Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Δένδια, και τον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, προβλέπει τη δημιουργία τράπεζας DNA και την ελεύθερη λειτουργία των καμερών.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι διωκτικές Αρχές θα είναι υποχρεωμένες στο εξής να λαμβάνουν γενετικό υλικό από το πρόσωπο για το οποίο υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει τελέσει κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών.

Το αρχείο DNA θα λειτουργεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και θα εποπτεύεται από την εισαγγελία Εφετών.

Σχετικά με τη λειτουργία των καμερών με την τροπολογία ανάβει το «πράσινο φως» ώστε οι κάμερες που χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας να καταγράφουν οτιδήποτε συμβαίνει στην εμβέλειά τους.

Το υλικό που θα καταγράφεται θα κρατείται για επτά ημέρες και στη συνέχεια θα καταστρέφεται παρουσία εισαγγελέα.

Στην τροπολογία γίνεται αναφορά στην κοινοτική Οδηγία περί Προσωπικών Δεδομένων, αλλά υπογραμμίζεται πως, όταν συντρέχουν θέματα που αφορούν στην ασφάλεια του κράτους, την άμυνα και τη δημόσια ασφάλεια, τότε η κοινοτική Οδηγία παρέχει την ευχέρεια στα κράτη-μέλη να εξαιρούν από το πεδίο εφαρμογής της τα θέματα αυτά.