Με ταχείς ρυθμούς καταστρώνει τα επόμενα βήματά του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιχειρώντας να αναχαιτίσει ενδεχόμενο εκλογικό αιφνιδιασμό από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εντός των προσεχών ημερών θα ανοίξει τα χαρτιά.

Επί τάπητος ο ρόλος-κλειδί του Αλέκου Αλαβάνου, η συμμετοχή της Ζωής Κωνσταντοπούλου και η δεξαμενή του 62%Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, επεσήμανε ότι το τοπίο αναφορικά με τις πρωτοβουλίες που θα λάβει ο πρωθυπουργός αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα, προκαλώντας πυρετό διεργασιών στα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας.

«Κάποια από τα σενάρια που ακούγονται ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας. Ακούγονται πολλά, υπάρχουν πολλές σκέψεις. Νομίζω ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα ξέρουμε όλοι περισσότερα, αλλά δεν είμαι εγώ αρμόδιος να σας πω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκουρλέτης.

Η ομάδα Λαφαζάνη αποτελεί εδώ και καιρό ξένο σώμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τις εκατέρωθεν κατηγορίες να αποκλείουν κάθε δίαυλο επικοινωνίας. Μάλιστα, τόσο το πρωθυπουργικό περιβάλλον όσο και τα στελέχη που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα μέρα με τη μέρα ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, ανάγοντας σε μονόδρομο τη λύση του διαζυγίου. 

«Τόσο προσωπικά όσο και οι βουλευτές που έχουμε αναφορά στην “Αριστερή Πλατφόρμα” εκφράσαμε και καταγράψαμε ένα ισχυρό και κατηγορηματικό “όχι” στο νέο τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης, σταθεροί στις δεσμεύσεις μας και στην σφοδρή εναντίωση μας στα δύο προηγούμενα μνημόνια», ανέφερε την Τετάρτη ο κ. Λαφαζάνης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ρήξη με την κυβέρνηση Τσίπρα είναι οριστική.

«Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι θα παραμείνουμε, σε κάθε περίπτωση, συνεπείς σε αυτό το “όχι” και δεν πρόκειται κάτω από οποιοδήποτε πρόσχημα ή προκάλυμμα να δώσουμε το “πράσινο φως” στον οποιονδήποτε να εφαρμόσει αυτό το τρίτο μνημόνιο και να διαιωνίσει τις καταστροφικές για τη χώρα και το λαό μνημονιακές πολιτικές της ανηλεούς λιτότητας και της ταπεινωτικής υποτέλειας», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις του πρωθυπουργού, ο τέως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης επεσήμανε: «Τα προβλήματα της κυβέρνησης, που προκλήθηκαν από τη μνημονιακή μεταστροφή της πολιτικής της, δεν μπορεί να απαντηθούν με “μπλόφες”, ούτε με τρικ, τεχνάσματα και μεθοδεύσεις, όπως αυτές που ακούγονται τελευταία. Οι άρον – άρον εκλογές εξπρές υποδηλώνουν αντιδημοκρατική νοοτροπία και δεν μπορούν να ξεγελάσουν το λαό ούτε να διασώσουν καμία κυβέρνηση που εφαρμόζει σκληρές μνημονιακές πολιτικές. Η διέξοδος για τη χώρα είναι να ακυρωθούν παλιά και νέα μνημόνια και η Ελλάδα να κάνει μια νέα αρχή με μια νέα αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία».

Ο ηγετικός πυρήνας

Ήδη, γύρω από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος αδιαμφισβήτητα θα έχει ηγετικό ρόλο στο νέο εγχείρημα που θα δημιουργηθεί στα Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, συγκροτείται μία ομάδα στελεχών αποτελούμενη από τους βουλευτές που τάχθηκαν κατά του 3ου Μνημονίου. Τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας αναμένεται να πλαισιωθούν από βουλευτές που προέρχονται από την ΚΟΕ και άλλες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, ρόλο στον νέο φορέα θα έχουν και στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σημείο αναφοράς στον υπό δημιουργία φορέα αναμένεται να αποτελέσει ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος από καιρό έχει εναντιωθεί στη «μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα εξουσίας, εξαπολύοντας προσωπικές επιθέσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα. Ο εμπνευστής της μεταμόρφωσης του Συνασπισμού σε ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται ως το πρόσωπο-κλειδί, που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Ωστόσο, έπειτα από τις χαμηλές… πτήσεις που κατέγραψε το «Σχέδιο Β’», ο Αλέκος Αλαβάνος αναμένεται να μείνει μακριά από την πρώτη γραμμή του ηγετικού πυρήνα.

Γρίφος παραμένει τι μέλλει γενέσθαι με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Άνθρωποι του περιβάλλοντος Λαφαζάνη αναγνωρίζουν τη διεισδυτικότητά της σε ευρύτερους κοινωνικούς χώρους εκτός της ριζοσπαστικής αριστεράς όπου θα κινείται ο νέος φορέας, θεωρώντας τη συμμετοχή της ιδιαιτέρως σημαντική. Ωστόσο, θεωρούν ότι το προφίλ της έχει αποδυναμωθεί κατά το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων που δέχεται. 

Την ίδια ώρα, ερωτηματικό αποτελεί και η στάση του Μανώλη Γλέζου. Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς έχει από καιρό διαχωρίσει τη θέση του από τις επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου, ενώ, στα τέλη Ιουλίου, έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση για τα πέντε χρόνια του ιστότοπου Iskra, με κεντρικό ομιλητή τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της Κίνησης Ενεργών Πολιτών έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την ηγεσία του να αφουγκραστεί τη φωνή του λαού και της βάσης του κόμματος.

Εξάλλου, όπως επισημαίνεται, εκτός των σχεδιασμών Λαφαζάνη βρίσκεται ο Γιάνης Βαρουφάκης, καθώς, η συμμετοχή του στην πολύμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές και η υπαναχώρησή του από τις «κόκκινες γραμμές» της προεκλογικής περιόδου θεωρείται ως μη προσήκουσα στο προφίλ του νέου κόμματος.

Το μανιφέστο Λαφαζάνη

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, το πρωί της Τετάρτης ο κ. Λαφαζάνης επεσήμανε ότι «η καταφυγή, εφόσον χρειαστεί στο εθνικό νόμισμα, μαζί με την αναγκαία διακοπή αποπληρωμής και τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, αποτελούν οχήματα, εργαλεία και μέσα για να επιτύχουμε την κατάργηση των μνημονίων και την ανάκτηση ισχυρής ρευστότητας στη διάθεση της οικονομίας», «δείχνοντας» τη φυσιογνωμία του υπό διαμόρφωση φορέα.

«Όλα αυτά συνιστούν προϋποθέσεις για να εφαρμοστεί ένα προοδευτικό πρόγραμμα εθνικοποίησης των τραπεζών και παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα βάζει τέρμα στη λιτότητα, τέρμα στις ιδιωτικοποιήσεις, τέρμα στο ξεπούλημα και στην αποικιοκρατική εξάρτηση της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Το… 62%

Μέγιστη πρόκληση για τους σχεδιασμούς του νέου εγχειρήματος αποτελεί η κεφαλαιοποίηση μέρους του 62%, το οποίο τάχθηκε κατά του σχεδίου Γιουνκέρ κατά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου. Όπως επισημαίνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατά το τελευταίο διάστημα έχουν πάρει αποστάσεις από τις επιλογές της κυβέρνησης, πρόκειται για μία τεράστια δεξαμενή ψηφοφόρων, η οποία έπειτα από την στροφή 180 μοιρών του Αλέξη Τσίπρα έχει μείνει χωρίς πολιτική στέγη. Σύμφωνα με αυτή την άποψη, ένα ισχυρό κόμμα στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ έχει -υπό προϋποθέσεις- σοβαρές πιθανότητες να αναχθεί σε νέο πολιτικό πόλο.

Επιμέλεια: Μανώλης Φουσκολαγουδάκης

Διαβάστε επίσης: