Κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή το νομοσχέδιο (αποτελείται από δύο άρθρα, ένα με τη συμφωνία, ένα με τα μέτρα) με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών. Βασικό κομμάτι των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης καθώς και οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε το νομοσχέδιο

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την αιτιολογική έκθεση

Το σχέδιο νόμου χωρίζεται σε τρία κεφάλαια και περιλαμβάνει:


Στο σχέδιο νόμου θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016-Λήψη φορολογικών μέτρων,

– Ρύθμιση θεμάτων της Κοινωνικής Ασφάλισης,

– Αναδιάρθρωση του Φ.Π.Α,

– Λήψη μέτρων για την αύξηση της εισπραξιμότητας,
– Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης,

– Ρυθμίσεις για την σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 01.07.2015 έως το έτος 2022. Ενταξη όλων των Ταμείων και των τομέων επικουρικής Ασφάλισης στο ΕΤΕΑ,

– Διατήρηση της κρατικής επιχορήγησης στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι το 2021 στα επίπεδα 2015 σε ονομαστικούς όρους (§1),

– Αύξηση εισφορών υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6%
– Επιβολή κράτησης 6% στις επικουρικές (§2),

– Νομοθετική εξουσιοδότηση στον αρμόδιο Υπουργό για την κοινωνική ασφάλιση, να ρυθμίζει θέματα αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων του Κεφαλαίου Γ, με υπουργικές αποφάσεις.

Ειδικότερα θα προβλέπονται τα ακόλουθα:

– Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ ( 6%, 13% και 23%) – Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.

– Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια ( τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό ( εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία.

– Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές ( ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων.

– Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Σε ότι αφορά στη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών και επιχειρήσεων θα προβλέπεται:

– Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

– Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες , τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.

– Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%

– Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες

– Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών

– Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%

– Η αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.

Νέα συνεδρίαση θα έχει το Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη, μετά την ψήφιση των προαπαιτούμενων στην ελληνική Βουλή, για να αποφανθεί για τη μορφή που θα έχει η χρηματοδοτική γέφυρα.

Διαβάστε επίσης: