε πως σε αυτή την κρίσιμη φάση για τη χώρα δεν θα κάνει τη χάρη κανενός να παραιτηθεί.
Σε όσους του καταλογίζουν “εθνικισμό” απάντησε ως εξής: “Μου λένε όμως ότι το να παλεύεις για την κατάργηση των εγγυήσεων, για να φύγουν τα κατοχικά στρατεύματα της Τουρκίας από την Κύπρο είναι εθνικισμός, ενώ είναι σύγχρονος ευρωπαϊσμός να κατέχει η Τουρκία ευρωπαϊκά εδάφη! Συχνά αυτοί που κατηγορούν για εθνικισμό την πατριωτική Αριστερά είναι φορείς του εθνικισμού της άλλης πλευράς”.
Ως προς τις προκλήσεις από την πλευρά της Αλβανίας ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε για “εθνικισμό της αλβανικής ελίτ” και σημείωσε ότι η Αθήνα έχει διαμηνύσει στα Τίρανα να κρατήσουν χαμηλούς τόνους.
Κάλεσε την ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό και τόνισε πως η Ελλάδα θέλει τη σταθερότητα της γειτονικής χώρας.