Για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα «Al Ahram» και στον δημοσιογράφο Abdelsattar Barakat, εν όψει της τριμερούς συνάντησης Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου την Τρίτη 8 Οκτωβρίου στο Κάιρο.

Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελούν την τελευταία και πιο προκλητική τουρκική κίνηση. Οι τουρκικές προκλήσεις -όπως αυτές που εξελίσσονται στην Κύπρο- σαφέστατα δεν δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για τη θετική επανεκκίνηση που η Ελλάδα επιθυμεί και επιδιώκει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχετικά με την αυριανή τριμερή συνάντηση Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου στο Κάιρο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για έναν «ισχυρό θεσμό πολυθεματικής και διευρυνόμενης περιφερειακής συνεργασίας, ο οποίος είναι ανοιχτός σε όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν ως βάση της εξωτερικής τους πολιτικής και των σχέσεών τους με τους γείτονές τους τον σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και την εφαρμογή, στην πράξη, της αρχής της καλής γειτονίας».

Αναφερόμενος στην αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών μέσω Τουρκίας είπε ότι η χώρα μας εντείνει την επιτήρηση στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορά της και ζήτησε να πράξει το ίδιο και η Τουρκία. Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι από τον μήνα Μάιο μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί αύξηση στις εισόδους των μεταναστών κατά 241% σε σχέση με πέρυσι, ενώ μόνο τον Σεπτέμβριο εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια περίπου 11.000 άτομα.

«Η ραγδαία αυτή αύξηση έχει οδηγήσει τις δομές φιλοξενίας και τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για το μεταναστευτικό σε οριακή κατάσταση. Προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες ασύλου, προβαίνοντας και σε ορισμένες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όσοι δικαιούνται άσυλο να το λαμβάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και όσοι δεν το δικαιούνται να μπαίνουν άμεσα σε διαδικασία επιστροφής. Αλλιώς, οι καθυστερήσεις αποβαίνουν, δυστυχώς, σε βάρος όσων δικαιούνται διεθνή προστασία. Παράλληλα, ζητούμε από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. μεγαλύτερη αλληλεγγύη και συνεργασία στο πλαίσιο της συνολικής προσέγγισης της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα πρέπει να δίνει τη δέουσα βαρύτητα και στην αντιμετώπιση των αιτιών που οδηγούν στον ξεριζωμό» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς για τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας μετά τη δεκαετή κρίση, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι Έλληνες πολίτες γύρισαν την πλάτη στον λαϊκισμό στις εκλογές της 7ης Ιουλίου και αποφάσισαν να γυρίσουν σελίδα δίνοντας εντολή σε μία μετριοπαθή μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να εφαρμόσει μία διαφορετική οικονομική πολιτική».

Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική των μεταρρυθμίσεων αλλά και στη μείωση της φορολογίας με στόχο, όπως υποστήριξε, τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη δημιουργία πολλών, νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. «Μειώνουμε τους φόρους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ξεμπλοκάρουμε με ταχείς ρυθμούς τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ (όπως για παράδειγμα αυτό που παλαιού αεροδρομίου στο “Ελληνικό”) και απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον με καίριες παρεμβάσεις» υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτή η προσπάθεια αναγνωρίζεται ήδη από τις αγορές, όπως αποτυπώνεται στη σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας, «αλλά και ευρύτερα, όπως φανερώνει η εντυπωσιακή ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα». «Χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, αφήνοντας πίσω της το σκηνικό αυτής της δεκαετίας: την περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και το επώδυνο πισωγύρισμα του λαϊκισμού. Οι Έλληνες περάσαμε πολλά, αλλά βγαίνουμε ενωμένοι και αισιόδοξοι από τη διπλή αυτή περιπέτεια» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης