Με 14 υπουργούς, δύο αναπληρωτές υπουργούς και 19 υφυπουργούς, ο Γιώργος Παπανδρέου αναλαμβάνει από το μεσημέρι της Τετάρτης να κυβερνήσει το καράβι που ακούει στο όνομα Ελλάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός κράτησε για τον εαυτό του το Υπουργείο Εξωτερικών, τουλάχιστον μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, που αποτελεί παγκόσμιο ορόσημο. Ανέθεσε σε αποκλειστικά δικούς του ανθρώπους τον οικονομικό κύκλο της κυβέρνησής του.

Η κυβερνητική ομάδα του Γιώργου Παπανδρέου αποπνέει «άρωμα γυναίκας». Εννέα κυβερνητικά στελέχη – γυναίκες πλαισιώνουν την κυβέρνηση, και μάλιστα σε καίρια πόστα, την Οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία, το Περιβάλλον, την Αγροτική Ανάπτυξη. Υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού ο Χάρης Παμπούκης. Ο ρόλος του θα είναι σημαντικός, συντονιστικός και κυρίως ελεγκτικός.

Ο άλλος σημαντικός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, Παύλος Γερουλάνος, αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Πολιτισμού και ΜΜΕ , θέση σημαντική, αφού ο νέος υπουργός καλείται να διαχειριστεί μία από τις κυρίαρχες εξαγγελίες του πρωθυπουργού, που αφορούν στην αυτονομία της πολιτικής και τις σχέσεις της με τα ΜΜΕ. Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο Γιώργος Πεταλωτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πρόσωπα της Κυβέρνησης

Η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Θεοδώρα Τζάκρη

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Γιώργος Α. Παπανδρέου
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας
Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Υπουργός: Βαγγέλης Βενιζέλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης

Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Υπουργός: Λούκα Κατσέλη
Υφυπουργός: Σταύρος Αρναουτάκης
Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη: Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη
Υφυπουργός : Γιάννης Μανιάτης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργός: Γιάννης Πανάρετος

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης
Υφυπουργός: Νίκος Σηφουνάκης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Κατερίνα Μπατζελή
Υφυπουργός: Μιχάλης Καρχιμάκης

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Απόστολος Κατσιφάρας

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Αγγελική Γκερέκου

Υπουργός Επικρατείας παρά τω πρωθυπουργώ: Χάρης Παμπούκης

Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου: Γιώργος Πεταλωτής

Πρόεδρος της Βουλής θα προταθεί ο Φίλιππος Πετσάλνικος, γραμματέας της ΚΟ θα προταθεί ο Χρήστος Παπουτσής, ενώ κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα προταθούν οι Χρ. Παπουτσής και Π. Ευθυμίου.

Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου: Σωτήρης Λύτρας

Το «όχι» των Οικολόγων

Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση του υπουργού Περιβάλλοντος προτάθηκε στη Μαρία Βασιλάκου, στέλεχος των Οικολόγων στην Ελλάδα και την Αυστρία, η οποία, όμως, δεν αποδέχθηκε την πρόταση.

Τα νέα υπουργεία

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο αποτελείται από 14 υπουργεία. Σε αυτά περιλαμβάνονται το νέο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας Τάξης), στο οποίο μεταφέρονται:

* Από το υπουργείο Εσωτερικών, η ΓΓ Δημόσιας Τάξης και η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.
* Από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας -το οποίο συγχωνεύεται με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών- η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας, η ΓΓ Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και το Λιμενικό Σώμα.

Ακόμα, τα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης συγχωνεύονται σε Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Επίσης, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και συγχωνεύονται σε αυτό τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τέλος, το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης μετατρέπεται σε ΓΓ Μακεδονίας – Θράκης και οι αρμοδιότητές του υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών με άμεσο συνεργάτη του τον υφυπουργό κ. Σαχινίδη καταδεικνύει την απόφαση του πρωθυπουργού να διαχειριστεί με δικούς του ανθρώπους το μεγάλο ζητούμενο, τα κρατικά έσοδα, τομέα – κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη. Η ανάληψη καθηκόντων υπουργού από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον κρίσιμο τομέα της Δημόσιας Ασφάλειας αποτελεί μία σίγουρη επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου λόγω και της προηγούμενης θητείας του υπουργού και της γνωστής επιτυχίας του με τη σύλληψη μελών της «17 Νοέμβρη» και του «ΕΛΑ». Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση της συνεργάτου του πρωθυπουργού, Τίνας Μπιρμπίλη, η οποία βεβαίως ήταν η λογογράφος του Γ. Παπανδρέου τόσο στο ΥΠΕΞ όσο και στη συνέχεια στην Ιπποκράτους. Αντιδράσεις θα προκαλέσει η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, κ. Δρούτσα, από τους διπλωμάτες του ΥΠΕΞ.

Το νέο Υπουργικό Συμβούλιο χαρακτηρίζεται από τολμηρές ρήξεις με το παρελθόν, τόσο ως προς τα πρόσωπα, αλλά κυρίως ως προς τη δομική σύνθεσή του. Κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δεκαετίες αποτελούν πλέον πραγματικότητα. Η ενσωμάτωση υπουργείων όπως του Ναυτιλίας και Μεταφορών σε άλλα, οικονομικού χαρακτήρα, η συγκεντροποίηση του τομέα ασφαλείας, η στρατηγικού περιεχομένου ενσωμάτωση του υπουργείου Ανάπτυξης στο Οικονομίας, η μεταφορά του τομέα Ενέργειας στο υπουργείο Περιβάλλοντος, η ενοποίηση των υποδομών στο πρώην Δημοσίων Έργων, και της Έρευνας και Τεχνολογίας στο Παιδείας, αποτελούν αιτήματα δεκαετιών του παραγωγικού ιστού της χώρας.

Τις επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου να ανατρέψει δομικά το μοντέλο Δημόσιας Διοίκησης ακολουθεί η απόφασή του να δημιουργήσει ένα σκληρό πυρήνα ελέγχου του κυβερνητικού έργου στο Μαξίμου. Είναι λοιπόν φυσικό οι επιλογές προσώπων (με λίγες εξαιρέσεις που οφείλονται σε πολιτικές ισορροπίες) να εξυπηρετούν τον μείζονα στόχο. Η επιλογή της Κατερίνας Μπατζελή στο υπουργείο Γεωργίας, επί παραδείγματι, αποτελεί τρανή απόδειξη πως το δόγμα «το κατάλληλο πρόσωπο στο κατάλληλο πόστο» αποτελεί ενδεχομένως μία νέα πραγματικότητα στην Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει για την επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ως υπουργού Προστασίας του Πολίτη (υπουργείο «μαμούθ») που καλείται να διαχειριστεί μία γκάμα εκκρεμοτήτων, από την τρομοκρατία έως τα ανθρώπινα δικαιώματα και από την εξυγίανση του Λιμενικού Σώματος (μείζον ζήτημα) έως την αποτελεσματική αλλά κοινωνικά και πολιτικά πρέπουσα αστυνόμευση. Η τοποθέτηση της Άννας Διαμαντοπούλου στο επίσης υπουργείο «μαμούθ» Παιδείας κλπ, αποτελεί ένα στοίχημα για την ίδια αλλά και μία αποδοχή εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου πως η αναμόρφωση, μεταρρύθμιση, διαμόρφωση της Παιδείας στη χώρα είναι ενδεχομένως το πρώτο ή το δεύτερο μείζον ζητούμενο στην Ελλάδα παράλληλα με την Υγεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης