Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια η σύμβαση του Δημοσίου με το Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Κομοτηνή.
«Η κυβέρνηση διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και προσέθεσε ότι το Νοσοκομείο της Κομοτηνής, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δημόσιο.
«Το κράτος θα το λειτουργήσει, το κράτος θα διασφαλίσει τις απαραίτητες υπηρεσίες που πρέπει να προσφερθούν, έτσι ώστε να υπάρχει πρόσβαση όλων των πολιτών», είπε ο υφυπουργός Υγείας και τόνισε ότι «το νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είναι δημόσιο νομικό πρόσωπο. Είτε είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου είτε είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, εφόσον χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης και εμπίπτει στις διατάξεις περί Δημοσίου. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν ιδιωτικοποιείται αυτό το νοσοκομείο».
Ο υφυπουργός ανέφερε ότι διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας του προσωπικού με την ίδια σχέση εργασίας, ότι θα εφαρμοστούν σύγχρονα μοντέλα διοίκησης και λειτουργίας του νοσοκομείου, που «είναι πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα και βάζουν το σύστημα υγείας στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας και των ψηφιακών νοσοκομείων».
Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε εξάλλου ότι θα υπάρχουν ευέλικτα συστήματα προμηθειών στο νοσοκομείο. «Βεβαίως θα υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν, έτσι ώστε γρήγορα, αποτελεσματικά και οικονομικά να γίνονται οι προμήθειες σε αυτό το νοσοκομείο και γενικότερα στο σύστημα υγείας, διότι πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα προμηθειών υγείας. Διότι δεν νομίζω ότι αρέσει σε κανέναν η σημερινή κατάσταση, όπου δεν υπάρχουν κεντρικοί διαγωνισμοί, δεν γίνονται διαγωνισμοί και όλες οι προμήθειες γίνονται εξωσυμβατικά στο σύστημα υγείας και επιβαρύνουμε ασκόπως τις δημόσιες δαπάνες», είπε ο υφυπουργός και προσέθεσε: «Άρα, είναι πολύ σημαντική η λειτουργία του νοσοκομείου αυτού, διότι αυτό το νέο μοντέλο διοίκησης θα αποτελέσει πρότυπο λειτουργίας των νοσοκομειακών μονάδων στο εθνικό σύστημα υγείας».
Παράλληλα απάντησε και στις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την εξαίρεση της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων από νοσοκομεία που προβλεπόταν σε προηγούμενη σύμβαση του Δημοσίου με το ΚΙΣΝ.
«Η παραγωγή του ραδιοφαρμάκου και η διακίνησή του, έτσι όπως είχε σχεδιαστεί, παρουσιάζει δυσκολίες», είπε ο υφυπουργός και προσέθεσε: «Η τιμή που θα αγοράζει το ελληνικό Δημόσιο από τους ιδιώτες θα είναι χαμηλότερη από την τιμή του κόστους παραγωγής των ραδιοφαρμάκων στα κύκλοτρα που θα βάζαμε στα νοσοκομεία».
Υπέρ της σύμβασης τάχθηκε επί της αρχής η ΝΔ. «Όχι» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. «Παρών», δήλωσε το Κίνημα Αλλαγής, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο εισηγητής της ΝΔ Αθανάσιος Λιούπης χαρακτήρισε «τομή για τη δημόσια υγεία» την επιλογή της νομικής μορφής για το νέο νοσοκομείο. «Τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα ανισοκατανομής κλινών, κλινικών, εργαστηρίων και προσωπικού, σημαντικές ελλείψεις προσωπικού και αναχρονιστικές και αναποτελεσματικές μορφές διοίκησης. Όσοι έχουμε εργαστεί στο δημόσιο νοσοκομείο γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το πόσο δυσκίνητες και απελπιστικά αργές είναι οι διαδικασίες», είπε ο κ. Λιούπης και επισήμανε ότι απαιτούνται γρήγοροι μηχανισμοί κάλυψης αναγκών. «Η νομική μορφή του ΝΠΙΔ εξασφαλίζει μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των θεμάτων χάρη στη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια που θα έχει το νοσοκομείο. Βέβαια, όλα αυτά θα τελούν πάντοτε υπό την εποπτεία του Δημοσίου και του απαραίτητου οικονομικού ελέγχου από το υπουργείο Υγείας. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για ιδιωτικό νοσοκομείο, αλλά για την καλύτερη δυνατή μορφή ενός δημοσίου νοσοκομείου», δήλωσε ο εισηγητής της ΝΔ.
«Η ΝΔ βάζει τους ιδιώτες στη δημόσια υγεία, μετατρέπει το νοσοκομείο Κομοτηνής από Δημοσίου Δικαίου σε Ιδιωτικού και ανατρέπει την πολιτική αυτονομίας των δημόσιων νοσοκομείων», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και εκτίμησε ότι με τη δημιουργία ΝΠΙΔ δίνεται η ευελιξία στην κυβέρνηση να επαναφέρει στα νοσοκομεία τους εργολάβους συνεργείων καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στα νοσοκομεία. Επίσης δίνεται δυνατότητα διαφορετικού τρόπου για τους διορισμούς ή την ανανέωση του προσωπικού, δυνατότητα μη υπαγωγής στους όρους του δημόσιου λογιστικού, δυνατότητα να μην ελέγχονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι πράξεις της διοίκησης. «Αυτό σημαίνει ότι θα χρεοκοπήσουμε ξανά σε κάποια χρόνια, εάν το συνεχίσετε. Αυτό σημαίνει το ΝΠΙΔ. Δεν έχουμε καμιά αλλεργία, αλλά βλέπουμε το σχέδιό σας», είπε ο Παύλος Πολάκης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κριτική ασκήθηκε και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στοιχείο της αντιπαράθεσης αποτελεί και η εξαίρεση της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (κυκλότρων) στα νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Θεσσαλονίκης, που προβλεπόταν σε προηγούμενη σύμβαση του Δημοσίου με το ΚΙΣΝ.
«Ξεδιπλώνεται η προσκόλληση της κυβέρνησης στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Πουλάς και προσέθεσε: «Ανοίγετε την πόρτα στους ιδιώτες, όχι επειδή το Δημόσιο δεν μπορεί, αλλά επειδή εσείς δεν θέλετε δημόσιο. Κι εδώ είναι που θα μας βρείτε απέναντι. Δεν θα σας επιτρέψουμε να καταστρατηγήσετε τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, ειδικά σε μια χώρα που βγαίνει από μια δεκαετή κρίση που οδήγησε στο να εκτοξευτεί στο 35% η δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών για ιδιωτικές δαπάνες υγείας, ενώ ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ είναι μόλις στο 21%».
«Γίνεται ακόμα ένα βήμα. Δίνεται η νομική οντότητα λειτουργίας ως επιχειρήσεις, δηλαδή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εν προκειμένου στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, αλλά και σε υφιστάμενα νοσοκομεία, όπως το Πανεπιστημιακό στη Λάρισα, το “Αττικόν” και αλλά, και παράλληλα η προώθηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε αυτά, και όχι μόνο σε αυτά, άλλα σε όλα τα νοσοκομεία προφανώς, η οποία διαδικασία και θα γενικευτεί», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης και κατήγγειλε «κλιμάκωση της πολιτικής που στηρίζει την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα υγείας, τη μεγαλύτερη διείσδυσή του στο δημόσιο σύστημα και την εντατικότερη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή ως επιχειρήσεις στη λογική του κόστους-όφελος»
«Επιχειρείται η εισαγωγή του ιδιωτικού παράγοντα και η απαλλαγή από τους δημόσιους ελέγχους», ανέφερε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου και προσέθεσε: «Στη χώρα αυτή έχουν υπάρξει και υπάρχουν ακόμη δωρητές και μεγάλοι ευεργέτες. Πρέπει να τιμά η κυβέρνηση τη δωρεά και το πνεύμα προσφοράς στον ελληνικό λαό και να μην απαξιώσει μετά τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου, τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στην Κομοτηνή, μετατρέποντάς τες, ας πούμε, σε δομή φιλοξενίας μεταναστών. Με πάσα επιφύλαξη, όμως, για το πώς αυτή θα λειτουργήσει στο μέλλον, ανάμεσα στις συμπληγάδες του κρατισμού, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της ιδιοτέλειας, εμείς λέμε ότι δεν είμαστε αρνητικοί στη δωρεά, αλλά είμαστε σε όλα τα αρνητικά της».
«Ως ΜέΡΑ25 θα ψηφίσουμε “παρών” επί της αρχής, γιατί είναι καταρχήν θετικό ότι παρέχονται ως δωρεά κάποιοι αναγκαίοι πόροι για να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί ο χώρος της Υγείας. Γι’ αυτό και δεν θα ψηφίσουμε όχι. Από την άλλη είναι εξαιρετικά αρνητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση καταφεύγει στη λογική του outsourcing, δηλαδή της εξωτερικής ανάθεσης, σε ένα τομέα, όπως είναι η Υγεία, που είναι η κατεξοχήν συνταγματική υποχρέωση του κράτους», είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Αμπατζίδη και προσέθεσε ότι «το outsourcing είναι μία επικίνδυνη λογική που δεν πρέπει να συνηθίσουμε».