Της Άντζελας Πεΐτση

«Δεν πρόκειται να εξέλθουμε από την πολύχρονη κρίση αν δεν αναγεννήσουμε το εκπαιδευτικό μας περιβάλλον, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Βραχυπρόθεσμα, η οικονομία είναι αναμφίβολα το βασικό πεδίο για την πορεία της χώρας. Μακροπρόθεσμα, όπως, ο ρόλος της παιδείας είναι καθοριστικός. Έχει καταστεί κρίσιμος, μέσα από τις δοκιμασίες που περνάει η ελληνική κοινωνία». Τα παραπάνω υπογράμμισε κατά την ομιλία του, στη Βουλή στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπενθύμισε πως το Σεπτέμβριο του 2016, η ΝΔ είχε προκαλέσει μία «προ ημερησίας συζήτηση» στη Βουλή, με θέμα την παιδεία. «Είχα επισημάνει τότε πως η παιδεία είναι «πεδίο εθνικής συνεννόησης». Είχα τονίσει, πως δεν μπορούν να γίνονται πειράματα με το μέλλον των παιδιών μας. Από τότε μέχρι και σήμερα, επιβεβαιώνονται, δυστυχώς, καθημερινά τα χειρότερα. Διότι κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας, να τη επιστρέψτε σε μία διχαστική, στείρα, σκληρή κομματική λογική, στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Ό,τι κάνετε πάντα».

Και υπογράμμισε: «Δεν έχετε κάποιο συγκροτημένο σχέδιο για το εκπαιδευτικό μας σύστημα, Δηλαδή, ξέρετε τι θέλετε να ελέγξετε αλλά δεν ξέρετε τι θέλετε να φτιάξετε. Σε δύο χρόνια έχουν αλλάξει τρεις Υπουργοί Παιδείας, με τον έναν να αναιρεί τις επιλογές του προκατόχου του. Ο καθένας, κάνει τις δικές του επιτροπές, βγάζει τα δικά του πορίσματα, προχωράει στις δικές του εξαγγελίες. Ο καθένας κάνει τη δική του, πολιτική στην πλάτη της κοινωνίας και της παιδείας». Και χαρακτηριστικά υπογράμμισε: «Η παιδεία προσφέρει «υλικό» για πυροτεχνήματα, κτίζεται σε προσωπικές ιδεοληψίες και αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη προχειρότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης, με επικριτική γλώσσα κατά των κυβερνώντων είπε: «Η κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι θα είναι κάθε λέξη του Συντάγματος και έχει γράψει βιβλία ολόκληρα με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και συγκεκριμένα τέσσερις (4) μέχρι και σήμερα».

Για το θέμα της προφορικής συνέντευξης, υπενθύμισε τον «πόλεμο» που δεχόταν ο ίδιος ως τότε Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και ανέφερε: «Χρειαζόμαστε τις συνεντεύξεις αλλά δομημένες. Δεν θέλουμε συνεντεύξεις για να επιλέξει η διοίκηση «αυτούς» που προτιμάει κι όχι εκείνους που αξίζουν».
Ο κ. Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, δήλωσε: «Αντί να πηγαίνουμε το δημόσιο σχολείο μπροστά, αντί να χτίζουμε την εκπαίδευση του 21ου αιώνα, ξαναγυρίζουμε σε λογικές του προηγούμενου αιώνα. Η κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώνεται από τον Πρωθυπουργό σε ειδική φιέστα και την επόμενη μέρα, ο Υπουργός Παιδείας ανακοινώνει ό,τι δεν ξέρει πως θα γίνει αυτό. Αυτή δεν είναι κυβέρνηση, είναι πολιτικός στρατός ατάκτων».

Και ξεκαθάρισε: «Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, το κράτος δε σας ανήκει. Ανήκει στους πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία, δε μπορεί να συνεργαστεί με μία κυβέρνηση που συντηρεί τον κρατισμό και δε μπορεί ν’ απαλλαγεί από τις ιδεοληπτικές της εμμονές».

Και συνεχίζοντας την αυστηρή κριτική του, κατά της Κυβέρνησης, υπογράμμισε: «Προσπαθείτε να επιβάλλετε απόψεις παρωχημένες, αντιδρώντας σε κάθε βήμα προς τα μπρος όπως κάνατε και με το νόμο 4009 για τα ΑΕΙ».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, για την Παιδεία, δήλωσε: «Το όραμά μας για την Παιδεία ορίζετε από τις αξίες της ελευθερίας, της αυτονομίας, της αξιοκρατίας, της αξιολόγησης και της διαφάνειας. Θα ξαναφτιάξουμε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με πυρήνα, το ελεύθερο, αυτόνομο σχολείο, που θα είναι μία δημιουργική κυψέλη γνώσης και καινοτομίας».