«Όποιος κι αν εκλεγεί Δήμαρχος θα πρέπει να είναι συνεργάτης σας γιατί η Αθήνα αλλάζει μόνο από κάτω προς τα πάνω». Με αυτό το μήνυμα ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Κώστας Μπακογιάννης σε συνάντηση υποψηφίων Δημάρχων της Αθήνας με κατοίκους στον πεζόδρομο του Αγίου Παύλου στο σταθμό Λαρίσης που διοργάνωσε ο εξωραϊστικός – πολιτιστικός σύλλογος της περιοχής.

«Σας ευχαριστούμε για τα πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα που μας θέσατε. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει αυτός ο σύλλογος ο οποίος είναι ένα δραστήριο και ζωντανό κύτταρο στην καρδιά της Αθήνας», ανέφερε ο Κώστας Μπακογιάννης.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων μιλώντας για την ασφάλεια τόνισε πως «αποτελεί προϋπόθεση για την ελευθερία» και διαφώνησε με την άποψη ότι είναι θέμα που δεν αφορά το Δήμο. «Αυτή η λογική θέλει το Δήμαρχο απλώς να καταγγέλλει και να λέει ‘δεν είναι δική μου δουλειά αλλά του υπουργού’. Έτσι όμως δεν γίνεται δουλειά. Ο δήμαρχος είναι υπεύθυνος για όλα και υπόλογος έναντι όλων», εξήγησε.

Παράλληλα επισήμανε ότι «πρέπει να ξεκινήσουμε από την πρόληψη» αλλά «χρειαζόμαστε και την καταστολή». Συγκεκριμένα μίλησε για την ανάγκη σύστασης Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Ασφάλειας, για τη συνεργασία της ΕΛ.ΑΣ με μια αναβαθμισμένη και εκσυγχρονισμένη Δημοτική Αστυνομία και για τη συνεργασία, αν χρειαστεί, με ιδιωτική εταιρεία φύλαξης σε συγκεκριμένα σημεία όπως γίνεται με επιτυχία στο Πεδίον του Άρεως.

«Το γήπεδο 5Χ5 που σωστά ζητάτε να φτιαχτεί στη γειτονιά σας, για σκεφτείτε αν δεν το φυλάξουμε σε πόσους μήνες θα το ..πάρουμε στα χέρια;», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι οφείλουμε «να δούμε και το πράσινο και το φως περιμετρικά της πλατείας και βέβαια το άγαλμα του Παπανικολάου να κοσμήσει αυτή την πλατεία».

Επιπρόσθετα τόνισε ότι θα πρέπει κτίρια όπως εκείνα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης απέναντι από το σταθμό Λαρίσης και αυτό στην πλατεία Τράιμπερ στο οποίο στεγάζονται σήμερα δημοτικές παρατάξεις, να αποδοθούν στη γειτονιά ως κύτταρα πολιτισμού.

Όσο για τα εγκαταλειμμένα σπίτια τόνισε την ανάγκη να διορθωθεί το θεσμικό πλαίσιο και επισήμανε: «Ο Δήμος οφείλει να είναι παρεμβατικός και ο Δήμαρχος να μην είναι κλεισμένος στην πλατεία Κοτζιά».

Σε ότι αφορά το ζήτημα των ναρκωτικών που είναι πολύ έντονο στη γειτονιά του Αγίου Παύλου, είπε ότι οι χώροι ελεγχόμενης χρήσης είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι πανάκεια. «Χρειαζόμαστε ολοκληρωμένη πολιτική που θα ξεκινάει από την πρόληψη. Και βέβαια είναι απαραίτητο να κάνουμε street work και να έχουμε κέντρα ημέρας και υπνωτήρια. Για όλα αυτά υπάρχουν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο τα οποία κινδυνεύουμε να τα αφήσουμε στις Βρυξέλλες. Όσο για τη χωροθέτηση δεν γίνεται ούτε κουνώντας το δάκτυλο, ούτε με εντολές, ούτε με ‘πρέπει’ αλλά με διάλογο», υπογράμμισε.

Σχετικά με τη δράση των ΜΚΟ στο προσφυγικό, ο Κώστας Μπακογιάννης ξεκαθάρισε: «Κουμάντο στο Δήμο κάνει ο Δήμος και καμιά ΜΚΟ. Να μάθουν να σέβονται το Δήμο, τις Δημοτικές Κοινότητες, τις γειτονιές και να λειτουργούν με κανόνες».

Επιπλέον ανέφερε το παράδειγμα του Άμστερνταμ όπου λειτουργεί μία πλατφόρμα στην οποία ο Δήμος θέτει συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης για τις ΜΚΟ.

Τέλος, ανέλαβε τη δέσμευση «να ξαναέρθουμε και του χρόνου να συζητήσουμε στη γειτονιά σας και να μην τα κάνουμε αυτά μόνο προεκλογικά».