Τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν από στιγμή σε στιγμή στην Αττική υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας σε τηλεοπτική συνέντευξή του.
«Είναι τόσο ύπουλος αυτός ο ιός, ασυμπτωματικός στους νέους ανθρώπους, μπορεί να κολλήσει οποιοσδήποτε αν δεν προσέξει. Αποδείχθηκε αυτό δυστυχώς περίτρανα στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία, που μάς αναγκάζει μόνιμα να αναθεωρούμε τα δεδομένα μας. Δεν θα σκεφτώ δεύτερη στιγμή και δεν θα σκεφτούμε το θέμα της επικοινωνίας πάνω από την ουσία, την ανθρώπινη υγεία και τη Δημόσια Υγεία. Εάν βλέπουμε να αλλάζουν ραγδαία τα επιδημιολογικά δεδομένα, εάν συνεχιστεί αυτή η τάση που βλέπω τις τελευταίες ημέρες, με τις υπερπολλαπλάσιες κατειλημμένες ΜΕΘ-COVID και την αύξηση του ρυθμού των κρουσμάτων, τότε ναι, βεβαίως θα παρθούν και άλλα μέτρα και στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR.
Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη και πρέπει να καταλάβουμε ποια είναι η πραγματικότητα την οποία ζούμε σε μία πανδημία, τόνισε ο Β. Κικίλιας προσθέτοντας: «Σήμερα το Βέλγιο, στο οποίο έχουν καταρρεύσει τα νοσοκομεία και οι εντατικές, στέλνει όσα περιστατικά μπορεί στη Γερμανία και οι γιατροί νοσηλεύουν ενώ είναι θετικοί στην COVID. Η Ολλανδία το ίδιο. Η Γαλλία έχει 50.000 κρούσματα την ημέρα. Η Αγγλία έχει να δηλώσει rapid test και να κάνει test από την 28η Οκτωβρίου. Η καγκελάριος Μέρκελ βγήκε η ίδια δύο φορές σε διάγγελμα εντός 3 ημερών. Βλέπετε ότι η μία χώρα πίσω από την άλλη πηγαίνουν σε lockdown πλέον. Θα είναι ένας δύσκολος χειμώνας για την Ευρώπη. Πρέπει όλοι να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών».
Ο υπουργός Υγείας είπε ότι έχει γίνει ένα ράλι τους τελευταίους μήνες και είπε ότι έχουν σχεδόν διπλασιαστεί οι ΜΕΘ, έχουν προσληφθεί 7.000 υγειονομικοί, έχει εξελιχθεί ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι καθώς έχει αυξηθεί 30 φορές πάνω ο αριθμός των τεστ και των rapid tests. «Είδατε το έκτακτο σχέδιο το οποίο ήδη υλοποιήσαμε στη Θεσσαλονίκη. Από αύριο το πρωί μετακινείται και εγκαθίσταται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΚΑΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και θα επιβλέψει ο ίδιος την κατάσταση εκεί», συμπλήρωσε.
Ο υπουργός Υγείας τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί το Ε.Σ.Υ. με τη συμπεριφορά μας, επισημαίνοντας: «Η πίεση που δέχονται οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας πλέον στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και με ευσυνειδησία, αυταπάρνηση και ηρωισμό οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές, το παραϊατρικό προσωπικό επιτελούν ένα εξαιρετικό έργο και κάνουν το καθήκον τους. Για αυτό και λέω ξανά και ξανά ότι πρέπει να τους στηρίξουμε, να τους βοηθήσουμε και πρέπει με τη συμπεριφορά μας και τον τρόπο μας να μην επιβαρύνουμε ακόμα παραπάνω το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προφανώς υπάρχουν ακόμα εφεδρείες. Βεβαίως υπάρχουν Υγειονομικές Περιφέρειες οι οποίες πιέζονται λιγότερο αυτή τη στιγμή απ’ ότι, για παράδειγμα, η Θεσσαλονίκη. Όμως, βλέπετε ότι η κατάσταση βαίνει επιδεινούμενη και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να αναλογιστούν όλοι».
Το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακινήσεων από Νομό σε Νομό
Για το ενδεχόμενο απαγόρευσης μετακινήσεων από Νομό σε Νομό, ο Β. Κικίλιας είπε ότι έχει την αίσθηση ότι θα ληφθεί μέριμνα πλέον και για αυτό. «Αλλά θα ήθελα να πω επίσης, ότι είναι φύσει αδύνατον να υπάρχει ένας αστυνομικός δίπλα σε κάθε πολίτη. Και εξακολουθώ να πιστεύω και αυτή τη στιγμή τη δύσκολη ώρα την οποία βιώνουμε, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας έχει συναίσθηση της κατάστασης, ότι δεν θέλει να κινδυνεύσουν οι ευπαθείς ομάδες. Ο κορωνοϊός ουσιαστικά μας αφορά όλους, Είναι αδιανόητο αυτό το οποίο ακούω, από μία μικρή μερίδα των συμπολιτών μας, ότι δεν υπάρχει ιός. Ας έρθουν να δουν τη μάχη που δίνουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές μέσα στα νοσοκομεία μας για να καταλάβουν του λόγου του αληθές. Για μία ακόμα φορά κάνω έκκληση σε όλους, και δεν μιλάω μόνο για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, όλοι παντού πρέπει να προσέχουμε. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας, να συναισθανθούν την κρισιμότητα των στιγμών», κατέληξε.