Ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας «Σαμπάχ», λίγο πριν εισέλθει στο αεροσκάφος, για να επιστρέψει στην Τουρκία, ήταν αινιγματικός, απαντώντας στις ερωτήσεις συνεργάτη του σχετικά με την κουβέντα που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου. «Θα δεις το πρωτοσέλιδο που ετοιμάζω για αύριο» απάντησε, κλείνοντας το μάτι, και συνέχισε «Χάγη, φίλε μου… Χάγη». Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους διευθυντές τουρκικών εφημερίδων και ο Ταγίπ Ερντογάν με τους αντίστοιχους των ελληνικών εφημερίδων. Ωστόσο, από την Παρασκευή το απόγευμα, ήταν ηλίου φαεινότερον πως το πραγματικό νέο στοιχείο που προέκυπτε από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο πρωθυπουργών αφορούσε στο ενδεχόμενο του «Πακέτου της Χάγης». Μέχρι και σήμερα, το μοναδικό ζήτημα που θα κατέληγε στο Διεθνές Δικαστήριο, σε περίπτωση μη διμερούς συμφωνίας μέσω της διαδικασίας των διερευνητικών επιτροπών, ήταν αυτό της Υφαλοκρηπίδας. Φαίνεται πως τα πράγματα οδηγούν και σε ένα άλλο ενδεχόμενο.

Ο εναέριος χώρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βεβαίως και οι δύο πρωθυπουργοί επενδύουν «όλα τα λεφτά» στις διερευνητικές επιτροπές, οι οποίες και θα ασχοληθούν με όλες τις εκκρεμότητες στο Αιγαίο, επισήμαιναν την Παρασκευή το βράδυ στελέχη της πρεσβείας της Τουρκίας στην Αθήνα αλλά και του τουρκικού ΥΠΕΞ, σε χαλαρή συζήτηση κατά τη διάρκεια μιάς εκτός πρωτοκόλλου βραδινής εξόδου. Όμως, αν οι διερευνητικές δεν καταλήξουν θετικά, τότε ακόμη και το ζήτημα του εναερίου χώρου μπορεί να καταλήξει στη Χάγη. Αυτό προκύπτει και από έναν διάλογο που είχε ο δημοσιογράφος Αλί Μπιράντ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αν τα λεγόμενα του συναδέλφου από την Τουρκία αποδίδουν την ουσία αυτού του διαλόγου, τότε ο κ. Παπανδρέου επιβεβαιώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρόθεσή του και, όπως τονίζει, και του Ταγίπ Ερντογάν, να στείλει στην Χάγη ό,τι δεν θα είναι δυνατόν να επιλυθεί μέσω της διμερούς διαπραγμάτευσης.

Ως γνωστόν, η κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο και είναι μοναδική στον σύγχρονο κόσμο έχει ως εξής. Η Ελλάδα επιβάλλει εναέριο χώρο 10 αντί 6 μιλίων με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία αλλά και διαχρονικό δεδικασμένο. Η Τουρκία αντιδρά και παραβιάζει μονίμως τη ζώνη μεταξύ 10 και 6 μιλίων.

Εάν αληθεύουν τα προαναφερθέντα, τότε θα είναι η πρώτη φορά που η Αθήνα σκέπτεται και επίσημα το ενδεχόμενο του «Πακέτου της Χάγης» και άρα ο γενικός διευθυντής της εφημερίδας «Σαμπάχ» έχει απόλυτο δίκιο να προετοιμάζει πρωτοσέλιδο με αυτήν τη θεματογραφία για το φύλλο της Κυριακής 16 Μαΐου. Έως και την παραμονή της άφιξης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, το μοναδικό ζήτημα που θα μπορούσε να καταλήξει στο Διεθνές Δικαστήριο ήταν αυτό της Υφαλοκρηπίδας. Πρόκειται για μία πολιτική γραμμή που υφίσταται ήδη από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και συνεχίστηκε επί Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη. Κατά την πρωθυπουργία του Κώστα Καραμανλή «πάγωσε», ως γνωστόν, κάθε διμερής διπλωματική δραστηριότητα σε αυτό το επίπεδο. Είναι επίσης γνωστό ότι, λίγο πριν από τις εκλογές του 2004, Ελλάδα και Τουρκία -μέσω των διερευνητικών- είχαν καταλήξει σε ένα μείζονος σημασίας έγγραφο που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε συμφωνία. Τότε, ο κ. Κώστας Σημίτης, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο να μην περάσει εύκολα από τη Βουλή και με δεδομένη την τότε μεταστροφή της κοινής γνώμης ως προς τις δημοσκοπήσεις, δεν αποτόλμησε να δώσει συνέχεια στο ζήτημα αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης