Χείμαρρος ήταν ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, αποφεύγοντας να ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του.
«Η συμφωνία που είχε επιτευχθεί στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ήταν μια συμφωνία που είχαμε διαβεβαιώσεις ότι αποτελούσε μια συμφωνία αποδεκτή από το Eurogroup», τόνισε.
«Οι κόκκινες γραμμές μας ήταν νησιά και αμυντικές δαπάνες. Σε αυτή τη συμφωνία που φέρνει νέα
«Η συμφωνία αυτή είναι πέρα από αυτή που εγκρίθηκε στη Βουλή. Έφτασαν στο σημείο να εκβιάσουν τον πρωθυπουργό με ολικό κούρεμα καταθέσεων. Ο πρωθυπουργός απέναντι σε αυτόν τον εκβιασμό έφτασε στο σημείο να κάνει μια συμφωνία. Χτες ο πρωθυπουργός αντιμετώπισε πραξικόπημα εκ μέρους της Γερμανίας, της Φινλανδίας και άλλων χωρών», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας.
Παράλληλα, ο κ. Καμμένος αποκάλυψε: Ήθελαν η κυβέρνηση να σπάσει. Δεν έγινε παρά τους εκβιασμούς. Θα παραμείνουμε μαζί, όμως δεν δεχόμαστε να συμμετέχουμε σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού με εταίρους που τα δίνουν όλα. Στη δημοκρατία υπάρχουν οι διαδικασίες που οδηγούν σε λύση. Ο πρωθυπουργός δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Θα διεκδικήσουμε το δίκιο των Ελλήνων. Ευχαριστώ τις δυνάμεις της Ευρώπης που συμπαραστάθηκαν στην ελλ. κυβέρνηση και στον λαό. Η προσπάθεια του πρωθυπουργού είχε την συμπαράσταση όλων των Ελλήνων και η στάση των εταίρων αποτελεί πραξικόπημα.
Να σημειωθεί ότι την Τρίτη στις 8:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η ΚΟ των ΑΝΕΛ.
Tα ανοιχτά μέτωπα του Τσίπρα, ο ανασχηματισμός και οι παραιτήσεις
Φορτωμένος με μια εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία με τους δανειστές, μετά από δραματικές διαβουλεύσεις 17 ωρών, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στην Αθήνα και ετοιμάζεται για το δεύτερο πεδίο αντιπαράθεσης: Καλείται να αναμετρηθεί με το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Νίκο Χουντή να ανοίγει πρώτος τον δρόμο και να παραιτείται και τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη να δηλώνει ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα.
Τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού, όπως διεφάνη και από τη δήλωσή του στις Βρυξέλλες είναι ότι:
1. Η συμφωνία απομάκρυνε το Grexit.
2. Απέτρεψε την επιδίωξη για μεταφορά της δημόσιας περιουσίας στο εξωτερικό -η ιδέα Γιούνκερ για μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ στο Λουξεμβούργο.
3. Αποφεύχθηκε η χρηματοπιστωτική ασφυξία και η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, «σχέδιο το οποίο είχε, μέχρι τη λεπτομέρειά του, το τελευταίο διάστημα σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται», όπως είπε.
4. Πήρε υπόσχεση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
5. Εξασφάλισε χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ώστε να αποτραπεί η οικονομική ασφυξία.
Επιπλέον, το έσχατο χαρτί για να «περάσει» η συμφωνία στο εσωτερικό είναι το άνοιγμα μετώπων με την «ολιγαρχία» που οδήγησε τη χώρα ως εδώ, όπως είπε. Είναι προφανές ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξει μέτωπα με συγκεκριμένα συμφέροντα, προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα και να ισορροπήσει τις εντυπώσεις στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ για τον επώδυνο συμβιβασμό με τους πιστωτές και την πλήρη απομάκρυνση από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Το αντάρτικο και ο τρόπος αντιμετώπισής του
Πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι είναι αμφίβολο αν θα πείσει τους αντιδρώντες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τη δεδηλωμένη την Παρασκευή στην ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση της κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές. Μιλώντας το πρωί στη ΕΡΤ, ο Παναγιώτης Σκουρλέτης ανέφερε ότι «τίθεται πλέον ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας», προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνουν εκλογές έως τα τέλη του 2015». Την ίδια στιγμή ο Νίκος Φίλης κάλεσε όσους διάφωνησαν με τη γραμμή του κόμματος στην πρόσφατη ψηφοφορία στη Βουλή να παραιτηθούν. Από τη μεριά του ο Δημήτρης Παπαδημούλης τάχτηκε ανοικτά υπέρ του πρωθυπουργού και των χειρισμών του στις Βρυξέλλες.
Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνει ο πρωθυπουργός. Όσοι τάσσονται υπέρ μιας σκληρής γραμμής, θεωρούν ότι το πρώτο που πρέπει να πράξει ο Αλέξης Τσίπρας είναι από -απόψε κιόλας- να ζητήσει τις παραιτήσεις τόσο από τα υπουργικά αξιώματα όσο και από τις βουλευτικές τους έδρες όσων καταψήφισαν (Λαφαζάνης, Στρατούλης).
Με τις αντικαταστάσεις των διαφωνούντων, ο Αλέξης Τσίπρας ευελπιστεί να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή και να συνεχίσει απρόσκοπτα το κυβερνητικό του έργοΠώς θα τους αναγκάσει να το πράξουν; «Μα έχουν υπογράψει» τονίζει προς το zougla.gr έτερος υπουργός κοντά στον πρωθυπουργό. Και αποκαλύπτει ότι όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές προ των εκλογών, είχαν δεσμευτεί με τις υπογραφές τους σε κείμενο, ότι θέτουν στη διάθεση του πρωθυπουργού τη βουλευτική τους έδρα.
Αυτήν την ηθική δέσμευση δέχεται πιέσεις να επικαλεστεί ο Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να τους ζητήσει να παραιτηθούν, παραδίδοντας τη βουλευτική τους έδρα.
Όπως λένε, εφόσον το πετύχει αυτό, με τις αντικαταστάσεις των διαφωνούντων αυξάνει τις πιθανότητές του να περάσει τα μέτρα από τη Βουλή και να συνεχίσει απρόσκοπτα το κυβερνητικό του έργο. Αν δεν τα καταφέρει; «Τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά: Από προκήρυξη εκλογών το φθινόπωρο, μέχρι κυβέρνηση εθνικής ενότητας» τονίζει κομματικό στέλεχος στο zougla.gr.
Ανασχηματισμός
Σε κάθε περίπτωση απόψε ή αύριο, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για ανασχηματισμό. Πέραν των δύο προαναφερθέντων υπουργών (Λαφαζάνη, Στρατούλη) από την επομένη της ψήφισης των προαπαιτούμενων μέτρων από τη Βουλή, ο πρωθυπουργός θα κάνει και άλλες αλλαγές, με την Νάντια Βαλαβάνη να εκφράζει ήδη σοβαρές ενστάσεις λόγω της απαίτησης των δανειστών να αποσυρθούν νομοσχέδια που ψηφίστηκαν πρόσφατο και αφορούν και το δικό της Υπουργείο.
«Μέχρι την Τετάρτη θα έχουν περάσει οι μεταρρυθμίσεις» διαβεβαιώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, την ίδια ώρα που οι εισηγήσεις βρίσκονται ήδη στο συρτάρι του πρωθυπουργού.
Από το Μαξίμου όμως βάζουν «πάγο» στα σενάρια κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με πρωθυπουργό Τσίπρα. «Ο Αλέξης Τσίπρας όπως άλλωστε κι ο ίδιος το έχει πει δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού και άρα δεν θα μπορούσε να παραμείνει επικεφαλής σε μια τέτοια κυβέρνηση».
Τέλος, το μεγάλο «αγκάθι» ακούει στο όνομα Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Αυτό είναι το δύσκολο» παραδέχονται συνεργάτες του Πρωθυπουργού αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκέπτεται πώς θα απαλλαγεί από το βραχνά που προκαλούν οι δημόσιες τοποθετήσεις και οι διαφοροποιήσεις της προέδρου της Βουλής. Ενα σενάριο που ακούγεται έντονα, είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει πιθανή πρόταση μομφής άλλου κόμματος, όπως του Ποταμιού, ώστε να αντικατασταθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Ωστόσο απαιτείται χρόνος και ο πρωθυπουργός δεν τον έχει μέχρι την Τετάρτη, οπότε και πρέπει να έχει ψηφίσει τα πρώτα προαπαιτούμενα.
Ακούστε τι δήλωσαν στο zougla.gr στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία…
Ελένη Αυλωνίτου, βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ένα Grexit
Στάθης Λεουτσάκος, βουλευτής Α΄ Πειραιώς, ΣΥΡΙΖΑ: Κακώς η κυβέρνηση έκανε την συμφωνία αποδεκτή. Είναι μια συμφωνία η οποία θα συνεχίσει τη λιτότητα και την ύφεση. Αυτή η συμφωνία δεν πρέπει να περάσει. Έστω και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να την απορρίψει. Θα είμαι με τη μεριά του όχι με συνέχεια και συνέπεια.
Γιάννης Μπαλάφας, αντιπρόεδρος Βουλής, βουλευτής Β΄ Αθηνών, ΣΥΡΙΖΑ: Η συμφωνία είναι καθαρά αυτό που περιμέναμε, είναι η απάντηση στο δίλημμα: Ή χρεοκοπία ή δύσκολη συμφωνία. Εγώ στηρίζω την κυβερνητική πολιτική. Στηρίζω την προσπάθεια που έκανε ο Τσίπρας. Έναν οπαδό της δραχμής τον καταλαβαίνω.
Σάκης Παπαδόπουλος, βουλευτής Τρικάλων, ΣΥΡΙΖΑ: Πολύ οδυνηρή η συμφωνία. Θα υπερψηφίσω τους εφαρμοστικούς νόμους γιατί έτσι πρέπει να γίνει. Είναι ευθύνη της Προέδρου της Βουλής να παραιτηθεί. Βλέπω αναδιάρθρωση στο κόμμα.
Θεόδωρος Παραστατίδης, βουλευτής Κιλκίς, ΣΥΡΙΖΑ: Σίγουρα είναι μια συμφωνία δύσκολη, επώδυνη με σίγουρα υφεσιακά χαρακτηριστικά. Αυτή η διαπραγμάτευση έγινε υπό συνθήκες αντίξοες και σε εχθρικότατο περιβάλλον. Το πάθημα να μας γίνει μάθημα.
Bέττας Δημήτρης, Βουλευτής Φθιώτιδας: Αυτή η χώρα χρειάζεται πολλές αλλαγές, είμαι στο πλάι του πρωθυπουργού.
Διαβάστε επίσης: