Ο νόμος της αξιολόγησης είναι ο πιο σημαντικός μηχανισμός βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, εφαρμόζεται σχεδόν σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία εφαρμόζεται σήμερα στο 99,2% των σχολείων της χώρας. Υπάρχει ένα 0,8%, το οποίο επέλεξε να μην εφαρμόσει την αξιολόγηση και σε αυτό θα ισχύσουν οι κυρώσεις που προβλέπονται, όπως αναστολή εξέλιξης, πρόστιμα, πειθαρχικές ποινές. Αυτό ανέφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή.
Η υπουργός, ανέφερε πως πράγματι οι σχετικές κυρώσεις «ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στο 0,8% που επέλεξε να μην συμμορφωθεί στον νόμο και δεν μπορεί να εγκαλούμαστε επειδή εφαρμόζουμε τον νόμο». Επισήμανε πως το δικαίωμα στην απεργία, βεβαίως και προστατεύεται από πλήθος διατάξεων, αλλά η Δικαιοσύνη έχει συγκληθεί τρεις φορές και έχει κρίνει και τις τρεις φορές ως παράνομη την απεργία εκπαιδευτικών κατά του νόμου της αξιολόγησης.
Η υπουργός ξεκαθάρισε πως «θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τον νόμο και τις κυρώσεις, για τις ελάχιστες εκείνες περιπτώσεις των εκπαιδευτικών που επιλέγουν να παραβιάζουν τον νόμο». Υπογράμμισε πως ένα κόμμα μπορεί να συμφωνεί στην ψήφιση ή όχι ενός νομοσχεδίου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θέλει να μην εφαρμόζεται ένας νόμος από την στιγμή που έχει ψηφιστεί από την Βουλή. Η αξιολόγηση, είπε η υπουργός, «πρέπει να προχωρήσει και προχωράει, πρώτα απ’ όλα γιατί την απαιτεί η ίδια η κοινωνία» και «είναι πάρα πολύ θετικό ότι πλέον στο 99,2% των σχολείων της χώρας μας εφαρμόζεται η αξιολόγηση. Η παιδεία αλλάζει – και αλλάζει στην πράξη γιατί η κοινωνία το επιζητά και το απαιτεί».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, από την δική του πλευρά ζήτησε να ακυρωθούν αυτές οι κυρώσεις σε εκπαιδευτικούς, υποστηρίζοντας πως είναι «απαράδεκτες και εκδικητικές». Ανέφερε πως 114 διευθυντές σχολικών μονάδων στοχοποιούνται και διώκονται από το υπουργείο, επειδή μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων δεν ανάρτησαν εκθέσεις αξιολογήσεων εκπαιδευτικών. Οι εκπαιδευτικοί, είπε, ασκούν το δικαίωμα στην απεργία, συμμετέχοντας σε απεργία-αποχή που κήρυξαν τα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά τους σωματεία και κάλεσε την κυρία Κεραμέως «να σταματήσει το υπουργείο τις απειλές και να αποκαταστήσει όσους έχουν ήδη υποστεί τις κυρώσεις». Τόνισε πως «η αξιολόγηση είναι καταδικασμένη στη συνείδηση εκπαιδευτικών και γονιών, γιατί ο στόχος της είναι το χτύπημα των ισότιμων μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «υποβαθμίζει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τα αναγκάζει να βρουν χορηγούς για να καλύψουν βασικές ανάγκες τους».