Την αναγκαιότητα αναμόρφωσης της λειτουργίας της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑ.Δ.Ε.Ε.) σε όλα τα επίπεδα, επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 11ης γενικής συνέλευσής της, που πραγματοποιήθηκε στην Βουλή των Ελλήνων.
«Μετά την παρέλευση δυο δεκαετιών, και με τη σημερινή εκλογή του νέου προεδρείου της, θα πρέπει η ίδια η ΠΑ.Δ.Ε.Ε. να κάνει την αυτοκριτική της και τον απολογισμό της για όσα έπραξε ή δεν έπραξε στις δύο δεκαετίες λειτουργίας της. Ας σκεφτεί η ίδια τροποποιήσεις στο καταστατικό λειτουργίας και στους τρόπους δράσεις της και για το συμφέρον της ομογένειας, αλλά και για το συμφέρον της Ελλάδας» τόνισε ο αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Κουίκ σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να βλέπει στις τάξεις της ΠΑ.Δ.Ε.Ε. βουλευτές, είτε περιφερειακούς, είτε ομοσπονδιακούς, είτε εθνικούς, νέας και μέσης ηλικίας και υπογράμμισε πως η ενθάρρυνση της νέας γενιάς της Διασποράς, η οποία έχει φτάσει στο τρίτο, στο τέταρτο, ακόμη και στο πέμπτο σκαλοπάτι, πρέπει να είναι ο στόχος όλων μας. «Βεβαίως και υπάρχουν οι παλιότερες και ώριμες γενιές, που από θέσεις ευθύνης, κυρίως των ομογενειακών οργανώσεων, έχουν να προσφέρουν πολλά με τη σοφία τους. Αυτή τη σοφία πρέπει να την παντρέψουμε με τα νιάτα της μόρφωσης και του δυναμισμού» πρόσθεσε, τονίζοντας ωστόσο πως δεν μπορεί να εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους ομογενειακούς θύλακες σε πολλά μέρη του πλανήτη μας, ένα κομμάτι της ομογένειας, που εξάντλησε την προσφορά του και εξακολουθεί να είναι «γαντζωμένο» σε καρέκλες».
Επίσης, ο κ. Κουίκ τάχθηκε υπέρ της ενθάρρυνσης δημιουργίας ενός Παγκόσμιου Δικτύου των Ελλήνων Ομογενών που εκλέγονται στην τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε ως δήμαρχοι είτε και ως μέλη δημοτικών συμβουλίων. «Εκλεγμένοι δήμαρχοι, όπως οι κ.κ. Αλαχούζος και Κρητικός στην Τάμπα της Φλόριντας, υπάρχουν σε πολλές χώρες. Οι ασχολούμενοι με την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι εκείνοι που έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στις τοπικές κοινωνίες. Οι ψηφοφόροι τους δεν είναι απαραίτητα ομογενείς. Είναι και πολίτες που έλκουν την καταγωγή τους, είτε από άλλες χώρες, είτε είναι γηγενείς, ντόπιοι. Είναι αυτοί που οφείλουμε πάνω απ’ όλα να έχουμε από κοντά για την προώθηση της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα – εθνικών θεμάτων, πολιτιστικών θεμάτων, ελληνικών προϊόντων, προώθηση τουρισμού κ.λπ.» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Με λίγα λόγια, μια ΠΑ.Δ.Ε.Ε. που θα λειτουργεί σωστά, σε κυβερνητικά επίπεδα και ένα Παγκόσμιο Δίκτυο Ομογενών της τοπικής αυτοδιοίκησης, με διείσδυση στις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί ένα συνδυασμό που μπορεί να πετύχει, με έναν καλό, μεταξύ τους, συντονισμό».
Ειδική αναφορά έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών στο επερχόμενο νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, επαναλαμβάνοντας ότι διά νόμου θα αυτοοργανώνεται και θα αυτοχρηματοδοτείται.
«Μακάρι να μπορούσαμε να αλλάξουμε και την ονομασία του Σ.Α.Ε., το οποίο, όπως μου λένε παρά πολλοί ομογενείς, τους φέρνει στο μυαλό άσχημες μνήμες – κυρίως τα τελευταία χρόνια του. Δυστυχώς, η ονομασία είναι δεσμευτική από το σύνταγμα, αλλά βεβαίως έχουμε περιθώρια αλλαγών με τη συνταγματική αναθεώρηση» προσέθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουίκ, αφού ανέδειξε τον διακριτό ρόλο που πρέπει να έχουν στη λειτουργία τους το κράτος και η Εκκλησία, τόνισε την ανάγκη οι δύο «βραχίονες» της Διασποράς, οι οργανώσεις και Εκκλησία, να είναι συνοδοιπόροι και να εμπλέκονται σε δράσεις, όπου τα δυο μέρη το κρίνουν απαραίτητο, για το συμφέρον της ομογένειας.
«Κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει το ρόλο της από την Εκκλησία. Σε όποια χώρα πρωτοέβγαιναν Έλληνες μετανάστες, το πρώτο πράγμα που φρόντιζαν να κάνουν είναι μια Εκκλησία. Μια ενορία γύρω από την οποία συσπειρωνόντουσαν. Με το πέρασμα των χρόνων, οι ενορίες έγιναν κοινότητες, μετά αδελφότητες, μετά ενώσεις, μετά ομοσπονδίες. Εκκλησία, ορθοδοξία για να είμαι πιο ακριβής, ήταν και παραμένουν να είναι μια ισχυρότατη γέφυρα μεταξύ Διασποράς και μητέρας-Ελλάδας» σημείωσε.
Τέλος, μιλώντας για το θέμα της ψήφου των ομογενών, ο κ. Κουίκ διαβεβαίωσε ότι ήδη άρχισαν οι διεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο, ως συνέχεια της ανάλογης ενασχόλησης της Επιτροπής της Βουλής για τη Διασπορά. «Το θέμα της ψήφου είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών. Ήδη καταγράφονται σημαντικές δημόσιες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Κώστα Πουλάκη» είπε ο κ. Κουίκ. Μάλιστα, έκανε και ειδικές αναφορές για τους νέους του «brain drain» και τα σχέδια δράσης και αξιοποίησής τους που επεξεργάζονται από κοινού οι αντίστοιχες γενικές γραμματείες του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών και Ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ