Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που εγκρίθηκε την Τρίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «έπρεπε να είναι πολύ πιο κοντά στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, αλλά είναι πολύ καλύτερη από την προηγούμενη και έχει πολλά νέα θετικά σημεία, δήλωσε κατά την ομιλία του στην ολομέλεια, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ανέφερε ότι «η ΚΑΠ αυτή σημαίνει 14,5 δισ. ευρώ σε άμεσες ενισχύσεις από τον Πυλώνα Ι και 4 δισ. ευρώ από τον Πυλώνα ΙΙ και περιλαμβάνει τα στρατηγικά σχέδια, τον οριζόντιο κανονισμό (χρηματοδότηση, διαχείριση και παρακολούθηση) και τον Κανονισμό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς», στον οποίο ήταν σκιώδης εισηγητής ο Πέτρος Κόκκαλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξειδικεύοντας τα θετικά σημεία, ο ευρωβουλευτής σημείωσε:

1. είναι πιο πράσινη γιατί τουλάχιστον το 25% των άμεσων ενισχύσεων θα διατεθεί σε οικολογικά καθεστώτα, ενώ πάνω από το 35% του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα απευθύνεται σε γεωργικο-περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, οι οποίες προωθούν τις περιβαλλοντικές, κλιματικές πρακτικές και τη καλή διαβίωση των ζώων

2. είναι πιο δίκαιη, γιατί για πρώτη φορά εδώ και 60 χρόνια θεσπίστηκαν οι κοινωνικές προϋποθέσεις και ως εκ τούτου δεν θα διατεθούν άλλα κονδύλια της ΕΕ σε όσους δεν σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

3.τουλάχιστον το 3% των κονδυλίων διατίθενται στους νέους αγρότες και αυτό θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα

4. τουλάχιστον το 10% των άμεσων ενισχύσεων θα διοχετευθούν απευθείας στους μικρούς αγρότες.

«Το βάρος μεταφέρεται τώρα στα κράτη μέλη ώστε να υιοθετήσουν φιλόδοξα εθνικά σχέδια», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «ειδικότερα για την Ελλάδα, είναι μία τεράστια και μοναδική ευκαιρία να κατοχυρωθεί ως η παραγωγός των καλύτερων τροφίμων του κόσμου στη διαδρομή για ένα διατροφικό σύστημα δίκαιο για τους παραγωγούς, υγιές και προσιτό για τους καταναλωτές και με σεβασμό στα οικοσυστήματα και τα πλανητικά όρια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά από πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης