Είναι γνωστό και ουδείς κομίζει γλαύκα εις Αθήνας ότι τα κόμματα εξουσίας, δηλαδή η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, τις τελευταίες δεκαετίες συσσώρευσαν θαλασσοδάνεια που έλαβαν από τις τράπεζες και αφού τα πέρασαν στα κομματικά τους ταμεία, εν συνεχεία τα άφησαν απλήρωτα και αρρύθμιστα.
Πρόκειται περί ενός γιγαντιαίου σκανδάλου, καθώς, αν κάτι τέτοιο συνέβαινε με μία εταιρεία ή με έναν απλό πολίτη, θα είχαμε καταλήξει στο αυτονόητο. Θα είχε μπει λουκέτο στην εταιρεία, ενώ θα είχαν κατασχεθεί σπίτια και περιουσιακά στοιχεία του πολίτη και θα είχε βγει σε πλειστηριασμό η ιδιοκτησία του δανειολήπτη.
Όμως, στην Ελλάδα γράφεται κάπως αλλιώς η πολιτική ιστορία και γράφεται με μεθόδους βαλκανικές, όπου τα κόμματα εξουσίας είναι υπεράνω νόμου, ακόμη και υπεράνω αγορών. Δεν ισχύουν, δηλαδή, τα δεδομένα με τα οποία λειτουργεί η ελεύθερη αγορά και οι σχέσεις των δανειοληπτών με τους δανειοδότες.
Επειδή όμως ο Θεός αγαπάει και τον κλέφτη αλλά και τον νοικοκύρη, το zougla.gr αποκαλύπτει τη δικαστική απόφαση βάσει της οποίας η γαλάζια παράταξη καταδικάζεται και καλείται να καταβάλει δάνεια ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ εντόκως, συν τους τόκους υπερημερίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το συνολικό ποσό ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια, ενώ τα άμεσα απαιτητά κυμαίνονται στα 30 εκατομμύρια.
Η Νέα Δημοκρατία καταδικάστηκε με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (εμπορικό τμήμα) την 1η Ιουνίου 2018. Η υπόθεση εκδικάστηκε τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου. Ενάγουσα η τράπεζα Πειραιώς, η οποία προέβη στο αυτονόητο. Κατήγγειλε στη Δικαιοσύνη τη Νέα Δημοκρατία, η οποία, αν και ήταν υποχρεωμένη από τις συμβάσεις δανειοδότησης να ικανοποιήσει τα οφειλόμενα, εντούτοις ούτε το έκανε αλλά ούτε και τα ρύθμισε.
Η μεν τράπεζα, λοιπόν, υποχρεώθηκε να διασφαλίσει τα συμφέροντα τα δικά της, των μετόχων της και των καταθετών της ως όφειλε και όπως πράττει για κάθε δανειολήπτη ο οποίος δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του. Η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή, ενετάχθη στην κατηγορία των δανειοληπτών κόκκινων δανείων.
Αυτό που δεν γνωρίζει ο κόσμος, ωστόσο, είναι ότι παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του κόμματος και κυρίως του προέδρου του Κυριάκου Μητσοτάκη για «νοικοκύρεμα» της ΝΔ, επιχειρήθηκε μέσω μίας εταιρείας διαχείρισης κόκκινων δανείων να αγοραστούν οι οφειλές του κόμματος μέσω ενός fund, έτσι ώστε στη συνέχεια να ακολουθηθεί η πεπατημένη.
Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι το ακόλουθο: πώς είναι δυνατόν ένα πολιτικό κόμμα εξουσίας, το οποίο μάλιστα διεκδικεί να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές και να σχηματίσει κυβέρνηση, να εμφανίζει τέτοιο έλλειμμα έως ακόμη και δόλο ως προς τη διαχείριση των οικονομικών του; Πώς ένας πολίτης-ψηφοφόρος είναι δυνατόν να εμπιστευθεί ένα κόμμα και μια κομματική ηγεσία που δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τον νόμο και την τάξη, αλλά επιχειρούν να παρακάμψουν και τους νόμους και την τάξη, η οποία επιβάλλεται για όλους τους υπόλοιπους πολίτες και επιχειρηματίες.
Τέλος, πώς είναι δυνατόν να εμπιστευθεί κάποιος ένα πολιτικό σχήμα, όταν ο τρόπος διαχείρισης των οικονομικών του παραπέμπει σε ανήθικες επιχειρηματικές μεθόδους του δόγματος «δανεικά και αγύριστα».
Για του λόγου το αληθές, δεν θα πρέπει να ξεχνά κάποιος και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προέβη με μαεστρία σε μία ανήθικη διαχείριση των δικών του οφειλών. Νομοτύπως άλλαξε όνομα και ΑΦΜ. Ποιος πολίτης σε αυτήν τη χώρα θα μπορούσε να επιχειρήσει κάτι παρόμοιο;
Με την απόφαση-κόλαφο της Δικαιοσύνης η Νέα Δημοκρατία υποχρεούται να αποπληρώσει αυτά τα οποία έχουν εκδικαστεί. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και μήνες επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή στην έδρα του κόμματος. Κανένα στέλεχος της ΝΔ δεν ομιλεί για την «ταμπακιέρα» και όλοι κάνουν σαν να μην ξέρουν.
Τι έλεγε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης για τα 200 εκατ. το 2015
Το zougla.gr δημοσιεύει το ντοκουμέντο της δικαστικής απόφασης και αναμένει πλέον τις εξελίξεις.
Όπως προκύπτει λοιπόν από την απόφαση, η οποία βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, αν και η τράπεζα φέρεται να ενημερώνει τη γαλάζια παράταξη επανειλημμένως για τα ποσά που εκκρεμούν και τα οποία συνολικά αγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ (!) ζητώντας την αποπληρωμή τους, το πολιτικό κόμμα εμφανίζεται ανίκανο να ανταποκριθεί, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι ο λόγος είναι η ραγδαία μείωση της κρατικής επιχορήγησης από το 2012 και μετά.
Ας γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι…
Στη συνέχεια, (και πάλι) με πρόσθετες πράξεις παράτασης πίστωσης, παρατάθηκε εκ νέου το χορηγηθέν πιστωτικό όριο μέχρι τις 30 Απριλίου 2011 και από 61 εκατ. ευρώ αυξήθηκε μέχρι το ποσό των 86.200.000 ευρώ.
Οι αλλαγές, ωστόσο, δεν σταμάτησαν εκεί. Με νέες πράξεις παράτασης πίστωσης, παρατάθηκε εκ νέου το χορηγηθέν πιστωτικό όριο και αυξήθηκε στα 107.000.000 ευρώ, για να μειωθεί αργότερα στα 102.000.000 ευρώ. Τελικά, σύμφωνα με την απόφαση, «κλείδωσε» στο ποσό των 104.360.000 ευρώ.
Η Νέα Δημοκρατία με επιστολή της προς την τράπεζα στις 2 Ιανουαρίου 2015 αναγνώρισε ανεπιφύλακτα το χρεωστικό υπόλοιπο του λογαριασμού της, το οποίο στις 31 Δεκεμβρίου 2014 ανερχόταν (μαζί με τους τόκους) στα 145.160.074 ευρώ. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η γαλάζια παράταξη δεν τήρησε τους όρους της σύμβασης και επί μακρό χρονικό διάστημα δεν κατέβαλε τα συμφωνηθέντα, ούτε εξόφλησε τους τόκους. Γι’ αυτό και η τράπεζα Πειραιώς, στις 8 Μαρτίου 2016, έκλεισε οριστικά τον λογαριασμό με χρεωστικό κατάλοιπο ανερχόμενο σε 166.978.094 ευρώ.
Την 1η Απριλίου 2016, η Πειραιώς έστειλε στη Νέα Δημοκρατία εξώδικη πρόσκληση, με την οποία την
Για λόγους οικονομίας, η τράπεζα περιόρισε τις απαιτήσεις της στο ποσό των 111.569.285. Διέγραψε, δηλαδή, τόκους ύψους 61 εκατ. ευρώ.
Εκτός όμως από τον παραπάνω «προβληματικό» λογαριασμό, η Νέα Δημοκρατία διαθέτει στην εν λόγω τράπεζα και δεύτερο, εξίσου προβληματικό. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από σύμβαση χρεωλυτικού δανείου που συνήφθη το 2010, η τράπεζα κατέβαλε στην αξιωματική αντιπολίτευση 15.000.000 ευρώ. Η εξόφληση του δανείου συμφωνήθηκε να γίνει έπειτα από πάροδο 62 μηνών από την ημερομηνία εκταμίευσης, με τελικό μήνα και έτος εξόφλησης τον Απρίλιο 2015.
Το δάνειο εκταμιεύθηκε την 25η Φεβρουαρίου 2010. Τον Απρίλιο του 2015 έληξε η συμφωνηθείσα διάρκεια του δανείου, χωρίς το πολιτικό κόμμα, παρά τις συνεχείς οχλήσεις, να προβεί στην εξόφληση του χρέους. Έτσι, στις αρχές Μαρτίου του 2016 η τράπεζα έκλεισε οριστικά τον εν λόγω δανειακό λογαριασμό με χρεωστικό υπόλοιπο 23.472.969 ευρώ (συνυπολογιζόμενων και των τόκων).
Η τράπεζα περιόρισε για λόγους οικονομίας την απαίτησή της στο ποσό των 19.088.416 ευρώ, αφαιρώντας τόκους που υπερβαίνουν τα 5 εκατ. ευρώ.
Παρά όμως τις επανειλημμένες οχλήσεις του πιστωτικού ιδρύματος, και σε αυτήν την περίπτωση η γαλάζια παράταξη δεν κατέβαλε «φράγκο», με αποτέλεσμα τον Μάρτιο του 2016 και αυτή η σύμβαση να καταγγελθεί, αλλά και ο σχετικός λογαριασμός να κλείσει με ένα υπόλοιπο της τάξεως του 1.017.059 ευρώ.
Έτσι, όπως αναφέρεται στην απόφαση-κόλαφο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να καταβάλει στην τράπεζα:
– το ποσό των 111.569.285 ευρώ
– το ποσό των 19.985.026 ευρώ.
Δηλαδή, συνολικά, η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να δώσει, σύμφωνα με το δικαστήριο, 131.554.311 ευρώ (!) -με τους τόκους υπερημερίας το ποσό ανέρχεται σε περίπου 200 εκατ. ευρώ-, ενώ καλείται να πληρώσει και 370.000 ευρώ ως δικαστικά έξοδα.