Περίπου 100 δισ. ευρώ εξοικονόμησε η Γερμανία από την έναρξη της ελληνικής κρίσης, το 2010, ήτοι πάνω από το 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας του Λάιμπνιτς (IWH).
«Οι εξοικονομήσεις αυτές υπερβαίνουν το κόστος της κρίσης, ακόμη κι εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει πλήρως το χρέος της. Η Γερμανία επομένως, σε κάθε περίπτωση, κέρδισε από την κρίση στην Ελλάδα» επισημαίνει το γερμανικό ινστιτούτο οικονομικών μελετών.
Παράλληλα, το Ινστιτούτο προσπάθησε να εκτιμήσει ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις μιας ουδέτερης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη Γερμανία την ίδια περίοδο. Με βάση τους υπολογισμούς που έγιναν, κατά μέσον όρο τα επιτόκια δανεισμού της Γερμανίας από το 2010 μέχρι σήμερα θα ήταν «κατά 3% υψηλότερα από ό,τι στην πραγματικότητα». Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι το Βερολίνο πραγματοποίησε «συνολική εξοικονόμηση δημοσιονομικών δαπανών τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ τα τελευταία 4,5 χρόνια».
Ελληνική κρίση – γερμανικά επιτόκια: Συγκοινωνούντα δοχεία
Η έρευνα του Ινστιτούτου θεωρεί αλληλένδετα τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της κρίσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διακύμανση των επιτοκίων των γερμανικών κρατικών ομολόγων. Ειδικότερα, το επιτόκιο των bunds (των γερμανικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας που αποτελούν τα αξιόγραφα αναφοράς στην Ευρωζώνη) έπεσε ραγδαία όταν οι αγορές ενημερώνονταν για τις αρνητικές εξελίξεις στην Ελλάδα (π.χ. διεξαγωγή δημοψηφίσματος). Παρομοίως, τα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων ανέβαιναν όταν μεταδίδονταν θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα.
Το Βερολίνο συνεχίζει να αντιτίθεται στην απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, την ώρα που τόσο το ΔΝΤ όσο και κορυφαίοι οικονομολόγοι ζητούν γενναίο «κούρεμα» προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμοΥπενθυμίζεται πως το Βερολίνο παραμένει υπέρμαχος της λιτότητας ως μέσου αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που έχει ένα κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Μείωση των κρατικών δαπανών και σφιχτοί προϋπολογισμοί αποτελούν το κατάλληλο… φάρμακο για τον «ασθενή» και, όπως είχε επισημάνει στο παρελθόν ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «το μόνο που έχει να κάνει μια χώρα είναι να ακολουθεί πιστά την αγωγή».
Παράλληλα, το Βερολίνο συνεχίζει να αντιτίθεται στην απομείωση της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, την ώρα που τόσο το ΔΝΤ όσο και κορυφαίοι οικονομολόγοι ζητούν γενναίο «κούρεμα» προκειμένου αυτό να καταστεί βιώσιμο.