Στις 17:00 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εν μέσω ντόμινο εξελίξεων στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετά και την επίσημη τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Οι κ.κ. Δημήτρης Ρέππας και Νίκος Αθανασάκης εξουσιοδοτήθηκαν να επικοινωνήσουν με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για τυχόν σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης.

Κατά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπανδρέου τόνισε την επιτακτικότητα της ανάγκης η Ν.Δ. να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση, ενώ, όσον αφορά στην κυβέρνηση συνεργασίας, είπε ότι, ακόμα κι αν αυτή δημιουργηθεί, το πρόβλημα παραμένει. Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν μεγάλες συναινέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα, είπε ότι αυτό θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους μας ήθελαν εκτός ευρώ.

Ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα συνεχιστεί κανονικά. Άλλωστε, όπως αναφέρεται σχετικά, κάτι τέτοιο επιτάσσει το Σύνταγμα, από τη στιγμή που θα αρχίσει η διαδικασία.

Μέχρι πριν από λίγο είχαν μιλήσει έξι υπουργοί, χωρίς να εκφραστεί, κατά τις πληροφορίες, καμία διαφωνία επί του πλαισίου που έθεσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, ο οποίος δεν δέχεται τους όρους που έθεσε με τη δήλωσή του ο κ. Σαμαράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κατά το Υπουργικό Συμβούλιο φέρεται επίσης να είπε ότι το διακύβευμα είναι, ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα είχε τεθεί στο δημοψήφισμα, η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Ανέφερε, δε, πως «αυτή ήταν η μόνη εναλλακτική λύση, εφόσον δεν υπήρχε ευρύτερη συναίνεση και συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Το δημοψήφισμα θα έδινε ισχυρή απάντηση σε όσους ήθελαν τη χώρα εκτός ευρώ. Αντιθέτως, η απόρριψη των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω της Βουλής, είτε με τη μη εφαρμογή της συμφωνίας συνεπάγεται έξοδο από το ευρώ».

«Σηκώσαμε τεράστιο βάρος,» τόνισε ο κ. Παπανδρέου «για να σώσουμε την Ελλάδα. Είμαστε μέχρι σήμερα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά πάντα επιδιώκαμε ευρύτερη συνεργασία στη βάση κοινών στόχων και συγκλίσεων. Χαιρετίζουμε τη στάση της Νέας Δημοκρατίας και την απόφασή της να στηρίξει στη Βουλή την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου».

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναμενόταν να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, για να συναντήσει τον Κ. Παπούλια, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί. Επίσης, η στενή συνεργάτιδα του Γιώργου Παπανδρέου, Κατερίνα Βαρτζελή, μιλώντας στο Reuters είπε ότι: «ο πρωθυπουργός δεν παραιτήθηκε και ούτε προτίθεται να παραιτηθεί». Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών.

Σε δηλώσεις του στις 14:00 το μεσημέρι, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης και στη συνέχεια τη διεξαγωγή εκλογών.

Μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, στις 17:00 επρόκειτο να συγκληθεί η Κ.Ο. του κόμματος, εν μέσω ανεξαρτητοποιήσεων και τοποθετήσεων βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά του δημοψηφίσματος και του Γιώργου Παπανδρέου. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν έχει ξεκινήσει.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές και μεταβατική κυβέρνηση ζητεί ο Σαμαράς

Διαβουλεύσεις βουλευτών ΠΑΣΟΚ – ΝΔ

BBC: Παραιτείται ο Έλληνας πρωθυπουργός

Δ. Ρέππας: «Ο πρωθυπουργός έχει λάβει πρωτοβουλίες»

Πρόταση βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στον Λ. Παπαδήμο

Ά. Διαμαντοπούλου: «Πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ»

Τσίπρας: «Μόνη λύση οι κάλπες»

Συνάντηση της ομάδας των «τριών»

Στάση αναμονής από τον Χ. Παπουτσή

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ζητεί ο Βουδούρης

«Να μην αλληλοσφαγούμε»

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο

Δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης η Εύα Καϊλή

«Τα ψέματα τελείωσαν»

«Όχι» στο δημοψήφισμα από Παναρίτη – Γιαννακά -Μερεντίτη

«H κίνηση Βενιζέλου ανταποκρίνεται στα πιστεύω μου»

Συνάντηση Ομπάμα – Μέρκελ – Σαρκοζί

Ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας

«Να αποσυρθεί η πρόταση για Δημοψήφισμα»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης