Το αίτημα για καταχώριση εμπορικού σήματος συνιστά μια «ιδιωτική» πράξη και προκειμένου κάποιος να έχει μια πλήρη εικόνα των αιτημάτων, θα πρέπει να παρακολουθεί «καθημερινά» τα αιτήματα που υποβάλλονται στο Γραφείο διανοητικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), αναφέρει σε δημοσίευμα η EURACTIV.

«Όταν γίνεται μια καταχώριση, δεν μας ενημερώνει κάποιος από το EUIPO […] πρέπει κανείς να το παρακολουθεί συνεχώς», ανέφερε πηγή με γνώση στο θέμα στην EURACTIV.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να ανακόψουν τη διαδικασία εντός τριών μηνών που έγινε το αίτημα της Tουρκίας, κάτι το οποίο δεν έγινε.

Επίσης, η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει προσφυγή εντός δύο μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης της προσβαλλόμενης απόφασης και οι λόγοι προσφυγής έπρεπε να υποβληθούν εντός 4 μηνών από την ίδια ημερομηνία κοινοποίησης.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν έγινε, διότι δεν ήταν εις γνώσιν της κυβέρνησης το τουρκικό αίτημα, ωστόσο, σύμφωνα με την πηγή, υπάρχει χώρος για να αντιδράσει η Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε πράξη ακύρωσης της απόφασης αυτής […] δεν υπάρχει προθεσμία για αυτό», πρόσθεσε η πηγή.

«Δεν είναι ότι το γνώριζαν και δεν έπραξαν, απλά πιάστηκαν στον ύπνο […] δεν έμαθαν ποτέ για το αίτημα, και πολύ αργότερα πληροφορήθηκαν ότι εγκρίθηκε κιόλας».

Η πηγή συνέχισε λέγοντας ότι γίνονται εκατοντάδες καταχωρίσεις καθημερινά από ιδιώτες, «ο καθένας μπορεί να κάνει αίτημα για εμπορικό σήμα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το αίτημα, πρόσθεσε η πηγή, μπορεί να προσβληθεί από οποιοδήποτε, μια ένωση καταναλωτών, μια κυβέρνηση, έναν ιδιώτη.

Ωστόσο, στην περίπτωση της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεδομένων των τεταμένων πολιτικών σχέσεων και των ανταγωνιστικών συνεπειών που έχουν σε επίπεδο εμπορίου, μάρκετινγκ και τουρισμού, η Αθήνα έπρεπε να «έχει στο ραντάρ» της τέτοιου είδους πιθανές κινήσεις.

Υπεύθυνος φορέας να εντοπίσει και να παρέμβει στο θέμα όταν η Τουρκία υπέβαλε το αίτημα για κατοχύρωση του «Turkaegean» ήταν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

«Τη χρονική περίοδο που έγινε το τουρκικό αίτημα στα τέλη του 2021 υπεύθυνη για αυτά τα θέματα ήταν η Γενική Γραμματεία Εμπορίου», τόνισε η πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι στις 16 Μαΐου του 2022 υπεύθυνος πλέον είναι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, ο οποίος επίσης υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Η πηγή ανέφερε ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου είχε 40-50 άτομα προσωπικό και ότι δεν γνώριζε να υπήρχε κάποιο τμήμα το οποίο να παρακολουθεί τις καταχωρίσεις που γίνονται στο Γραφείο διανοητικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

Από εδώ και πέρα, αναφέρει η EURACTIV,  θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια των υπουργείων υπό την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ώστε να αποφευχθούν τέτοιες περιπέτειες στο μέλλον και τέτοια αιτήματα να ανακόπτονται από την αρχή.

Η EURACTIV απευθύνθηκε επίσης και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ρωτώντας σε τι νομικό πλαίσιο θα κινηθεί η Ελλάδα, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου οργανισμού ή σε κάποιου άλλου, χωρίς να λάβει κάποια απάντηση.

Πηγή: EURACTIV

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης