Ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που συγκάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και την προμήθεια φυσικού αερίου, μετά τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Κύριο αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η επάρκεια στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο, δεδομένου ότι η Ελλάδα προμηθεύεται από τη Ρωσία το 35%-40% που καταναλώνει.

Η Ελλάδα, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Σχετικά με τους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και στη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

Γ. Οικονόμου: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα φυσικού αερίου»

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα εφοδιασμού φυσικού αερίου στη χώρα μας» επισήμανε μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο κ. Οικονόμου εξήγησε πως «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω η εφοδιαστική αλυσίδα στη χώρα μας, σταθμίστηκαν όλα τα προβλήματα» και τόνισε ότι «η χώρα έχει προγραμματίσει μια σειρά από ενέργειες ώστε να μη στερηθούμε φυσικό αέριο, είτε με το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) είτε με αλλαγή και τροποποίηση του μίγματος σε ό,τι αφορά την παραγωγή. Δεν διαφαίνονται στον ορίζοντα προβλήματα σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι «οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, καθώς χθες βράδυ συνέβησαν ανησυχητικές εξελίξεις» στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας, ωστόσο διευκρίνισε πως «η χώρα μας δεν είναι από εκείνες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα» από την κρίση που εξελίσσεται στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Στη συνεδρίαση, εκτός από τους υπουργούς Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Εξωτερικών Νίκο Δένδια, μετείχαν επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αλλά και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. 

Αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρέπεμψε για ενημέρωση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος αναμένεται να βρεθεί στο Παρίσι όπου η Ε.Ε. θα αποφασίσει τις κυρώσεις που θα επιβάλει στη Ρωσία για την Ουκρανία.

ΥΠΕΞ για Ρωσία: Κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου

Νωρίτερα, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την Ουκρανία και την απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Η αναγνώριση από τη Ρωσία της παράνομης και μονομερούς ανακήρυξης “ανεξαρτησίας” των αποσχιστικών εδαφών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ της Ουκρανίας αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, και των συμφωνιών του Μινσκ.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών και καταδικάζει κάθε απόφαση που αντιβαίνει τις θεμελιώδεις αυτές αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα θα διαβουλευθεί και θα συντονιστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους Συμμάχους της αναφορικά με την αντίδραση στην απόφαση αυτή».