Καταπέλτης στην κριτική του, κατά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στη συζήτηση Βουλή την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου 2017, σχετικά με το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων ενημέρωσης. Την κατηγόρησε για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, για λαϊκισμό και για δημιουργία πελατειακού κράτους.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εξαπολύοντας σκληρά βέλη κατά του ίδιου του κ. Τσίπρα, είπε χαρακτηριστικά: «Ανεβήκατε στην εξουσία μέσα σ’ ένα κρεσέντο ψεύτικων υποσχέσεων και πέφτετε μέσα σ’ ένα παραλήρημα λασπολογίας. Μάλιστα, για να επιβραδύνετε την κατάρρευσή σας, επιχειρείτε να ορθώστε δύο αναχώματα. Πρώτον, του δικού σας «κομματικού κράτους» και δεύτερον, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής». Και υπογράμμισε: «Αν και νέος αποδειχθήκαμε χειρότερος από τους παλιούς. Στις μέρες σας, ο λαϊκισμός ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Διχάσατε τους Έλληνες στους δικούς «μας» και τους άλλους» και κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για ψεύτικους διχασμούς, θεωρίες συνωμοσίας και δολοφονίες χαρακτήρων.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επικρίνοντας τις πολιτικές της Κυβέρνησης είπε: «Χρησιμοποιήσατε τα «βοθροκάναλα» της διαπλοκής, όπως χαρακτηριστικά τα λέει ο κ. Πολάκης. Επιχειρήσατε να χτίσετε τη νέα διαπλοκή που είναι χειρότερη από την παλιά. Τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και οι παρεμβάσεις στην Τράπεζα Αττικής θα υπενθυμίζουν την προσπάθειά σας». Και συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες: «Η επιχείρηση για έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου κατέρρευσε μετά την απόφαση του ΣτΕ. Για σας η δήθεν πάταξη της διαπλοκής είναι πρόσχημα για την συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό σας».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, συνεχίζοντας την ισοπεδωτική κριτική κατά του κ. Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «Κατηγορήσατε το παλιό πολιτικό σύστημα, συλλήβδην ως διεφθαρμένο. Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα, μόνον που εσείς κ. Τσίπρα δεν την πολεμήσατε αλλά επιχειρήσατε να κάνετε συναλλαγή μαζί της».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος με στοιχεία στο δείκτη της διαφθοράς όπου η Ελλάδα είναι το 2016 στην 69η θέση, -ανεβαίνοντας εννιά θέσεις μέσα σ’ ένα χρόνο, δηλ, από το 2015, υπογράμμισε: «Μόνον εσείς κ. Τσίπρα και ο κ. Παππάς, όταν δεν είναι απασχολημένος με τις διαστημικές του αναζητήσεις, πιστεύετε πως καταπολεμήσατε τη διαφθορά».
Ενώ παράλληλα είπε: «Φροντίσατε να στείλετε ένα σαφέστατο μήνυμα: Αν δεν τα βρουν μαζί σας, θα έχουν την τύχη του κ. Ψυχάρη και του ΔΟΛ και τόνισε επικριτικά: «Η εξεταστική αυτή κ. Τσίπρα ήταν η ευκαιρία για εσάς να τα βρείτε με την παλιά διαπλοκή και να δημιουργήσετε τη νέα.
Ο κ. Μηστοτάκης αναφερόμενος στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, υπογράμμισε, πως δεν προκύπτουν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα και επεσήμανε: «Αυτό το πόρισμα συζητάμε σήμερα: Του αόρατου χεριού και της λογοκλοπής. Η Εξεταστική ήταν κόλαφος για την κυβερνητική πλειοψηφίας. Αρνήθηκαν ν’ αποκαλύψουν ποιος ήταν πίσω από την offshore της Αυγής, μεγάλα κομμάτια του πορίσματος αποτελούν προϊόν λογοκλοπής και έγινε παρέμβαση του κ. Τσίπρα στην ΕΤΕ για παράνομο δανεισμό του ΣΥΡΙΖΑ».
«Το δίλλημα του 2015 ήταν «Grexit ή 3ο Μνημόνιο». Σήμερα, πηγαίνετε να το κάνετε «Grexit ή 4ο Μνημόνιο». Επαναλαμβάνετε ακριβώς τα ίδια λάθη. Κύριε Τσίπρα, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου. Φύγετε τώρα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Κατηγορηθήκαμε τότε από τα φερέφωνα της κομματικής προπαγάνδας ως κινδυνολόγοι. Για να έρθει χθες ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ να ανοίξει το θέμα του Grexit, ενθαρρύνοντας μας μάλιστα να το συζητήσουμε όλοι εδώ στη Βουλή. Καμία αντίδραση από τη λαλίστατη Κυβέρνηση. Κανένα non paper από τον μηχανισμό προπαγάνδας. Καμία δημόσια επίπληξη στον κ. Ξυδάκη. Το γεγονός ότι τα spreads εκτοξευθήκαν χθες προφανώς σας αφήνει παγερά αδιάφορους. Το γεγονός ότι κάθε ανοησία που εκστομίζει κυβερνητικό στέλεχος έχει επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία δεν σας αφορά καθόλου».
«Εκτός αν ο κ. Ξυδάκης δεν είπε μια ανοησία και απεκάλυψε κάποιες από τις εναλλακτικές που εξετάζετε για να μείνετε στην εξουσία. Γιατί μόνο αυτό σας νοιάζει. Η παραμονή σας πάση θυσία στην εξουσία. Και γι’ αυτό κοροϊδεύετε τους πάντες. Είπε απλά δημόσια αυτά που συζητάτε κατ΄ ιδίαν. Ότι αν μας πιέσουν υπερβολικά οι πιστωτές υπάρχει και άλλος δρόμος. Φτωχοί είμαστε δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε, ίσα ίσα θα κερδίσουμε την ανεξαρτησία μας. Ποιος συντάσσεται λοιπόν, κ. Τσίπρα, με τον κ. Σόιμπλε του οποίου οι σκέψεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι γνωστές; Εμείς ή τα δικά σας στελέχη; Και τολμάτε να κατηγορείτε τη Νέα Δημοκρατία, ότι είμαστε υποχείρια του κ. Σόιμπλε. Σαν δε ντρέπεστε λίγο. Τα δικά σας στελέχη ανασύρουν το ζήτημα της δραχμής. H δήλωση αυτή έρχεται σε μία εποχή ταραγμένη που διάφοροι εποφθαλμιούν τη διάλυση της Ευρωζώνης. Kαι που μια αποκαμωμένη κοινωνία είναι ακόμα πιο επιρρεπής σε θεωρίες συνομωσίας και λαϊκίστικα αφηγήματα εθνικής ανεξαρτησίας», παρατήρησε.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αναφέρθηκε στο τελευταίο Eurogroup και είπε: «Ήταν όλοι απέναντί μας. Δυστυχώς. Συντάχθηκαν όλοι με τις σκληρές απαιτήσεις των δανειστών μας. Όχι μόνο στο πρόσφατο. Και σε αυτό του Δεκεμβρίου που με την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου δεσμεύσατε τη χώρα σε μακροχρόνια λιτότητα. Αναρωτιέμαι, πόσες φορές πρέπει να κάνετε το ίδιο λάθος σε βάρος της χώρας; Το κάνατε το πρώτο 6μηνο του 2015, μας κόστισε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια και γύρισε πολλά χρόνια πίσω την οικονομία μας. Το κάνατε με την πρώτη αξιολόγηση που έκλεισε και εκείνη με ένα χρόνο καθυστέρηση και μας κόστισε το ασφαλιστικό Κατρούγκαλου, τον κόφτη, το υπερταμείο και 9 δις ευρώ φόροι. Αυτό ήταν το κόστος της καθυστέρησης. Το κάνετε και τώρα».
Ταυτόχρονα, επεσήμανε: «Για μια αξιολόγηση που έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και 12 μήνες με λιγότερες απαιτήσεις, σήμερα – ακριβώς λόγω των χειρισμών της Κυβέρνησης – εγείρονται από παντού υπερβολικές απαιτήσεις σε βάρος της χώρας μας. Γιατί δεν τα ζητούσαν πέρυσι αυτά τα πράγματα; Γιατί δεν ζητούσαν πέρυσι πρόσθετα μέτρα; Διότι είναι το τίμημα της αναξιοπιστίας σας. Και δεν έχετε καμία δικαιολογία καθώς είχατε πλήρη επίγνωση του πόσο κρίσιμος είναι ο χρόνος. Εσείς μόνοι σας λέγατε το φθινόπωρο ότι αν δεν κλείσουμε την αξιολόγηση τον Δεκέμβριο θα υπάρχει πρόβλημα στην οικονομία. Πέρασε ο Δεκέμβριος, πέρασε ο Ιανουάριος και ακόμα τίποτα. Μπήκαμε στο Φεβρουάριο και ακόμα τίποτα. Δεν έχετε καμία ευθύνη γι’ αυτό; Έχετε. Σας προειδοποιώ: Δεν θα σας αφήσουμε να παίξετε και πάλι τη χώρα στα ζάρια».
Αναφέρθηκε στην επιστολή Τσακαλώτου που παραδέχθηκε πως έχουν ολοκληρωθεί μόνον το 1/3 των συμφωνηθέντων, καθώς και σε μία σειρά από ενέργειες τις οποίες δεν έχει ακόμα προχωρήσει ή εμποδίσει για την ολοκλήρωσή τους, η Κυβέρνηση. «Σας υπενθυμίζω μια σειρά δεσμεύσεις που ενώ έχουν δημοσιονομικό όφελος δεν τις υλοποιείτε:
1. Δεν αποπληρώνετε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, όταν μάλιστα έχουμε δανειστεί για αυτό το σκοπό.
2. Κωλυσιεργείτε στην ολοκλήρωση της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που θα απέφερε 1,2 δις ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο και χιλιάδες προσλήψεις.
3. Καθυστερείτε την αποκρατικοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό που θα δημιουργούσε δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
4. Τορπιλίσατε την αποκρατικοποίηση της ΔΕΣΦΑ που θα απέφερε 188.000.000 ευρώ στο Δημόσιο Ταμείο.
5. Και βέβαια καταφέρατε να δημιουργήσετε προσκόμματα στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αυτής που θεωρούσατε ξεπούλημα στο τίμημα των 300.000.000 ευρώ και που – με δύο χρόνια καθυστέρηση – πουλήσατε για 45.000.000 ευρώ, και τώρα ετοιμάζετε άλλη μια δημόσια ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
6. Έχετε κάνει ό,τι περνά από το χέρι σας για να εξασθενήσετε το τραπεζικό σύστημα. Αργείτε στην τοποθέτηση νέων διοικήσεων, κωλυσιεργείτε στην καθιέρωση ενός σύγχρονου συστήματος εξωδικαστικού συμβιβασμού και εμποδίζετε την προώθηση ενός πλαισίου διευθέτησης των «κόκκινων δανείων», ώστε να μπορέσει το τραπεζικό σύστημα να ξανασταθεί στέρεα στα πόδια του.
7. Αντί να εξορθολογίζετε το Κράτος και να προχωρήσετε σε μια ουσιαστική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων κομματικοποιείτε τη διοίκηση και προβαίνετε σε χιλιάδες διορισμούς υμετέρων.
8. Δεν υλοποιείτε τις συστάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που θα ενίσχυαν τον ανταγωνισμό.
9. Απαξιώνετε με τις πολιτικές σας τους φορείς των Μαζικών Συγκοινωνιών, δημιουργώντας νέα τεράστια ελλείμματα που θα φορτωθούν και πάλι στις πλάτες των πολιτών.
10. Αρνείστε να θεσμοθετήσετε ένα σύγχρονο πλαίσιο για τον περιορισμό των προνομίων των συνδικαλιστών.
«Αυτά και άλλα πολλά χρειάζεται να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Όχι μόνο για να ξεκολλήσουμε από το τέλμα της κρίσης. Όχι μόνο για να σταματήσει η αχρείαστη και υφεσιακή υπερφορολόγηση. Όχι διότι μας τα επιβάλλουν κάποιοι κακοί ξένοι. Αλλά διότι είναι σωστές αλλαγές που θα τονώσουν την ιδιωτική οικονομία και κάνουν το Κράτος μας πιο φιλικό και αποτελεσματικό. Γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα ισχυρή μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση. Με εθνικό σχέδιο που θα πηγαίνει πολύ πέρα από τις δεσμεύεις του τρίτου προγράμματος. Μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων που πιστεύουν στην αλήθεια, στην ελπίδα, στην προοπτική. Που θα εφαρμόσει με συνέπεια όλες τις απαραίτητες αλλαγές» παρατήρησε και τόνισε:
«Ο μόνος λόγος, που δεν τις προχωράτε τις μεταρρυθμίσεις, είναι οι ιδεολογικές σας εμμονές και η αγκύλωση».
Ο κ. Μητσοτάκης, ζήτησε «πολιτική αλλαγή το συντομότερο» και χαρακτήρισε την κυβέρνηση ως την πιο «βλαβερή» που γνώρισε ο τόπος μετά την μεταπολίτευση». Και καταλήγοντας είπε: «Μην αγνοείτε τη βούληση του ελληνικού λαού κ. Τσίπρα. Δε συμφωνεί με όσα κάνετε ούτε σας εμπιστεύεται πλέον. Ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος, αποφασισμένος και η ετυμηγορία του, θα είναι καταλυτική».
Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση