Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Στο τετ-α-τετ ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να δημιουργήσει έναν ανοικτό δίαυλο μεταξύ Μαξίμου και Λευκού Οίκου, όπου θα συζητείται κάθε φλέγον ζήτημα.
Στο… Οβάλ Γραφείο ο πρωθυπουργός θα θέσει προς συζήτηση θέματα κοινού ενδιαφέροντος: επενδυτική και οικονομική συνεργασία, ενεργή στήριξη των ΗΠΑ στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και πιέσεις του Λευκού Οίκου προς το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του απέναντι στην Ελλάδα. Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν οι ενεργειακοί αγωγοί και οι γεωτρήσεις, η στήριξη της χώρας μας έναντι της Τουρκίας, αλλά και η ενίσχυση των ελληνικών θέσεων σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό και το Μακεδονικό.
Η συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ
Στη συνάντηση που είχε τα ξημερώματα ο Αλέξης Τσίπρας με την Κριστίν Λαγκάρντ, διάρκειας 50 λεπτών συνολικά, κύρια θέματα συζήτησης ήταν η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και η έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Στο τετ-α-τετ ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να δημιουργήσει έναν ανοικτό δίαυλο μεταξύ Μαξίμου και Λευκού Οίκου όπου θα συζητείται κάθε φλέγον ζήτημαΣτη συζήτηση, η επικεφαλής του ΔΝΤ ανέφερε τις πάγιες θέσεις του Ταμείου για εφαρμογή του προγράμματος και ελάφρυνση του χρέους. Η κα Λαγκάρντ έκανε λόγο για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τον Έλληνα πρωθυπουργό και έδωσε συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις.
«Πιστεύω ότι η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος μαζί με μια ελάφρυνση του χρέους έχει μεγάλη σημασία. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε μαζί προς την κατεύθυνση αυτή» είπε η κα Λαγκάρντ.
Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε από την Ουάσινγκτον πως «η Ελλάδα επέστρεψε» -μια δήλωση που είχε κάνει και νωρίτερα κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσε το γενικό προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο, στο National Hellenic Museum.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη να προχωρήσουμε γρήγορα στο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, ενώ υπήρξε συμφωνία στην έγκαιρη και σύντομη ολοκλήρωσή της.
Κοινός τόπος ότι δεν πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε πολύ θετικό δρόμο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για λήψη μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει συμφωνηθεί από τη σχετική απόφαση του EG. Ακόμη, υπήρξε θετική αναφορά -όπως άλλωστε έγινε και στη συνέντευξη Τύπου από την κα Λαγκάρντ- για τις σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα για τη δημοσιονομική υπεραπόδοση. Επισημάνθηκε, επίσης, ότι το ΔΝΤ δεν ζητεί νέα μέτρα.
Οι κοινές δηλώσεις
«Πιστεύω ότι η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος μαζί με μια ελάφρυνση του χρέους έχει μεγάλη σημασία. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δεσμευτεί να προχωρήσουμε μαζί προς την κατεύθυνση αυτή» ανέφερε η Κ. Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα γύρισε σελίδα έπειτα από χρόνια στασιμότητας. Οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν. Υπάρχει μια ορατή έξοδος από την κρίση και είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί η γ’ αξιολόγηση. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να διατηρήσει την ανοδική πορεία της. Το ΔΝΤ θα παίξει για το χρέος έναν ζωτικό και σημαντικό ρόλο».
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδωσε συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ελλάδα.
«Πιστεύω ότι η αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος και η ελάφρυνση του χρέους, σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους, είναι ουσιαστικής σημασίας για την επιστροφή της Ελλάδας σε μια βιώσιμη ανάπτυξη και την επιτυχή έξοδό της από τα προγράμματα το επόμενο έτος» επεσήμανε.
«Ήμουν πολύ ευτυχής που καλωσόρισα σήμερα τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο ΔΝΤ. Συγχάρηκα αυτόν και τον ελληνικό λαό για την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα στην εφαρμογή δύσκολων πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων στον τομέα των συντάξεων και του φόρου εισοδήματος. Είχαμε μια εξαιρετική και παραγωγική συνάντηση» είπε η κα Λαγκάρντ, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ταμείου.
«Το ΔΝΤ ενέκρινε πρόσφατα επί της αρχής μια νέα ρύθμιση για την υποστήριξη του προγράμματος πολιτικής της Ελλάδας. Η αποφασιστική εφαρμογή αυτού του προγράμματος, μαζί με συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για την ελάφρυνση του χρέους, είναι απαραίτητες (προϋποθέσεις) για να στηριχθεί η επιστροφή της Ελλάδας στην αειφόρο ανάπτυξη και την επιτυχή της έξοδο από την επίσημη χρηματοδότηση το επόμενο έτος. Ο πρωθυπουργός και εγώ δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε για αυτόν τον στόχο» συμπλήρωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Δείτε το βίντεο με τις κοινές δηλώσεις Αλέξη Τσίπρα και Κριστίν Λαγκάρντ
«Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής ύφεσης η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, οι τεράστιες προσπάθειες του ελληνικού λαού καρποφορούν και υπάρχει τώρα μια ορατή αξιόπιστη και βιώσιμη έξοδος από την κρίση» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Από τις δηλώσεις των δύο πλευρών και τη συνάντηση που είχε προηγηθεί προκύπτει η κοινή αποδοχή ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς επίσης και η συμφωνία όλων για σύντομη και έγκαιρη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι συμφώνησαν με την κα Λαγκάρντ ότι είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί έγκαιρα, το συντομότερο δυνατό, η τρίτη αξιολόγηση. Σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι «όλοι ξέρουν ότι στο παρελθόν είχαμε καθυστερήσεις και όλοι ξέρουν ότι αυτό γινόταν γιατί υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών». «Αλλά», τόνισε, «τώρα είμαι ευτυχής που πιστεύω ότι έχουμε ξεπεράσει αυτές τις διαφωνίες και όλοι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις σημαντικές συζητήσεις για το χρέος το ΔΝΤ θα παίξει έναν αποφασιστικό ρόλο.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Τρίτη, 17 Οκτωβρίου – Ουάσινγκτον
19.00 / 12.00: Υποδοχή του πρωθυπουργού από τον πρόεδρο Trump στον Λευκό Οίκο και υπογραφή βιβλίου επισκεπτών
19.10 / 12.10: Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο Trump και στη συνέχεια γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση
20.30 / 13.30: Κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου των ΗΠΑ προς τα ΜΜΕ
22.30 / 15.30: Συνάντηση με γερουσιαστές
02.30 / 19.30: Συνάντηση με επιχειρηματίες
Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου – Ουάσινγκτον
16.30 / 09.30: Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Pence
19.00 / 12.00: Γεύμα εργασίας με επιχειρηματίες παρατιθέμενο από το Business Council for International Understanding
21.30 / 14.30: Ομιλία στο Brookings Institution.
Διαβάστε επίσης: