Την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα για τη Μόρια, αλλά και την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Ειδικότερα, ο Αντόνιο Λόπεζ Ιστούριζ Γουάιτ από το ΕΛΚ υπογράμμισε: «Θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για την τραγωδία στη Μόρια. Ο φίλος μας αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς μεταβαίνει στη Μόρια. Όλο το ΕΛΚ και η πολιτική μας οικογένεια είναι στο πλευρό της Ελλάδας και της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη Μόρια», ενώ τόνισε ότι «θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στη μόνιμη πρόκληση της Τουρκίας. Είναι μόνιμη απειλή οι δράσεις του Ερντογάν. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα σύνορα της ΕΕ και θα τα προασπίσουμε. Τα επιχειρήματα της Τουρκίας δεν πείθουν».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών σημείωσε πως «μιλάμε για μία χώρα η οποία πέρα από την παράνομη εισβολή στη Συρία καταπατά τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών της ΕΕ, έχει άμεση εμπλοκή στον εμφύλιο στη Λιβύη, έχει εργαλειοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο του προσφυγικού ζητήματος, θέλοντας να κερδίσει γεωπολιτικά οφέλη και βέβαια είχαμε προκλήσεις με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί». Παράλληλα επισήμανε ότι «οι κυρώσεις που προτείνει το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών είναι χάδι για τον Ερντογάν, δεν πρόκειται να βοηθήσουν να βελτιωθεί η πολύ δύσκολη κατάσταση».

O Σεργκέι Λεγκοντίνσκι από τους Πράσινους σημείωσε ότι «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μόνο όπλα, αλλά είναι και κοινή πολιτική μας και στη μετανάστευση. Είμαστε αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά οποιεσδήποτε προκλήσεις από την πλευρά τους».

Ο Στέλιος Κούλογλου από την Ομάδα Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς σημείωσε απευθυνόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών ότι «προτείνετε  έξυπνες και αποτελεσματικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, μπορείτε να διευκρινίσετε τι έχετε στο μυαλό σας; Σχετικά με τη Μόρια, παρά τα προβλήματα σχετικά με την πολιτική και τα λάθη που έχουν να κάνουν με την ελληνική κυβέρνηση, τώρα έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, εσείς πρόκειται να ζητήσετε εκ νέου από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να εφαρμόσουν ακριβώς τις ευρωπαϊκές αξίες και να επανεξετάσουν το σύστημα μετεγκατάστασης των προσφύγων που είναι ουσιαστικά όμηροι, εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ