Αυστηρή γλώσσα χρησιμοποίησε για τους δικαστές ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, μετά τις διαμαρτυρίες που έχουν προκαλέσει στον δικαστικό και εισαγγελικό χώρο οι διατάξεις του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου.
Ο κ. Καστανίδης σε συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι οι δικαστές θα υπαχθούν στο ΙΚΑ, όπως όλοι όσοι μισθοδοτούνται από το ελληνικό Δημόσιο. «Κανένας δεν υπαλληλοποιείται, αν δεν το θέλει. Η κυβέρνηση αποφάσισε από 1-1-11 να υπαχθούν στο ΙΚΑ όσοι μισθοδοτούνται από το Δημόσιο. Δεν γίνεται καμία απολύτως εξαίρεση. Δεν είναι προσβλητική αρχή η υπαγωγή στο ΙΚΑ.» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης και τόνισε με νόημα ότι όσοι διαθέτουν αρετή και τόλμη είναι χρήσιμοι στη Δικαιοσύνη. Αντίθετα, όταν παραιτούνται, χάνει κοσμήματα η ελληνική Δικαιοσύνη.

Όσον αφορά στο θέμα που δημιουργήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και μετά τις δηλώσεις του υπουργού, ο κ. Καστανίδης δήλωσε: «Τις τελευταίες ημέρες ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά, από δόκιμους και μη δόκιμους αναλυτές. Δεν έχω κάτι να προσθέσω».

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των δικαστών για τη θέσπιση ορίου συνταξιοδότησης και την κατάργηση ουσιαστικά της 25ετίας, ο κ. Καστανίδης αναρωτήθηκε αν σχετίζεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης με το πότε μπορούν να παραιτηθούν οι δικαστές. «Έχει σχέση με την συνείδησή τους» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καστανίδης παρουσίασε, επίσης, την πρώτη δέσμη μέτρων για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.

Καθιερώνονται τρεις θεσμοί για την επιτάχυνση σε μεγάλες υποθέσεις. Μία από αυτές είναι η έκτακτη εισφορά, που δεν θα εκδικάζεται από πολλά δικαστήρια, αλλά από ένα και η απόφαση θα εκδίδεται μέσα σε δύο μήνες. Επίσης, ξεκινά ο θεσμός διαμεσολάβησης σε εμπορικές διαφορές. Ακόμη καθιερώνεται ο ποινικός συμβιβασμός πριν από την ανάκριση για αδικήματα που δεν έχουν βία, όπως η κλοπή, και οι ποινές θα είναι μέχρι 2 έτη εξαγοράσιμες και όχι εφέσιμες.