Άρχισαν τα… όργανα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μανώλη Γλέζο να εξαπολύει επίθεση κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Αλέξη Τσίπρα.

Η απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαγγείλει διάλυση των Συνιστωσών και επιβολή ενιαίας λίστας στην εκλογή των οργάνων του κόμματος ενόχλησε σφόδρα όχι μόνο τον Μανώλη Γλέζο, αλλά και στελέχη όπως τον Γιάννη Θεωνά (ΚΕΔΑ), Στ. Καράμπελα (ΕΔΗΚ), Π. Μαντά (ΔΗΚΚΙ) και Π. Σχίζα (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά).

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο Μανώλης Γλέζος, μία ημέρα νωρίτερα από τη συνεδρίαση της Γραμματείας του κόμματος ο πρόεδρος με συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» έκανε εισήγηση για κρίσιμα θέματα.

Η ενέργεια χαρακτηρίζεται άτοπη από πλευράς τύπου αλλά και ουσίας στην ανακοίνωση-φωτιά. Αυτό διότι, σύμφωνα με το κείμενο, έγινε χωρίς καμία έγκριση από συλλογικά όργανα κι ενώ εκκρεμούν οι συνεδριάσεις, και προβάλλονται θέσεις που απειλούν με επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του εγχειρήματος, και προκαταλαμβάνουν εξελίξεις.

Στο… κόκκινο οι σχέσεις Τσίπρα-Συνιστωσών

Μόνο βελούδινη δεν απεδείχθη η μετάβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα. Ο Μανώλης Γλέζος παρατηρεί με ανησυχία το κόμμα του, ή καλύτερα την ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου, να αναλώνεται μεταξύ ευρώ και δραχμής χάνοντας τον στόχο. Παρακολουθεί πάντα τις εσωτερικές αντιπαλότητες. Με την ανακοίνωσή του εξαπολύει πυρά και ασκεί δριμεία κριτική στους χειρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, καθώς -όπως αναφέρει- «ο πρόεδρος της Κ.Ο. εξήγγειλε προς τέρψιν της τρικομματικής κυβέρνησης τη διάλυση των Συνιστωσών και ουσιαστικά του Ενωτικού Εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που ξεκίνησε ως Χώρος Διαλόγου, μετεξελίχθηκε το 2004 σε ΣΥΡΙΖΑ και μας έφερε ως το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα του 27%».

Μετά την ηχηρή παρέμβαση του κ. Γλέζου, ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, δίχως να κρύψει τον εκνευρισμό του για την τροπή που πήραν τα πράγματα, αναφέροντας ότι ο ίδιος δεν είχε σκοπό να δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά αντίθετα επιδιώκει να βρεθεί μια κοινά αποδεκτά λύση.

Η ανακοίνωση-φωτιά

Πρόταση 5 Συνιστωσών

Όπως είναι δημόσια γνωστό, το Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκληθεί για τις 10 έως 14 Ιουλίου 2013. Στα πλαίσια προετοιμασίας οργανωτικών και πολιτικών εισηγητικών θέσεων για το Συνέδριο, προσδιορίστηκαν συνεδριάσεις της Κεντρικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στις 14/5 και 18-19/5/2013 αντίστοιχα.

Ωστόσο, μια μέρα νωρίτερα από τη συνεδρίαση της Γραμματείας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, με συνέντευξή του στον Ραδιοφωνικό Σταθμό του ΣΥΝ 105.5 στο Κόκκινο, προχώρησε σε ουσιαστική εισηγητική έκθεση πάνω στα πιο σημαντικά οργανωτικά θέματα, που καλείται να επεξεργασθεί το Συνέδριο.

Η ενέργεια αυτή του σ. Αλέξη Τσίπρα είναι άτοπη και από άποψη Τύπου και από άποψη Ουσίας.
Ως προς τον Τύπο γιατί, χωρίς καμιά έγκριση από τα Συλλογικά Όργανα και ενώ εκκρεμεί η συνεδρίασή τους, δημοσιοποιούνται θέσεις που απειλούν να δημιουργήσουν επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του Ενωτικού μας Εγχειρήματος, αλλά και να προκαταλάβουν εξελίξεις.
Ως προς την ουσία, γιατί ο Πρόεδρος της Κ.Ο., επικαλούμενος εντολές των 1.600.000 ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, προωθεί ιδέες και θέσεις που πλήττουν ανεπανόρθωτα τη συνοχή του Ενωτικού Εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και πλήττουν καίρια την ίδια τη δημοκρατία και την πλουραλιστική έκφραση στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια χρονική περίοδο που κανονικά θα έπρεπε να οργανώνουμε γιορταστικές εκδηλώσεις για τη 13η επέτειο από την ίδρυση του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Μάη 2001 με επίσημη Συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ύστερα από πρωτοβουλία 3 Συνιστωσών (ΑΚΟΑ, ΚΕΔΑ, ΣΥΝ) και αρκετών στελεχών μη ενταγμένων σε Συνιστώσες.

Δυστυχώς, αυτήν την ιστορική ημέρα βρήκε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. για να εξαγγείλει, προς τέρψιν της τρικομματικής κυβέρνησης και του αξιοθρήνητου εκπροσώπου της, τη διάλυση των Συνιστωσών και ουσιαστικά του Ενωτικού Εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που ξεκίνησε ως Χώρος Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, μετεξελίχθηκε το 2004 σε ΣΥΡΙΖΑ και μας έφερε ως το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα του 27%.

Οι πολιτικές δυνάμεις που ίδρυσαν τον ΣΥΡΙΖΑ συναποφάσισαν:

• Να αγωνιστούν από κοινού στο πλάι του λαού για τα φλέγοντα προβλήματά του, παρά τις ιδιαίτερες ιδεολογικές αντιλήψεις και διαφορές τους.
• Να τονίζουν και να επιμένουν στην ενότητα δράσης της Αριστεράς, ακόμη κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.
• Στην πορεία μάλιστα πρόσθεσαν ως στόχο τους ότι ο αγώνας τους αποσκοπεί και στο να φέρει τον λαό στην εξουσία.

Αποτέλεσμα αυτών των διακηρύξεων ήταν:

• Η συμμετοχή κι άλλων πολιτικών δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ.
• Να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27% και να αναδειχθεί Αξιωματική Αντιπολίτευση, αντί να αγωνιά αν θα μπει ή όχι στη Βουλή.
• Να διεκδικεί η μεγάλη Αριστερή και Δημοκρατική Παράταξη που δημιουργήσαμε την απόλυτη εμπιστοσύνη του λαού στις προσεχείς εκλογές.

Συνεπώς:

• Όποιος επιχειρεί να αλλοιώσει το πολιτικό σχήμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη του Λαού ενταφιάζει ό,τι δημιουργήσαμε.
• Κανένας δεν δικαιούται να αποφασίζει για τον άλλον.
• Κανένας δεν μπορεί να παραγνωρίζει τις αποφάσεις μας, που ήταν γνωστές από την αρχή.

Η επιχείρηση διάλυσης των Συνιστωσών συνοδεύεται επίσης με μια προκλητική επιχείρηση επιβολής του «ενιαίου ψηφοδελτίου» στις διαδικασίες εκλογής αντιπροσώπων και οργάνων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με προφανή στόχο όχι την προώθηση της Δημοκρατίας, αλλά την κατάργησή της και την επιβολή της κυριαρχίας μιας και μοναδικής άποψης.

Στο σημείο αυτό χρειάζεται να υπογραμμιστεί ότι το μαζικό λαϊκό κίνημα της χώρας μας έχει δώσει πολύ σκληρές μάχες για να καταργήσει τα ενιαία ψηφοδέλτια στα Συνδικάτα και τους άλλους Μαζικούς Φορείς, που για δεκάδες χρόνια χρησιμοποιούσαν οι εργατοπατέρες για να ελέγχουν απόλυτα τη λειτουργία τους. Για όσους δεν το ξέρουν, ας μας επιτραπεί να σημειώσουμε ότι με το ενιαίο ψηφοδέλτιο όποιος έχει τον συσχετισμό (συγκυριακά ή όχι δεν έχει σημασία) τα παίρνει όλα και φεύγει. Αυτή η «δημοκρατία» μας αξίζει; Φυσικά, η απάντηση είναι έντονα αρνητική.

Στο σημείο αυτό, επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι η επιδίωξη μιας απόλυτης κυριαρχίας έχει και συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο. Η παραβίαση των δημοκρατικών αρχών ποτέ δεν συνδυάστηκε με αριστερή πολιτική διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα. Μια τέτοια πορεία μάλλον προς δεξιά διαχείριση θα κατευθυνθεί και όχι προς αριστερή και μάλιστα Ριζοσπαστική.
Ο δρόμος της παραπέρα Συσπείρωσης στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αριστερών Ριζοσπαστικών δυνάμεων, αλλά και δυνάμεων που παίρνουν οριστικά διαζύγιο από τη μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία και των δυνάμεων της ριζοσπαστικής οικολογίας, έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει και οι προοπτικές που διαγράφουν οι πρωτοβουλίες της πλειοψηφίας του ΣΥΝ δεν βοηθούν σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Εμείς προτείνουμε:

Το Συνέδριο του Ιουλίου να επιβάλει τη συνέχιση του ενωτικού εγχειρήματος με τις Συνιστώσες του και τη δημοκρατική έκφραση του πλουραλισμού και να μην υιοθετήσει, αλλά να απορρίψει, τις απαράδεκτες απόψεις που προωθούνται και μάλιστα άνωθεν.

Στη βάση αυτή επιμένουμε:

 1. Οι εκλογικές διαδικασίες να αποκλείσουν τα ενιαία ψηφοδέλτια και να εφαρμοστεί το σύστημα της απλής αναλογικής με κατοχύρωσή του στο Καταστατικό. Δεν μπορεί να ζητάμε απλή αναλογική σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στην κοινωνία και οι ίδιοι να εφαρμόζουμε άλλο μέσα στο ίδιο μας το κόμμα.

 2. Κάθε Συνιστώσα (παλιά ή νέα) να μετέχει:
• στο Συνέδριο με τουλάχιστο 7 αντιπροσώπους
• στην Κεντρική Επιτροπή με 3 τουλάχιστο μέλη και
• στη Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής με 1 τουλάχιστο μέλος.

Όλες αυτές οι προτάσεις είναι δημοκρατικές και υπερέχουν σε κάθε περίπτωση των ενιαίων ψηφοδελτίων, που είναι αναμφισβήτητα πλειοψηφικά, αλλά και προσβάλλουν την προσωπικότητα υποψηφίων και ψηφοφόρων όταν «αναγκάζονται» να χρησιμοποιούν χαρτάκια με ονόματα ή και αριθμούς σειράς υποψηφίων, που τους σερβίρονται για να ψηφίσουν.

Αθήνα, 17 Μάη 2013

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

Γλέζος Μανώλης Ενεργοί Πολίτες

Θεωνάς Γιάννης Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς (Κ.Ε.Δ.Α.)

Καράμπελας Σταύρος Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου (Ε.ΔΗ.Κ.)

Μαντάς Παναγιώτης Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗ.Κ.ΚΙ.)

Μαρκόπουλος Αντώνης Ριζοσπάστες

Σχίζας Γιάννης Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά.

Διαβάστε επίσης:

Σκληρή αυτοκριτική, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 2 Μαΐου 2013, 21:44