«Η τρίτη αξιολόγηση δεν θα έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά που είχαν η πρώτη και η δεύτερη, έχει γυρίσει η σελίδα κι είναι πλέον δίκαιο για τον ελληνικό λαό, μετά από επτά χρόνια μιζέριας, συσσωρευμένης λιτότητας και δυστυχίας, είναι καιρός πια να δούμε μία καλύτερη μέρα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Η επόμενη αξιολόγηση δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες, που ήταν αυτή η ασφυκτική πίεση για την προώθηση -ξανά- μέτρων λιτότητας, ξανά μέτρων που ήταν κοντά στη νεοφιλελεύθερη λογική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η επόμενη αξιολόγηση κυρίως θα έχει, σε ό,τι μας αφορά, τον έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων που έχουμε δεχθεί να πάρουμε τώρα και εξακολουθεί να ασκείται αυτή η πίεση που είδαμε στην τελευταία σύνοδο του ΔΝΤ προς τη Γερμανία και τους άλλους εταίρους για την ακόμη μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, σημειώνοντας ότι οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των προηγούμενων αξιολογήσεων οφείλονταν στο ότι «οι εταίροι μας και οι δανειστές μας, ειδικά το ΔΝΤ, που είναι ο βασικός σημαιοφόρος της λιτότητας, προβάλλουν από την αρχή ακραίες απαιτήσεις, που δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές και να κλείσει η αξιολόγηση σε μία πρωιμότερη φάση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα έχει εκτός από την οικονομική και μία πολιτική διάσταση. Όπως διευκρίνισε, «στον οικονομικό τομέα τα νούμερα έχουν ήδη μία προφανή βελτίωση» και «σημαντικό στοίχημα είναι αυτό να περάσει στην καθημερινότητα», όμως, μετά το 2018 «η βασική διαφορά θα είναι η έλλειψη κηδεμονίας και αυτό δεν είναι μόνο στην οικονομία, είναι κυρίως στο επίπεδο της Δημοκρατίας, να μπορούμε να κυβερνηθούμε πια σαν κανονική χώρα».

«Και μετά το 2018, που θα φύγουμε από το πρόγραμμα, την επιτροπεία, θα εξακολουθούμε να υπαγόμαστε στους όρους του συμφώνου σταθερότητας κι έχοντας μεγαλύτερο χρέος από άλλες χώρες, πάλι θα έχουμε υποχρεώσεις. Υπάρχει, όμως, μία τεράστια διαφορά. Άλλο να έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις, να ανταποκρίνεται η οικονομία σε ορισμένα μεγέθη, άλλο να έχεις επιτροπεία, ουσιαστικά δηλαδή να μην μπορείς να κυβερνήσεις μόνος σου, σε έναν ασφυκτικό κλοιό οδηγιών και αξιολογήσεων, αυτό που ζήσαμε τα τελευταία 7 χρόνια» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, υπογραμμίζοντας πως το γεγονός ότι «ήδη ο κ. Τσίπρας είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης […] δείχνει την πολιτική σταθεροποίηση».

Σχολιάζοντας την ένταση της πολιτικής αντιπαράθεσης των ημερών σημείωσε ότι «η έλλειψη στρατηγικής και αφηγήματος της ΝΔ είναι προφανής το τελευταίο διάστημα, είτε με την προσπάθεια δημιουργίας αντιπερισπασμών, όπως με το θέμα της σημαίας, είτε με μία εμμονή στο παρελθόν και σε θέματα που είναι ξαναζεσταμένα, όπως οι περίφημες “βαρουφακιάδες”».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στην πρόσφατη έκδοση πενταετούς ομολόγου, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η έξοδος στις αγορές κατά την τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά είχε χαρακτήρα πυροτεχνήματος και δεν είχε συνέχεια, καθώς «δεν είχε κλείσει την τέταρτη αξιολόγηση, ακριβώς γιατί δεν ήθελε να προχωρήσει στην αναγκαία σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους».

«Αυτό που θέλαμε να εξασφαλίσουμε εμείς ήταν ότι θα συνέπιπτε η ανάκαμψη της οικονομίας με την έξοδο στις αγορές, γιατί στην πραγματικότητα το ένα είναι προϋπόθεση του άλλου […]. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να βγούμε δύο, τρεις, τέσσερις φορές μέχρι το 2018, ώστε να επιβεβαιωθεί η δυνατότητά μας να δανειζόμαστε από την αγορά, όπως δανείζονται όλοι και να μη δανειζόμαστε πάντα από τους ίδιους δανειστές» επεσήμανε.

Σχετικά με τη διεκδίκηση από την Αθήνα της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων -αποτελεί έναν από τους δύο ευρωπαϊκούς οργανισμούς που θα μετακινηθεί η έδρα τους από το Λονδίνο- ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι ενδεχόμενη «μετεγκατάστασή του στην Αθήνα θα έχει έναν σημαντικό συμβολισμό, θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, καθώς θα τονώσει ιδιαίτερα την τοπική οικονομία, ενώ θα σηματοδοτήσει και τη μεγάλη σημασία που έχει το φάρμακο για την ελληνική οικονομία, ένας τομέας που άντεξε στην κρίση, επεκτάθηκε μάλιστα μέσω εξαγωγών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μάχη με άλλες πόλεις που διεκδικούν την έδρα θα είναι σκληρή, όμως πολλά είναι και τα πλεονεκτήματα της προσφοράς μας» διαβεβαίωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης