Η κυνική παραδοχή του χρηματισμού του Τάσου Μαντέλη, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη διαχείριση «χορηγιών» της εταιρείας «SIEMENS» από τον Θόδωρο Τσουκάτο, επαναφέρει στο προσκήνιο και μάλιστα με τον πλέον ευθύ τρόπο, τη λειτουργία του στενού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη κατά την περίοδο κατά την οποία υπεγράφησαν οι λεόντειες συμβάσεις του ΟΤΕ, του ΟΣΕ κ.λπ.

Ο Τάσος Μαντέλης, όπως και ο Θόδωρος Τσουκάτος, είναι σαρξ εκ της σαρκός του εκσυγχρονιστικού μπλοκ που διαχειρίστηκε τα οικονομικά της χώρας από το 1996 έως και το 2004. Ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης και αποδεδειγμένα πλέον «λαδωμένος» από τη «SIEMENS» υπήρξε ένας εκ των βασικών συνεργατών του Κώστα Σημίτη. Θήτευσε ως διευθυντής του πολιτικού του γραφείου, ως γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου και εν τέλει ως υπουργός Μεταφορών, στην πραγματικότητα ως προϊστάμενος, δηλαδή, των πλέον σημαντικών ΔΕΚΟ.

Ο Θόδωρος Τσουκάτος, ο «Στρατηγός» και ο άνθρωπος που διασφάλισε το κανάλι ελέγχου του κόμματος από το Μαξίμου, παραδέχθηκε πως λειτούργησε ως ενδιάμεσος τροφοδότης των χορηγιών της SIEMENS προς το ΠΑΣΟΚ.

Δύο εκ των βασικών συντελεστών του εκσυγχρονιστικού μπλοκ, δηλαδή, «πιάστηκαν στα πράσα», ο ένας ως «επιχορηγούμενος» από τη SIEMENS και ο άλλος ως διαχειριστής «επιχορηγήσεων» της SIEMENS προς το τότε κυβερνητικό κόμμα.

Αν κανείς προσθέσει την αποπομπή του τότε διευθυντή του γραφείου Τύπου του Μαξίμου, Γιώργου Πανταγιά, ο οποίος κατηγορήθηκε για φορολογική εξυπηρέτηση γνωστού καλλιτέχνη, αλλά και την αποπομπή των Νεονάκη και Μανίκα, λόγω της εμπλοκής τους σε διαχείριση κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της «φούσκας» του Χρηματιστηρίου, τότε καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως ο σκληρός πυρήνας του εκσυγχρονιστικού μπλοκ ελέγχεται συνολικά για «απιστία».

Συμπληρωματικά και, όπως ισχυρίζεται ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου «SIEMENS», Μιχάλης Χριστοφοράκος, (οι επίμαχοι διάλογοί του με τους δικηγόρους του δημοσιοποιήθηκαν εκτενώς από την εφημερίδα το «VETO»), Ο Mr. SIEMENS συνομιλούσε με τον πρώην διοικητή της Εθνικής Τραπέζης και βασικό συνεργάτη του Κ. Σημίτη, τον Θόδωρο Καρατζά, ώστε να διευθετηθεί η ροή «χορηγιών» της γερμανικής εταιρείας προς το ΠΑΣΟΚ.

Ο μεν Θόδωρος Καρατζάς έχει πεθάνει. Ο Θόδωρος Τσουκάτος κυκλοφορεί. Ο Τάσος Μαντέλης, αν και ομολόγησε, ταξιδεύει ελεύθερος προς το Αζερμπαϊτζάν, όπου διαμένει ως στέλεχος της ελληνικής εταιρείας «European Profile» του Δημήτρη Μπακόλα.

Τι γίνεται με τους Γερμανούς

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά τα απίστευτα, κανείς κυβερνητικός παράγων αλλά και ουδείς πολιτικός εντός ή εκτός του Κοινοβουλίου που ανήκει στα δύο κόμματα εξουσίας δεν έχει τολμήσει να εισηγηθεί την άμεση παύση ισχύος όλων των συμβάσεων μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας SIEMENS, τουλάχιστον έως ότου διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση. Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός, ότι, μετά την κυνική ομολογία ενός πρώην υπουργού, δεν κινήθηκε αυτεπαγγέλτως η Δικαιοσύνη ως προς τη διερεύνηση της αποδεδειγμένα παράνομης τακτικής της γερμανικής εταιρείας που αναβαθμίζεται πλέον σε «Θεσμικό Διαφθορέα».

Προκειμένου, δε, να κλείσει ο κύκλος των «χαμένων συνειδήσεων» επισημαίνεται πως ο ισχύων νόμος περί ευθύνης υπουργών, που ψηφίστηκε στο σύνολό του ομόφωνα και με πλειοψηφία κατά άρθρο την 25η Φεβρουαρίου του 2003, είναι ο περίφημος νόμος 3126, που αποτελεί πόνημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, όπως αναφέρουν οι ειδικοί επί των νομικών- συνταγματικών ζητημάτων.

Η ανακοίνωση του Κώστα Σημίτη

Το μεσημέρι της Πέμπτης, έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία η εξής ανακοίνωση από το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη:
 
«Η Βουλή ανταποκρίθηκε με την σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών στην αυτονόητη απαίτηση της ελληνική κοινωνίας για διαλεύκανση σειράς υποθέσεων που δηλητηρίασαν την πολιτική ζωή του τόπου, έβλαψαν την λειτουργία της δημοκρατίας, ζημίωσαν δημόσια περιουσία και σκίασαν πρόσωπα.

Η πρόοδος των εργασιών των εξεταστικών επιτροπών φέρνει στο φως παρανομίες και αθλιότητες για το επιβαλλόμενο ήθος σε μια ευνομούμενη πολιτεία.

Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2001. Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας αμαυρώνουν τα έργα της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσων εργάσθηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα. Πράξεις ασυμβίβαστες με τους αγώνες μας και την ηθική μας. Συγκαλύπτουν ότι τα χρόνια αυτά έγινε ένα σημαντικό έργο τόσο για την ανόρθωση της οικονομίας, όπως το δείχνει η ένταξη στην ΟΝΕ, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι επιδόσεις σε πολλούς άλλους τομείς και για το κύρος της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Όλη η Ελλάδα δεν είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Με θάρρος και επιμονή πρέπει να αποκαταστήσουμε την ποιότητα μιας κοινωνίας που επιδιώκει ο ελληνικός λαός και κάθε πολίτης που σέβεται τον εαυτό του.

Θέλω να πιστεύω ότι η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών θα ενισχύσει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα και το κράτος δικαίου και δεν θα αφήσει περιθώρια για αντιπαραθέσεις εντυπώσεων και συμψηφισμούς σκοπιμοτήτων».

Αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε σε όλα τα κόμματα, η ομολογία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη ότι έλαβε «χορηγία» 200.000 μάρκα από τη Siemens για την κάλυψη των προεκλογικών του, όπως είπε, δαπανών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς όσο και πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα, καταδίκασαν την ενέργεια του Τ. Μαντέλη, χαρακτηρίζοντάς την «ντροπή» και «αίσχος» για το πολιτικό σύστημα, ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία του, ενώ τόνισαν την ανάγκη λήψης άμεσων, δραστικότερων, μέτρων για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου των πολιτικών και των κομμάτων της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, υποστήριξε ότι μπορεί να τιμωρηθεί ο πρώην υπουργός, ενεργοποιώντας το νόμο που αφορά απόκρυψη φορολογικών στοιχείων στο «πόθεν έσχες».

Επίσης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας ζήτησε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του Τ. Μαντέλη, καθώς και την συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του.

Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μίλησε «για ομολογία πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ που θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια».

Ακόμα έκανε λόγο για «εφιαλτικές διαστάσεις διαφθοράς που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή» και τόνισε την ανάγκη να ριχτεί παντού φως θωρακίζοντας με μετρά θεσμικά τη δημόσια ζωή, από τη δραστηριότητα επίορκων πολιτικών και κρατικών λειτουργών.

«Η χθεσινή κυνική ομολογία ενός ακόμα κορυφαίου υπουργού του ΠΑΣΟΚ ότι χρηματιζόταν από πολυεθνική επιχείρηση, που πέτυχε να αλώσει το δημόσιο οικονομικό χώρο της χώρας, καταδεικνύει τις εφιαλτικές διαστάσεις μιας διαφθοράς που κατατρώει τα σωθικά της Δημοκρατίας, απογοητεύει τους πολίτες και υπονομεύει την κοινωνική συνοχή. Και μπορεί το ΠΑΣΟΚ να εγκαλεί συνεχώς τη ΝΔ για σκάνδαλα, οι αποδείξεις όμως βαραίνουν μόνο το ίδιο», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

«Νιώθω ντροπή, οργή και ζητάω συγνώμη γιατί στο όνομα του πρώην συναδέλφου ενοχοποιούμαστε όλοι. Ο κ. Μαντέλης είπε αυτό που όλοι ξέρουμε. Είπε, όμως, ότι υπάρχουν και άλλα χρήματα που είναι μοιρασμένα σε όλα τα κόμματα. Τα πολλά χρήματα είναι μοιρασμένα και είναι στο πολιτικό σύστημα», τόνισε ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής οικονομικού ελέγχου της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης.

«Δεν είμαστε αλληλέγγυοι με κανένα κλέφτη», ήταν η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με τις αντεγκλήσεις ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ μετά και την ομολογία του κ. Μαντέλη, η Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε:

«Τίποτα το καινούργιο δεν προκλήθηκε πέραν το ότι ο ίδιος κυνικά ομολόγησε την ενοχή του. Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να περιοριστεί στο διαγκωνισμό μεταξύ τους για το ποιος έχει κάνει τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, ή ποιος ενέχεται στα μεγαλύτερα σκάνδαλα, βεβαίως οι υπεύθυνοι πρέπει να τιμωρηθούν.

Πάνω από όλα όμως μας ενδιαφέρει το εξής: Να μην εξελιχθεί η πολιτική ζωή του τόπου σε μία λειτουργία εξεταστικών επιτροπών και μένουν σε δεύτερη μοίρα τα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά την εργατική – λαϊκή οικογένεια και που έχουν να κάνουν με την κοινωνική ασφάλιση, με τις θέσεις εργασίας, με τους μισθούς και τις συντάξεις, με την Υγεία.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστήριξε την ανάγκη βαθύτερης εξέτασης του σκανδάλου Siemens και τόνισε ότι «η χθεσινή κυνική ομολογία του κ. Μαντέλη και όσα αποκάλυψε για «μίζες», είναι μικρό δείγμα από την δυσοσμία ενός καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος που σαπίζει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης μίλησε για συνολική ευθύνη όλων όσοι άσκησαν την εξουσία από το 1974 και μετά, αλλά και για ευθύνη σε πρόσωπα με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα.

«Όλοι αντελήφθησαν τι έγινε με τον κ. Τσουκάτο και τι έγινε με τον κ. Μαντέλη, που αναγκαστικά ομολόγησε, αφού πρώτα τα είπε ο κουμπάρος του. Αυτοί οι δύο ήταν οι Ηρακλειδείς μιας συγκεκριμένης αυλής. Καλά για αυτούς τους. Θα μιλήσουμε. Αλλά για αυτούς που φορούσαν το στέμμα δεν θα μιλήσουμε;», ρώτησε.

Έντονα επικριτικός ήταν κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε: «Η κυνική εμφάνιση και ομολογία του κ.Μαντέλη αναδεικνύει, πέρα από θράσος και ύβρη προς τον ελληνικό λαό, πως έχει σχέση με την άνεση που του παρέχεται ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν θεσμοί ελέγχου και τιμωρίας αυτών που διασπάθησαν το δημόσιο χρήμα, διέφθειραν την πολιτική ζωή και κινήθηκαν στο σκοτάδι της αδιαφάνειας. Και είναι αποτέλεσμα ενός πολιτικού συστήματος που δομήθηκε με συγκεκριμένο τρόπο και δεν επέτρεψε τον κοινωνικό έλεγχο». 

Διαβάστε επίσης:

Μήνυση Γιομπαζολιά κατά Μαντέλη για τη Siemens.

Χορηγός του Μαντέλη η Siemens