Επιμέλεια : Άντζελα Πεΐτση
«Με ρυθμούς….χελώνας αποκλιμακώνεται η ανεργία στη χώρα μας που σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ανήλθε στο 22,3% κατά μέσο όρο το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους», υπογράμμισε σε σχετικό του άρθρο στο zougla.gr ο καθηγητής Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών σε φροντιστήρια πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, Κωνσταντίνος Βουδούρης.
«Η ελληνική κρίση χρέους και ύφεση έχει διαρκέσει περισσότερο από τη Μεγάλη Ύφεση του ’29 (που κράτησε μέχρι το 1935, δηλαδή 6 έτη). Η τάση στην ανεργία είναι πτωτική και μάλιστα με προγνωστικότητα που αγγίζει το 94,5%, η ανεργία έχει αυτή την πιθανότητα να συνεχίσει να μειώνεται», σημείωσε και παρέθεσε τον παρακάτω διάγραμμα:
Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν αρχές του…έτους – Η πρόβλεψη για φέτος
Ο καθηγητής Οικονομικών, εξήγησε: «Η «ανάφλεξη» του πληθωρισμού τους πρώτους μήνες του 2017 έδωσε το σύνθημα για τη μείωση της ανεργίας. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο πληθωρισμός και η ανεργία έχουν μια σχέση αρνητική μεταξύ τους, όταν αυξάνεται το ένα μειώνεται το άλλο και αντίστροφα. Κι αυτό διότι μια μικρή αύξηση των τιμών που καθοδηγείται από την αύξηση της κατανάλωσης διευκολύνει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τη ζήτηση εργασίας, δηλαδή να προβούν σε προσλήψεις εργαζομένων περισσότερο σε σχέση με τις απολύσεις. Το είδος αυτού του πληθωρισμού που προκαλείται από την αύξηση της ζήτησης ονομάζεται πληθωρισμός ζήτησης».
Δείτε τον παρακάτω πίνακα:
«Η συσχέτιση πληθωρισμού και ανεργίας λοιπόν στην ελληνική οικονομία είναι αρνητική και μάλιστα υψηλή ήτοι -85% (συντελεστής συσχέτισης -0,85). Ανεβαίνει ο πληθωρισμός 1%; Πέφτει η ανεργία 0,85%. Η αρνητική αυτή σχέση απεικονίζεται από μια καμπύλη που λέγεται καμπύλη Phillips», παρατήρησε ο κ. Βουδούρης.
«Η καμπύλη αυτή ερμηνεύει περίπου το 80% των ιστορικών στοιχείων πληθωρισμού-ανεργίας στην ελληνική οικονομία, έχει δηλαδή προγνωστικότητα 80%. Με βάση λοιπόν τα ποσοστά πληθωρισμού που καταγράφονται από αρχές του έτους σε μηνιαία βάση για πληθωρισμό 1% αντιστοιχεί ανεργία 22,8% ενώ για πληθωρισμό 1,6% (το ανώτερο επίπεδο μέχρι σήμερα στο έτος) αντιστοιχεί ανεργία 21,1% οπότε φέτος η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο κάτω από 22%», παρατήρησε ο κ. Βουδούρης και ανέφερε το εξής ερώτημα: «Γιατί όμως η ανεργία αργεί να μειωθεί;»
Για πόσο θα «καίει» το πύρινο μέτωπο της ανεργίας;
«Το «μέταλλο της ανεργίας αργεί να λιώσει», επεσήμανε με νόημα και συνέχισε: «Ένας λόγος είναι ότι η ανεργία είναι αντικυκλική, δηλαδή η ανεργία μεταβάλλεται σε καθυστέρηση με άλλα μακροοικονομικά μεγέθη. Αυτό λέγεται υστέρηση (lag). Αντίθετα ο πληθωρισμός είναι προκυκλικός, δηλαδή μεταβάλλεται πριν μεταβληθεί το ΑΕΠ».
»Η ελαστικότητα της ανεργίας δείχνει ότι ενώ στα επίπεδα του 27% μια αύξηση του πληθωρισμού κατά 1% οδηγεί σε μείωση της ανεργίας κατά 1,7%, στα επίπεδα του 22% μια αύξηση του πληθωρισμού κατά 1% οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας. Θα πρέπει ωστόσο από την κυβέρνηση να ασκηθούν οι κατάλληλες οικονομικές πολιτικές», τόνισε σχετικά.
Τα πολλά «κεφάλια» του «τέρατος» της ανεργίας
«Υπάρχουν λογιών λογιών είδη ανεργίας στην ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία», σημείωσε και μιλώντας με ποσοστά ανέφερε: «Με βάση τα στοιχεία του 2016, τρεις στους δέκα ανέργους είναι άνεργοι εξαιτίας των καταλοίπων της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, λόγω δηλαδή της μείωσης της ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών από τους καταναλωτές. Η ανεργία αυτή ανέρχεται περίπου στο 6,5% , ονομάζεται «κυκλική» και οφείλεται στις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου (στάδιο της ύφεσης). Η ανεργία αυτή θα εξαφανιστεί με κάποια καθυστέρηση εφόσον η ελληνική οικονομία ανακάμψει και σημειώσει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια, άρα η ανεργία θα υποχωρήσει στο φυσικό της ποσοστό (NAIRU – Natural Rate of Unemployment) που είναι σήμερα 17%».
Ταυτόχρονα, ανέφερε: «Το φυσικό ποσοστό της ανεργίας αποτελείται από δύο είδη ανεργίας: Τη διαρθρωτική ή δομική και την ανεργία τριβής. Η ανεργία τριβής υπάρχει πάντα σε μια οικονομία και δεν εξαλείφεται, είναι ένα ποσοστό περίπου 1%-2%. Περιλαμβάνει άτομα με μειονεκτήματα που κάνει δύσκολη την απασχόλησή τους αλλά και άτομα που που μετακινούνται από τη μια θέση στην άλλη μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα εκούσια».
Και δήλωσε: «Από κει και πέρα η ανεργία «μπετονάρει» κοντά στο 15%. Η διαρθρωτική ανεργία είναι η πιο δύσκαμπτη ανεργία, είναι μακροχρόνια και πολύ μακροχρόνια ανεργία».
Μεταξύ άλλων, όπως είπε ο κ. Βουδούρης, περιλαμβάνει:
· Άτομα ικανά να εργαστούν που αναζητούν εργασία αλλά δε βρίσκουν διότι έχουν άλλες προτιμήσεις
· Άτομα ικανά να εργαστούν που αναζητούν εργασία αλλά δεν απορροφώνται από την αγορά διότι απαιτούνται άτομα με διαφορετικές δεξιότητες/ειδίκευση/προσόντα
· Εργαζομένους που έμειναν άνεργοι λόγω απαξίωσης του επαγγέλματός τους από την εξέλιξη της τεχνολογίας
· Άτομα που έμειναν άνεργοι και αναζητούν εργασία σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα στη χώρα (συνήθως παίρνει χρόνο)
Και διευκρίνισε ότι, στα παραπάνω είδη ανεργίας δεν περιλαμβάνεται η εκούσια ανεργία, δηλαδή τα άτομα που είναι ικανά να εργαστούν αλλά δεν αναζητούν εργασία («Το Φαινόμενο του Απογοητευμένου Εργαζόμενου»).
«Η άγρια ρίζα του…κακού»
Σ’ ένα από τα καίρια ερωτήματα, που αφορά στο που οφείλεται η ανεργία στη χώρα μας, στην έλλειψη προσφοράς εργασίας από τους εργαζομένους ή στην έλλειψη ζήτησης εργασίας (δλδ εργαζομένων) από τις επιχειρήσεις, απάντησε:
«Η καμπύλη Beveridge δείχνει το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας σε σχέση με το ποσοστό ανεργίας. Όσο χαμηλότερο το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας, τόσο πιο αποτελεσματικά λειτουργεί η αγορά εργασίας και η προσφορά εργασίας (εργαζόμενοι) απορροφά τη ζήτηση εργασίας (θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις). Όπως βλέπουμε στο διάγραμμα μόλις 1% είναι οι κενές θέσεις εργασίας στη χώρα μας το πρώτο τρίμηνο του 2017. Επομένως η ανεργία προκαλείται από τη μειωμένη ζήτηση εργασίας (θέσεις εργασίας) από τις επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι απ τα χαμηλότερα στην Ευρωζώνη».
Και υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να τονώσει τη ζήτηση εργασίας από τις επιχειρήσεις. Η παρέμβασή της θα πρέπει να περιλαμβάνει δύο μέτρα όσον αφορά την ενίσχυση της ζήτησης εργασίας :
· «Πέλεκυ» στον φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις από το 29% στο 22% (μηδέν δημοσιονομικό κόστος ίσα ίσα δημοσιονομικό όφελος) ή ακόμη καλύτερα για ορισμένα έτη κάτω από 20% à Αυξάνει τη ζήτηση εργαζομένων από τις επιχειρήσεις
· Μείωση των εργοδοτικών εισφορών à Ενίσχυση της ζήτησης εργαζομένων από τις επιχειρήσεις
· Επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις που θα προσλαμβάνουν νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και νέους ανέργους à Ανακόπτει το brain-drain, αυξάνει την παραγωγικότητα εργασίας, αυξάνει την κατανάλωση καθώς τα νέα άτομα έχουν μεγαλύτερη ροπή για κατανάλωση σε σχέση με άλλες μεγαλύτερες ηλικίες
Όσον αφορά την προσφορά εργασίας :
· Βαθιές τομές στην εκπαίδευση με άνοιγμα σχολών με επαγγελματική αποκατάσταση σε τομείς της οικονομίας με συγκριτικό πλεονέκτημα και σε on demand επαγγέλματα και κλείσιμο σχολών που παράγουν ανέργους à Μειώνει τη διαρθρωτική ανεργία
· Μείωση της μέσης διάρκειας του επιδόματος ανεργίας από τους 12 μήνες σε λιγότερους μήνες με παράλληλα οφέλη/στήριξη σε όσους πλέον των έξι μηνών δεν βρίσκουν εργασία à Μειώνει την εκούσια ανεργία».
Εν κατακλείδι….«Πιάσε τον ταύρο της ανεργίας απ τα κέρατα κι όχι απ την ουρά»
Και καταλήγοντας, ο κ. Βουδούρης τόνισε: «Για να χτυπήσει το ανήμερο θεριό της ανεργίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πολλά να κάνει, που δέν έχει πράξει. Για να αντιμετωπίσει την κυκλική ανεργία θα πρέπει να τονωθεί η ζήτηση των προϊόντων και υπηρεσιών. Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι στο προηγούμενο άρθρο «βγάλαμε στον αφρό» το αυτογκόλ της κυβέρνησης για το ότι οι φόροι κατανάλωσης παραμένουν υψηλοί και πρέπει να μειωθούν αύριο το πρωί κιόλας, τόσο για να τονωθεί η ζήτηση, όσο και γιατί το Δημόσιο χάνει έσοδα με τους συντελεστές ΦΠΑ κι όχι μόνο στα τρέχοντα επίπεδα».