Διαστάσεις επικοινωνιακής υστερίας προσλαμβάνει η πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία εικοσιτετράωρα με αποκορύφωμα την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα, Πέμπτη, ενώ αύριο, Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Προηγήθηκε η διαγραφή Δαϊλάκη και στη συνέχεια χθες, Τετάρτη, η συνάντηση του Γιώργου Σουφλιά με τον Πέτρο Τατούλη.

Αν δώσει κανείς βάση στο τι διοχετεύεται από τους κυβερνητικούς κύκλους, τότε η συζήτηση Σουφλιά – Τατούλη κατέληξε πως ο βουλευτής Αρκαδίας δεν σκοπεύει να είναι αυτός που θα «ρίξει» την κυβέρνηση, ούτε και εκείνος που θα πυροδοτήσει τη διαδικασία πρόωρων εκλογών. Αν κανείς πιστέψει τα όσα αναγράφονται στο διαδίκτυο, τότε ο κ. Τατούλης φέρεται να εμμένει στην τακτική του «χαμηλής έντασης ανταρτοπολέμου».

Η έκτακτη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου πυροδότησε, όπως ήταν φυσικό, νέα σενάρια, κατ’ αρχάς για ευρύ ανασχηματισμό και στη συνέχεια, λόγω και του κλίματος που επικρατεί, για πρόωρες εκλογές.

Οι ψυχραιμότεροι στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη απαντούσαν με την κλασσική φράση «πολύ κακό για το τίποτε», επιμένοντας πως ο στόχος της ενέργειας αυτής είναι να δοθεί μία εικόνα ενότητας και σύμπνοιας προς τα έξω. Δεν αποκλείεται, σημειώνουν οι παραπάνω κύκλοι, να υπάρξουν και ορισμένες ανακοινώσεις περί Βατοπεδίου ακόμη και για λήψη οικονομικών – κοινωνικών μέτρων. Ο λόγος είναι προφανής. Ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να παρουσιαστεί στην κοινοβουλευτική ομάδα με αρκετά βέλη στη φαρέτρα του, προκειμένου να καθησυχάσει τους ανάστατους βουλευτές του.

Το κλίμα, ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομίας δεν ήταν και τόσο χαλαρό τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Οι τεχνοκράτες του υπουργείου εκδηλώνουν πλέον ανοικτά τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη μοίρα του υπό κατάθεση νέου προϋπολογισμού. «Υπ’ αυτές τις συνθήκες, είναι αδύνατον να συνταχθεί προϋπολογισμός και ακόμη πιο αδύνατον να εκτελεστεί», φέρονται να πιστεύουν στο οικονομικό επιτελείο. Είναι προφανές πως εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα ακόμη και οι συντηρητικότεροι τεχνοκρατικοί κύκλοι, που αντιπαθούν εκ φύσεως τις απότομες αλλαγές τακτικής, κλείνουν πλέον προς μία άμεση προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να ξεκαθαριστεί το τοπίο, αν και επισημαίνουν πως η υπόθεση «αυτοδυναμία» είναι μία πολύ δύσκολη ιστορία.