Για «σημαντική πρόοδο» κάνει λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν όσον αφορά το κοινό ανακοινωθέν στο Κυπριακό, που επετεύχθη μέσω συζητήσεων και εποικοδομητικής εμπλοκής Τουρκοκυπρίων, Ελληνοκυπρίων, Ελλάδας και Τουρκίας. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι, παρά το γεγονός ότι η δουλειά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο Γενικός Γραμματέας ελπίζει ότι θα οδηγήσει σε επιτυχή έκβαση σύντομα.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά φέρεται να αντιπροτείνει ενιαία εκπροσώπηση στο εξωτερικό, αλλά κοινή κυριαρχία των δύο κοινοτήτων στο νησί, η οποία να σέβεται εξίσου τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τουρκοκυπριακή πηγή, με τη φόρμουλα αυτή καμία πλευρά δεν θα ασκεί επικυριαρχία επί της άλλης. Η τουρκοκυπριακή πλευρά παρουσιάζει την αντιπρότασή της ως συναινετική, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία στη σύνταξη κοινής διακήρυξης.

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο

Εν τω μεταξύ, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων και της ομάδας στήριξης του διαπραγματευτή συγκάλεσε για την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 8.00 το πρωί θα γίνει ενημέρωση και συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις διαβουλεύσεις για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος πριν την έναρξη των συνομιλιών.

Στο τραπέζι το Σχέδιο Β

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι  θα τεθεί ένα σχέδιο Β, το οποίο θα είναι στη λογική ενός σύντομου κειμένου που θα περιλαμβάνει τα πολύ βασικά στο πρότυπο της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου του 2006 και του κοινού ανακοινωθέντος της 23ης Μαΐου 2008, ανάμεσα σε Χριστόφια και Ταλάτ.

Δηλαδή αντί του κοινού ανακοινωθέντος το οποίο ήταν γύρω στη μιάμιση σελίδα, θα έχουμε και σύντομη δήλωση με τις βασικές αρχές λύσης, δηλαδή Διζωνικη Δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Πάντως με τη σύντομη δήλωση αποφεύγεται και ο κίνδυνος παραχωρήσεων από μέρους της πλευράς μας, αφού στην ουσία το κοινό ανακοινωθέν περιλάμβανε σημαντικές αναφορές σε θέματα διακυβέρνησης που απαιτούσε η τ/κ πλευρά και καμία αναφορά στο εδαφικό, τουρκικά στρατεύματα και εποίκους.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, τα περί νέας τουρκικής πρότασης δεν ισχύουν. Μάλιστα όπως ανέφερε, όταν ο Αλεξάντερ Ντάουνερ μετέβη στη λεγόμενη τουρκική πρεσβεία στα κατεχόμενα με τη μεσολαβητική πρόταση των Η.Ε., ο Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κρατώντας στα χέρια του το χάρτη, του υπέδειξε ποιες λέξεις να αντικαταστήσει.

Επομένως οι εισηγήσεις της άλλης πλευράς ήταν θέσεις που είχαν ήδη απορριφθεί από την πλευρά μας, η οποία θεώρησε ότι ούτε καν χρειάζεται να απαντήσει εκ νέου, αφού στην πραγματικότητα η πρόταση δεν περιείχε κάτι καινούργιο.

Μετά τις εορτές οι όποιες εξελίξεις

Το απόγευμα της Πέμπτης ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να λάβει μέρος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα επιστρέψει στις 23 Δεκεμβρίου, επομένως οι οποιεσδήποτε εξελίξεις, όπως αναφέρουν διπλωματικοί κύκλοι, θα πρέπει να αναμένονται μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Πηγή: Sigmalive, Φιλελεύθερος, ΑΠΕ
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης