Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν για την ολοκλήρωση των δραματικών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες και μετά το τέλος του δείπνου της Συνόδου Κορυφής άρχισε να απορρέει κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους εταίρους για την έκβαση του νέου γύρου συζητήσεων το Σάββατο.
Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη για τις συντάξεις, το ΕΚΑΣ και το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιάΣτο δείπνο των ηγετών της Ε.Ε. τέθηκε στο τραπέζι και πάλι το ελληνικό θέμα για δύο τουλάχιστον ώρες, ενώ νωρίτερα, το Eurogroup διέκοψε τις εργασίες του χωρίς να υπάρξει απόφαση.
Το συνταξιοδοτικό και ο ΦΠΑ παρέμεναν τα «αγκάθια», όπως επιβεβαιώθηκε από το ανακοινωθέν του Eurogroup, με τους δανειστές να πιέζουν αφόρητα την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχθεί τους σκληρούς όρους που θέτουν ή να φέρει αντίστοιχη πρόταση.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, παρά τα όσα διαδραματίστηκαν κατά τις επαφές των υπουργών Oικονομικών της ευρωζώνης, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται αισιόδοξη πως με την αντιπρόταση που έχει στη «φαρέτρα» της τόσο οι συντάξεις και το ΕΚΑΣ, όσο και το καθεστώς του ΦΠΑ στα νησιά θα παραμείνουν άθικτα.
Παράλληλα, η ελληνική πλευρά πρεσάρει τους εταίρους ώστε τις επόμενες ώρες να λάβει τα απαραίτητα εχέγγυα που θα καθιστούν δεδομένη τη διεξαγωγή μίας Συνόδου Κορυφής αποκλειστικά και μόνον για την αναδιάρθρωση του χρέους εντός του έτους (προς Νοέμβριο).
Σύμφωνα με πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινοβραδινή Σύνοδο ξεκαθάρισε πως οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απαντούσαν στην ουσία, στις απαιτήσεις-προτάσεις των θεσμών που υποβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Σε αυτές τις προτάσεις, ανέφερε, υπάρχουν μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ για τις περιπτώσεις που υπήρχαν διαφωνίες κατατέθηκαν ισοδύναμα.
Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα του Σαββάτου, την ώρα που η Άνγκελα Μέρκελ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στον Έλληνα πρωθυπουργό να θέσει προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο τα προαπαιτούμενα την Κυριακή. Εν συνεχεία, τη Δευτέρα, στοχεύει να τα φέρει η ίδια προς ψήφιση στην Μπούντεσταγκ.
Βασικός στόχος και επιθυμία της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι να μην ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα το πρωί χωρίς να έχει διευθετηθεί το ελληνικό θέμα.
Οι επιλογές του πρωθυπουργού
Ο πρωθυπουργός επιστρέφει την Παρασκευή στην Αθήνα και συγκαλεί κυβερνητικό συμβούλιο ενώ δεν αποκλείεται να μιλήσει εντός του σαββατοκύριακου στα κυβερνητικά στελέχη και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να «μετρήσει» τις αντιδράσεις τους και να τις αξιολογήσει. Στο εσωτερικό του κόμματός του, οι φωνές για ρήξη με τους δανειστές πληθαίνουν και ήδη κυκλοφορούν… ημερομηνίες για πρόωρες εκλογές, με επικρατέστερη αυτή της 2ας Αυγούστου, όπως έγραψε και η «Le Monde».
Δύο πράγματα θα μπορούσαν να κάμψουν τις αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επί θύραις συμφωνία: Η επιστροφή του πρωθυπουργού στην Ελλάδα, με τη ρητή δέσμευση των θεσμών για αναδιάρθρωση του χρέους και τα «ζεστά» δισεκατομμύρια του αναπτυξιακού πακέτου Γιούνκερ.
Ωστόσο, στο έσχατο σενάριο που οι διαπραγματεύσεις δεν εξελιχθούν ομαλά, ο πρωθυπουργός -σύμφωνα και με τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της συγκυβέρνησης τα τελευταία 24ωρα- θα απορρίψει την εκδοχή σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας και θα προσφύγει στην κάλπη, όπως άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί, μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες.
Αντίστροφη μέτρηση για τη σκληρή συμφωνία
Στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, οπότε και οι εκπρόσωποι των θεσμών δήλωναν πως η ελληνική πρόταση αποτελούσε μια «καλή βάση διαπραγμάτευσης», ελάχιστοι ήταν εκείνοι που διαισθάνονταν πως δεν θα έβγαινε σύντομα «λευκός καπνός». Ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα για την ελληνική κυβέρνηση η οποία οδεύει προς μια σκληρή συμφωνία με τους πιστωτές.
Όπως διαφαίνεται και από το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων της Πέμπτης, ένα μικρό χάσμα χωρίζει τις δύο πλευρές. Η αδυναμία απόλυτης σύμπλευσης αποτυπώνεται ξεκάθαρα και από τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι είναι «επιφυλακτικός έως και απαισιόδοξος», καταδεικνύοντας το σκληρό «μπρα-ντε-φερ» της ελληνικής κυβέρνησης. που δεν προτίθεται να κάνει πίσω. και των δανειστών που επιμένουν στο Μνημόνιο.
Απομένει να δούμε με μία προσεκτική ματιά τις επόμενες ημέρες τα ψιλά γράμματα της «κυοφορούμενης» συμφωνίας και πώς αυτή θα επηρεάσει την κοινωνία και την οικονομία που έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια.
Τα βασικά σημεία της διαφωνίας όπως συζητήθηκαν στο Eurogroup της Πέμπτης
Τι χωρίζει τις δύο πλευρές; Καταρχήν, οι δανειστές εμφανίστηκαν δύσπιστοι για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζήτησαν τη λήψη μέτρων-πολλά από τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά από την ελληνική κυβέρνηση-όπως:
– η αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23% από την 1η Ιουλίου,
-η επιβολή συντελεστή 23% για τη διαμονή σε ξενοδοχεία (από 6,5% που είναι σήμερα),
-η διατήρηση στο 13% του ρεύματος, του φυσικού αερίου, του νερού ύδρευσης (σ.σ.: η αποχέτευση θα ανέβει στο 23%),
-η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα,
-η κατάργηση του ορίου κατασχέσεων έως 25% από μισθούς και συντάξεις και η μείωση του ακατάσχετου ορίου που σήμερα είναι 1.500 ευρώ,
-η αποβολή από τις ρυθμίσεις οφειλών προς το δημόσιο όσων δεν πληρώνουν τρέχουσες υποχρεώσεις προς εφορία και ταμεία,
-η αποβολή από τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσων μπορούν να πληρώσουν και η εφαρμογή επιτοκίων αγοράς στη ρύθμιση,
-η αύξηση του ορίου απαλλαγής από τον ΦΠΑ από τα 10.000 στα 25.000 ευρώ και
-η αύξηση φόρου χωρητικότητας πλοίων.
Το ΔΝΤ και οι διαρροές για capital controls
Όλα δείχνουν ότι εντός του σαββατοκύριακου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, όπως απαίτησε και η Γερμανίδα καγκελάριος. Εξάλλου, στις 30 Ιουνίου λήγει και η παράταση του προγράμματος βοήθειας που έλαβε τον Φεβρουάριο η Ελλάδα.
Μερίδα των διεθνών ΜΜΕ θεωρεί βέβαιη τη σύγκλιση, ενώ άλλα εκτιμούν ότι εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι και την Κυριακή, οι θεσμοί θα πρέπει να ενεργοποιήσουν ένα plan B και το επικρατέστερο σενάριο είναι η εφαρμογή κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls).
Άγνωστο παραμένει εάν η κυβέρνηση θα είναι σε θέση στις 30 Ιουνίου να αποπληρώσει τη δόση ύψους 1,6 δις ευρώ. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η δόση θα πληρωθεί, ενώ απέκλεισε κάθε σενάριο για χορήγηση παράτασης.
Διαβάστε επίσης: