Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος
«Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών» υπογράμμισε ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό και νυν υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά και προσέθεσε ότι το μόνο πράγμα που έχει να υποσχεθεί είναι «πολλή και σκληρή δουλειά και λίγα λόγια».
«Είναι χρέος μας να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε όσα ξεκινήσαμε όλοι μαζί και βέβαια ό,τι νέο θα συμπεριλάβουμε στον σχεδιασμό μας», σημείωσε ο απερχόμενος υπηρεσιακός υπουργός και νυν υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς στην τελετή παράδοσης- παραλαβής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια ο κ. Τουρνάς έκανε έναν απολογισμό του έργου του υπουργείου από το 2021 που συστάθηκε ενώ αναφέρθηκε και σε όσα θα πρέπει να ολοκληρωθούν μεταξύ των οποίων είναι η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με ανθρώπινο δυναμικό, προσλαμβάνοντας 500 πυροσβέστες κατ’ έτος, μέχρι την κατά το δυνατόν κάλυψη των οργανικών κενών, αλλά και η μείωση του Μ.Ο. ηλικίας, που σήμερα ανέρχεται στα 47 έτη, καθώς επίσης και η στελέχωση του υπουργείου αλλά και η υλοποίηση των προγραμμάτων του «ΑΙΓΙΣ» για τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των μέσων του ΠΣ και της Πολιτικής Προστασίας στο σύνολό της.
Ειδικότερα, όπως είπε, θα πρέπει να ολοκληρωθεί:
• Η οργανωτική δομή του υπουργείου αλλά, και του ΠΣ με το νέο ΚΕΥΠΣ.
• Η τροποποίηση του ν.4662/20 με τη συνδρομή της Expertise France.
• Η στελέχωση του υπουργείου, μετά την έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που παραμένει στα επίπεδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε ανθρώπινο δυναμικό.
• Η επίλυση του θέματος των ΙΔΟΧ, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τον ερχόμενο Σεπτέμβρη και αποτελούν πλέον βασικό στελεχιακό δυναμικό στις υπηρεσίες της ΓΓΠΠ.
• Η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος με ανθρώπινο δυναμικό, προσλαμβάνοντας 500 πυροσβέστες κατ’ έτος, μέχρι την κατά το δυνατόν κάλυψη των οργανικών κενών, αλλά και τη μείωση του Μ.Ο. ηλικίας, που σήμερα ανέρχεται στα 47 έτη.
• Η δημιουργία της Εθνικής Βάσης Δεδομένων ως εργαλείο λήψης απόφασης στην αντιμετώπιση των κινδύνων.
• Η υλοποίηση των προγραμμάτων του «ΑΙΓΙΣ» για τον εκσυγχρονισμό του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στο σύνολό της.
• Η υλοποίηση του Σχεδίου Ορεινών Διασώσεων στο πλαίσιο της αποστολής Έρευνας-Διάσωσης του ΠΣ και η παράλληλη συμβολή στο έργο του ΕΚΑΒ.
• Η προώθηση της σύμβασης-πλαίσιο μέσω NSPA για τις μισθώσεις εναερίων μέσων για τα χρόνια που έρχονται.
Και εν τέλει η ολοκλήρωση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας βασισμένοι στο Δόγμα “Πρόληψη – Προετοιμασία / Ετοιμότητα- Ανθεκτικότητα” που υιοθέτησαν τον Σεπτέμβριο του 2021.
Απευθυνόμενος στον νέο υπουργό, Βασίλη Κικίλια τόνισε ότι υπάρχουν πολλά και σημαντικά θέματα σε εξέλιξη, που είναι ανάγκη να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν.
«Πιστεύουμε στην ικανότητα και στην εμπειρία σας. Εμείς θα είμαστε δίπλα σας για την επιτυχία της αποστολής και την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της κλιματικής κρίσης και της πολιτικής προστασίας.
Ο κ. Τουρνάς κάνοντας τον απολογισμό από την ημέρα σύστασης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι με υπουργό τον κ. Χρήστο Στυλιανίδη, ξεκίνησαν «την προσπάθεια να στηθεί το Υπουργείο και να ενισχυθεί ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας».
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, προχώρησαν στην ενεργοποίηση και στον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων.
Ειδικότερα ο κ. Τουρνάς σημείωσε:
– «Συνεργαστήκαμε στενά με το ΥΠΕΝ, για την ενίσχυση του τομέα πρόληψης. Δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Antinero Ι και ΙΙ για τους καθαρισμούς περιαστικών δασών, αλσών, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων. Συνολικά έχουν διατεθεί περίπου 150 εκατ. ευρώ τη διετία 2022-23 από το Ταμείο Ανάκαμψης και από τον Εθνικό προϋπολογισμό. Φέραμε κοντά έπειτα από 23 χρόνια το Πυροσβεστικό Σώμα με τις Δασικές Υπηρεσίες, έτσι ώστε να υπάρχει μια διαρκής συνεργασία τόσο κατά την πρόληψη, όσο και κατά την καταστολή.
• Σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ, αυξήθηκαν τα κονδύλια προς τους δήμους και διατέθηκαν 25 εκατ. ευρώ νωρίτερα από ποτέ, δηλαδή από τα τέλη Μαρτίου.
• Υπογράψαμε Σύμφωνο Συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού για τις μελέτες πυροπροστασίας των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και τους καθαρισμούς των δασικών εκτάσεων πέριξ των αρχαιολογικών χώρων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
• Ενισχύσαμε τη συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας τόσο για την επιτήρηση των περιαστικών δασών με αμιγή περίπολα των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και για την καταστολή σημαντικών συμβάντων με τις τοπικές δυνάμεις.
• Συνεργαστήκαμε στενά με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην απαγόρευση εισόδου σε δασικές περιοχές κατά τους υψηλούς δείκτες κινδύνου πυρκαγιάς, αλλά και στη φάση της προληπτικής απομάκρυνσης από περιοχές κινδύνου.
• Ακούσαμε και συνεργαστήκαμε με τους επιστήμονες και τους επιστημονικούς φορείς, για τη δημιουργία Εθνικής Βάσης Δεδομένων, που θα αποτελέσει το εργαλείο στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και του επιχειρησιακού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για τη λήψη απόφασης και την αντιμετώπιση των κινδύνων ή των φυσικών καταστροφών.
• Συνεργαστήκαμε με την ΚΕΔΕ για την αναθεώρηση των Πυροσβεστικών Διατάξεων που αφορούν στους καθαρισμούς οικοπεδικών χώρων. Επίσης, συνεργαστήκαμε στενά για την εφαρμογή των Σχεδίων στο πεδίο, στην περιοχή ευθύνης τους.
• Ενεργοποιήσαμε τις εθελοντικές οργανώσεις και εγκαινιάσαμε την Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας στα Βίλια, όπου ξεκίνησε η εκπαίδευση του προσωπικού των ΟΤΑ, αλλά και των εθελοντών.
• Προχωρήσαμε στις αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως η χρήση του αντιπυρός στην καταστολή μεγάλων δασικών πυρκαγιών.
• Ήρθαμε σε συμφωνία με την Πρεσβεία των ΗΠΑ και προχωράμε σε εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις στελεχών του ΠΣ στην Αμερική.
• Ενισχύσαμε το ΠΣ με 500 Δασοκομάντος οι οποίοι κατανεμήθηκαν σε 6 βάσεις σε όλη τη χώρα, για άμεση επέμβαση στο πεδίο.
• Επιπρόσθετα, με πρωτοβουλίες του Χρήστου Στυλιανίδη, λύθηκε το μείζον πρόβλημα της NSPA, για την απρόσκοπτη μίσθωση εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης. Έτσι, καλύψαμε τις επιχειρησιακές απαιτήσεις με σημαντική αύξηση κατάλληλων μισθωμένων εναερίων μέσων το 2022, τα οποία έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο.
• Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από την DG Reform για τη βοήθεια της Expertise France στη Δομή και την Οργάνωση του Υπουργείου, καθώς και την αναθεώρηση του ν. 4662/20.
• Αναθεωρήθηκε το «ΑΙΓΙΣ» και προωθήθηκε η συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σήμερα, σημαντικά προγράμματα για την Πολιτική Προστασία και το ΠΣ είναι σε διάφορες φάσεις, μέχρι και τη διαγωνιστική διαδικασία».
Παράλληλα ο κ. Τουρνάς επισήμανε ότι «η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με αλλαγές που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια στον Ευρωπαϊκό Νότο και ιδιαίτερα στην πατρίδα μας, όπως είναι η εγκατάλειψη της υπαίθρου, η έλλειψη φροντίδας του δάσους και ιδιαίτερα των περιαστικών δασών, επί δεκαετίες, η αύξηση της βιομάζας, η ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη σε δασικές εκτάσεις ή και σε λεκάνες απορροής, επίσης επί δεκαετίες, οι μικτές ζώνες αστικών και δασικών εκτάσεων, καθώς και άλλα πολλά, καθιστούν ευάλωτες πολλές περιοχές και αυξάνουν συνεπώς την τρωτότητα και τον κίνδυνο από φυσικές, αλλά και ανθρωπογενείς απειλές».
Στη συνέχεια ο κ. Τουρνάς καλωσόρισε τον νέο υφυπουργό, Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος, όπως τόνισε ο κ. Τουρνάς, φέρνει μαζί του στο υπουργείο «έναν πολύ σημαντικό τομέα, που είναι ο τομέας της αρωγής». «Ευελπιστούμε στην καλή συνεργασία, έτσι ώστε καταστολή και αποκατάσταση να ‘περπατήσουν μαζί», σημείωσε ο κ. Τουρνάς.
Τέλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, « για την τιμή και την εμπιστοσύνη» που του έδειξε ενώ υποσχέθηκε ότι « θα διαθέσει όλες του τις δυνάμεις για την εκπλήρωση της αποστολής».
Από την πλευρά του ο νέος υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος ανέφερε ότι βάζουν έναν ακόμη πυλώνα στο υπουργείο, « το ενισχύουν και βοηθούν ακόμη περισσότερο το κοινωνικό του έργο».
«Ερχόμαστε εδώ, σε ένα πολύ δραστήριο, πολύ κρίσιμο, κομβικό υπουργείο, για να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα. Είναι ένα υπουργείο που αντιμετωπίζει τα δύσκολα, γι’ αυτό έχουμε για υπουργό τον Βασίλη Κικίλια, που είναι για τα δύσκολα, δεν είναι για τα εύκολα και όσοι πέρασαν από αυτό το “τιμόνι”, οι κ. Στυλιανίδης, Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας κ. Παπαγεωργίου. Εδώ ερχόμαστε και “χτίζουμε” πάνω στο σκέλος της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι η νέα, δυσμενής πραγματικότητα. Έχει επιφέρει στην πατρίδα μας, ως “hot spot” αυτής της κρίσης, μια σειρά από δυσμενείς συνθήκες, φυσικές καταστροφές και αν σε αυτό προσθέσουμε το γεγονός ότι η πατρίδα μας είναι μια σεισμογενής περιοχή, καταλαβαίνετε πόσο κρίσιμο είναι αυτό που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Εδώ, λοιπόν, αυτό το ενοποιούμε, το εκσυγχρονίζουμε και το βελτιώνουμε», επισήμανε ο κ. Τριαντόπουλος και προσέθεσε ότι έχουν συζητήσει το πλαίσιο με τον υπουργό.
« Έχουμε συζητήσει το πλαίσιο και με τον κύριο υπουργό κι έχουμε να κάνουμε βήματα την επόμενη περίοδο. Βάζουμε ακόμα έναν πυλώνα στο υπουργείο, το ενισχύουμε και βοηθάμε ακόμα περισσότερο το κοινωνικό του έργο, που είναι κρίσιμο και σημαντικό», κατέληξε.
Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας καθώς και σύσσωμη η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος.