Αγριεύει η κόντρα μεταξύ των υποψηφίων εν όψει του δεύτερου γύρου, για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής. Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη Δευτέρα εξαπέλυσε επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, μέσω του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού το πρωί της Τρίτης, σήκωσε το γάντι και έδωσε τις δικές του απαντήσεις.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν γνωρίζει τις πολιτικές θέσεις του κ. Ανδρουλάκη σε πολλά θέματα, ούτε την πραγματική ιδεολογική του τοποθέτηση. «Δεν ξέρω πού τοποθετείται ιδεολογικά. Ρωτήστε τον», είπε ο κ. Παπανδρέου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, έθεσε το ζήτημα ποιος θα εκπροσωπεί το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή, υποστηρίζοντας πως το κόμμα έχει να δώσει μάχες τόσο στην κοινωνία όσο και στο Κοινοβούλιο. «Είναι παράδοξο να μην ξέρουμε ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: «Εμένα δεν θα με ήθελαν. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ γιατί μπορώ να επαναπατρίσω ψηφοφόρους, η δε ΝΔ γιατί θα έχει απέναντί της μια σκληρή αντιπολίτευση με τον δικό μου τρόπο, χωρίς φωνασκίες». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντέκρουσε ακόμη και τις κατηγορίες περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο κ. Παπανδρέου τον επέκρινε για τη θέση που εξέφρασε για την κατάργηση του βέτο σχετικά με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι διαφωνεί με τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που εξέφρασε ο κ. Ανδρουλάκης. «Πάλεψα να μην περάσει με την κ. Μέρκελ, όταν μας ζητούσε λόγω της οικονομικής κρίσης. Αν δεν είχαμε το βέτο, δεν θα μπορούσε να μπει η Κύπρος στην ΕΕ», επισήμανε. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι θα μιλήσει με όλους τους συνυποψηφίους του για τον δεύτερο γύρο, ωστόσο κάλεσε τους πολίτες να πάνε στην κάλπη με παραταξιακή συνείδηση. Πρόσθεσε πάντως πως δεν αμφισβητεί το αποτέλεσμα του α’ γύρου, ενώ επέμεινε ότι μπορεί να ηγηθεί του Κινήματος Αλλαγής για την αναγέννηση της ευρύτερης παράταξης, υποστηρίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν φέρνει την ανανέωση, γιατί, όπως είπε, «η ανανέωση δεν είναι θέμα ηλικίας, αλλά ιδεών». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε με έμφαση ότι επιθυμεί να γίνει debate με τον Νίκο Ανδρουλάκη με επάρκεια χρόνου για ελεύθερη συζήτηση και περιμένει την απάντησή του. 

Τέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα να αποσυρθεί από τον β’ γύρο της επόμενης Κυριακής, λέγοντας ότι του έχει ζητηθεί πολλές φορές να παραιτηθεί στο παρελθόν, αλλά, όπως τόνισε, «έχει παράδοση ευθύνης» να δώσει τη μάχη. 

Η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι συνυποψήφιός του, ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, το 2012, είχε αποδεχθεί στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου διορισμούς με τη συμφωνία 4-2-1, καταργώντας -στην ουσία- την αξιολογική μεταρύθμιση του open.gov.

O Nίκος Ανδρουλάκης απάντησε πως πρόκειται για fake news, καθώς συμφωνήθηκε αυτό από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ το 2012 και ο ίδιος εξελέγη γραμματέας έναν χρόνο αργότερα, το 2013.

«Στο συνέδριο όπου εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ο νικητής του α’ γύρου των εσωκομματικών εκλογών αντέκρουσε και τις επικρίσεις για το θέμα του βέτο που του απηύθυνε ο κ. Παπανδρέου. «Το βέτο για τα ενταξιακά δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία. Εδώ, όμως, υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο Τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου», σημείωσε και εμφάνισε άρθρο του Politico.eu, από τον Μάιο του 2003, στο οποίο, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Παπανδρέου έλεγε άλλα από αυτά που υποστηρίζει σήμερα για το δικαίωμα βέτο στην ΕΕ όσον αφορά τα ενταξιακά θέματα.

Επίσης, στις επικρίσεις πως εκπροσωπεί τον παλαιοκομματισμό και δεν φέρνει αέρα ανανέωσης στην παράταξη, απάντησε ότι η ανανέωση είναι ένα ζήτημα πολιτικής συμπεριφοράς, πολιτικού ήθους και προτάσεων. «Πυξίδα για μένα είναι: Ισχυρό ΠΑΣΟΚ, ισχυρή παράταξη. Οι παλιές πρακτικές που πλήγωσαν τα μέλη και τους φίλους μας και έφεραν διχόνοια δεν με αφορούν και δεν θα τις ακολουθήσω», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης. Όταν ρωτήθηκε για τον ρόλο του κ. Παπανδρέου στο ΚΙΝΑΛ την επόμενη μέρα, επισήμανε ότι «όλοι θα έχουν ρόλο», ενώ σε ό,τι αφορά στην εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή, ανέφερε πως το ζήτημα θα λυθεί θεσμικά.

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Ανδρέα Λοβέρδο, δεν θα μπει σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και όλα θα ειπωθούν δημοσίως.

Όπως πρόσθεσε, θέλει η παράταξή του να γίνει κόμμα εξουσίας. «Θέλω να ξαναεκλέξουμε πρωθυπουργό, θέλω να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό να γυρίσει σελίδα. Δεν αξίζει στον ελληνικό λαό ούτε ο πολιτισμός του κ. Μητοτσάκη που συνεχίζει τις ίδιες πελατειακές συμπεριφορές ούτε ο λαϊκισμός και η διχαστική αντιμετώπιση», τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και έκλεισε την πόρτα σε όσους έφυγαν από το κόμμα για λόγους… καρέκλας. «Θα παραμείνουν εκτός κόμματος. Είναι αξιακό θέμα όσοι έφυγαν από την παράταξή μας στα δύσκολα, όχι για λόγους πολιτικούς, αλλά για λόγους καρέκλας, να μην είμαστε μαζί», σημείωσε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης