Την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη έχει τη δύναμη να ξαναβρεί τον εαυτό της, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων με αφορμή τον εορτασμό σήμερα της Ημέρας της Ευρώπης.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και στη θετική προσπάθεια, όπως είπε, διατήρησης των υψηλών κονδυλίων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το μεταναστευτικό, η ψηφιακή πολιτική και η έρευνα, ωστόσο επισημαίνοντας ότι η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο, εξέφρασε τη διαφωνία του στη μείωση των ευρωπαϊκών κονδυλίων κατά 5% σε δύο κρίσιμους τομείς για όλη την ΕΕ, όπως η Πολιτική Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Η Ελλάδα, όπως είπε, μελετά τις προτάσεις αυτές και την επόμενη εβδομάδα θα έχει στο πλαίσιο διυπουργικής συνάντησης μία πιο ολοκληρωμένη και αναλυτική στάση επί του θέματος. Ενώ την προσεχή Δευτέρα ο ίδιος θα έχει μία πρώτη συζήτηση επ΄ αυτού με τους ομολόγους του στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος προϋπολογισμός της ΕΕ θα αποτελέσει εργαλείο εξόδου από την κρίση και όχι μία προσπάθεια να συνεχιστεί μία πολιτική “διαλυτική” που βλάπτει την Ευρώπη και τις προοπτικές ενοποίησής της.

Μία σημαντική πρωτοβουλία, κατά την άποψή του, συνιστά η διαβούλευση με τους πολίτες για το μέλλον της Ευρώπης, σε όλες τις χώρες της ΕΕ με συντονισμένες δράσεις, η οποία μετά από πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την Κομισιόν.

Ο κ. Κατρούγκαλος στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε η επόμενη διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας η οποία θα πραγματοποιηθεί, σε συνέχεια του μεγάλου οικονομικού Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης, στις 27-28 Μαΐου.

Στο Φόρουμ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας Ελλήνων επιχειρηματικών- για την οποία οι διοργανωτές επιφύλαξαν και ένα “τιμητικό” τραπέζι ειδικά στην ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καταδεικνύοντας, όπως επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος το πολύ καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Στην ατζέντα της διυπουργικής συνάντησης- στην οποία ο αν. υπουργός θα συμπροεδρεύσει με τον Ρώσο ομόλογό του- θα τεθούν όλα τα διμερή θέματα, ενώ θα προωθηθεί η υπογραφή διαφόρων μνημονίων συνεργασίας, όπως για την αγροτική πολιτική -το οποίο είναι ήδη έτοιμο- και για τη Ναυτιλία, το οποίο ετοιμάζεται.

Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις προσπάθειες συντονισμού εξωστρέφειας που καταβάλουν από κοινού με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιο Πιτσιόρλα, ώστε με στόχο την ενοποίηση της στρατηγικής και καλύτερη στόχευση να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην οικονομική διπλωματία.

Στο πλαίσιο της στόχευσης του ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες ανοίγματος της Ελλάδας σε νέες αγορές, και ειδικότερα στην Αφρική όπου ο όγκος των συναλλαγών μας είναι πολύ χαμηλός σε αντίθεση με τις υψηλές δυνατότητες και προοπτικές. Στόχος για τον οποίο επισκέφθηκε ήδη την Αιθιοπία αλλά και τις τρεις χώρες του Μαγκρέπ -Τυνησία, Αλγερία και Μαρόκο- που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και πύλες εισόδου για την Ελλάδα στην αφρικανική ήπειρο.

Άλλη μία αγορά ελληνικού ενδιαφέροντος είναι και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής για τις οποίες, όπως ανακοίνωσε ο κ. Κατρούγκαλος, προγραμματίζεται σε συνεργασία με τον ΣΕΒ μία αποστολή με Έλληνες επιχειρηματίες τον επόμενο μήνα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις προθέσεις της ΕΕ για το μεταναστευτικό, τόνισε ότι υπάρχουν νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επ΄ αυτού, όπως είναι και για ένα Σώμα Συνοριοφυλάκων, η δύναμη του οποίου θα μπορούσε να φθάσει και τις 10.000. Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη -καθώς η ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε, δεν έχει ακόμα διαμορφώσει την τελική της θέση- επισήμανε ότι «οποιαδήποτε κίνηση προστασίας των συνόρων μας, ως ευρωπαϊκών συνόρων, είναι θετική κίνηση», σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει να περιοριστεί βέβαια μόνο στο θέμα της μετανάστευσης». Υπογράμμισε δε τη σημασία του ζητήματος της υπηρεσιακής ευθύνης και ποιος θα την έχει για αυτούς τους συνοριοφύλακες καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «όλα αυτά τα θέματα θα πρέπει να εξειδικευτούν, ώστε να υπάρξουν πιο συγκεκριμένες τοποθετήσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔμ εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» τονίζοντας ότι οι συνομιλίες «είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυσή του, αλλά «σε καμία περίπτωση η συμφωνία δεν είναι δεδομένη».