Φωτιά στις σχέσεις της κυβέρνησης με την πρώην υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, βάζουν δημοσιεύματα του Τύπου για την πιθανή παραβίαση από την πλευρά της κας Μπακογιάννη της περίφημης «κόκκινης γραμμής» στο θέμα των Σκοπίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, η κα Μπακογιάννη συναντήθηκε στο Παρίσι με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, και ενώ δεν είχαν συμπληρωθεί έξι μήνες από το ελληνικό veto στο Βουκουρέστι.

Σε αυτή τη συνάντηση η κα Μπακογιάννη εμφανίζεται να μην ζητά αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να προκύψει μια ονομασία έναντι όλων. Γεγονός που ανατρέπει το ελληνικό veto στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία αλλά και εν γένει την εδώ και χρόνια πάγια ελληνική θέση για το όνομα.

Η αντίδραση της κα Μπακογιάννη στη δημοσιοποίηση του σχετικού εγγράφου εμφανίζεται μέσω σχετικής ανακοίνωσης του πολιτικού της γραφείου. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για διοχετευμένες συκοφαντικές επιθέσεις και επιχείρηση αποπροσανατολισμού, την ώρα που «διολισθαίνει σε παράλληλη μυστική διπλωματία με τα Σκόπια», ενώ επισημαίνει και ότι η εθνική κόκκινη γραμμή «τηρήθηκε απαρέγκλιτα».

Στη δήλωση της κας Μπακογιάννη απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που κάλεσε την πρώην ΥΠΕΞ «να αναζητήσει αλλού εχθρούς», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά τα παιχνίδια αποτελούν συνήθειες άλλων, οι οποίοι έχουν ήδη κριθεί κατ’ επανάληψη».

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον πάντως είναι ότι επισήμως η Νέα Δημοκρατία κρατά αποστάσεις από την κα Μπακογιάννη, αρνούμενη να σχολιάσει το περιεχόμενο του εγγράφου, αλλά και τονίζοντας πως «επιμένουμε σε μία ονομασία, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις».

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία, υπό τον Αντώνη Σαμαρά, επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική που τήρησε το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την Ντόρα Μπακογιάννη, αρνούμενη αφενός να σχολιάσει την διαμάχη της κυβέρνησης με την κα Μπακογιάννη -στηρίζοντας το στέλεχός της ως όφειλε- και αφετέρου επαναλαμβάνοντας «ότι καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα μπορούσε -και δεν μπορεί- να αποδεχθεί την ύπαρξη δήθεν “Μακεδονικού” έθνους, γλώσσας ή ταυτότητας. Όπως είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι επιμένουμε σε μία ονομασία για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Αυτό, άλλωστε, ήταν και το πνεύμα του veto της Κυβέρνησης Καραμανλή στο Βουκουρέστι» όπως αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.