Με αιχμές κατά τις αντιπολίτευσης η οποία «υπόσχεται στους πάντες τα πάντα» ξεκίνησε τη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μετά το πέρας της τακτικής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι επιλογή του να λέει πάντα την αλήθεια και δεν πρόκειται να κρύψει τίποτε από την δύσκολη οικονομική κατάσταση, στρέφοντας τα βέλη του εμμέσως στην αντιπολίτευση που τάζει χωρίς αντίκτυπο.  

«Είναι μια εποχή που λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις, όποιος λέει ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί με ευχολόγια και ανακρίβειες ψεύδεται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Απατώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κώστας Καραμανλής προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει το αίτημα των Βρυξελλών, λέγοντας ότι δεν επιβλήθηκε κανένας νέος φόρος αλλά έκτακτη εισφορά, καθώς η χώρα βιώνει μια έκτακτη οικονομική κατάσταση.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, τα μέτρα που ελήφθησαν είναι έκτακτα και μόνο για τη φετινή χρονιά.

Σχετικά με την πρόταση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για νέα απογραφή, ο πρωθυπουργός, αν και δήλωσε ότι θέμα νέας «απογραφής δεν τίθεται», απέφυγε να φανεί ξεκάθαρος, λέγοντας ότι τα δημοσιονομικά ελέγχονται συνεχώς.

«Πιστεύουμε ότι με τις πολιτικές αυτές φτάνουμε τους στόχους μας, αλλά θέλει διαρκή παρακολούθηση, διαρκή επικαιροποίηση και, αν χρειαστεί, βεβαίως να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας σε νέες ανάγκες».

Ο πρωθυπουργός διέψευσε επίσης τα περί απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης -πληροφορία που διέρρευσε Γερμανός ευρωβουλευτής- για σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σωτηρία των οικονομιών της Ελλάδας και της Ιρλανδίας που είναι σε συνθήκες χρεοκοπίας, λέγοντας ότι η αναχρηματοδότηση της χώρας γίνεται με κανονικούς ρυθμούς και μάλιστα έχει καλυφθεί ήδη πολύ μεγάλο κομμάτι.

«Βασική μέριμνα είναι ο άνθρωπος η προστασία των νοικοκυριών της απασχόλησης των επιχειρήσεων. Η πολυπλοκότητα της κρίσης συντηρεί τα προβλήματα και δημιουργεί και νέα μείωση του δανεισμού στα νοικοκυριά, τάση προστατευτισμού αύξηση του δημόσιου δανεισμού των κρατών. Κάθε χρηματοοικονομικός οργανισμός οφείλει να ελέγχεται για να εξασφαλίζεται η σταθερότητα» σημείωσε ο πρωθυπουργός

Ο κ. Καραμανλής μίλησε για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Συμβούλιο Αρχηγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη συνεννόησης σε εθνικό επίπεδο από όλους τους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς φορείς για να ξεπεραστεί η κρίση.

Καραμανλής: Συνεχής αγώνας κατά της εγκληματικότητας

Τη διαβεβαίωση πως η πολιτεία καταβάλλει προσπάθειες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των φαινομένων της εγκληματικότητας και της τρομοκρατικής δράσης έδωσε ο Κώστας Καραμανλής.

Αφού σημείωσε πως στις σύγχρονες κοινωνίες η εγκληματικότητα και η τρομοκρατική δράση παίρνει νέες μορφές, τόνισε πως η πρόκληση είναι να φροντίζει κανείς για την αποτελεσματικότερη δυνατόν αντιμετώπιση των φαινομένων αυτών, επισημαίνοντας πως «αυτό προσπαθούμε και εμείς» προσθέτοντας ότι “επιδιώκουμε τη διαρκή βελτίωση και την αύξηση της αποτελεσματικότητας”.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε ότι αφορά το θέμα της ασφάλειας, απάντησε πως εμπιστεύεται τα μέλη της κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως «δεν γίνεται καθημερινά να αποδίδουμε πολιτικές ευθύνες». «Πρέπει να υπάρχει και χρόνος και δράση και να μπορεί να εκτιμηθεί συνολικά ένα έργο» συμπλήρωσε.

Οι αποφάσεις της Συνόδου Koρυφής όπως της ανέφερε ο πρωθυπουργός

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκαν τα εξής:

-Ένταση προσπαθειών για την ανάκαμψη

-Επιτάχυνση της καλύτερης ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

-Χορήγηση 5 δισ. ευρώ για ενεργειακά έργα και ανάπτυξη υποδομών στην ύπαιθρο.

-Επαναβεβαίωση της αναγκαιότητας να υπάρχει συνέπεια με τους στόχους της στρατηγικής της Λισαβόνας για την προστασία της απασχόλησης

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, υπάρχει ανάγκη συντονισμού, η ανάκαμψη απαιτεί το συντονισμό των προσπαθειών των χωρών και των εταίρων σε κάθε χώρα.

«Εργαζόμαστε με σχέδιο για τη μείωση των επιπτώσεων της διεθνούς κρίσης, συζητήθηκε η ενεργειακή ασφάλεια. Συμφωνήσαμε ότι η Ένωση θα πρέπει να συμβάλει για τον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου, απαιτείται η συμμετοχή όλων για την επίτευξη συμφωνίας στην σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2009».