Φάνης Επιτροπάκης

O Ιωάννης Καλλιάνος, πρώην στέλεχος της Ένωσης Κεντρώων, άνοιξε τα χαρτιά του στo zougla.gr και μίλησε για όλους και για όλα και φυσικά για τα νέα του καθήκοντα στην παράταξη της ΝΔ, καθιστώντας σαφές ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην κυβέρνηση, τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, όπως είπε, αν η χώρα δεν οδηγηθεί άμεσα σε εκλογές, ελλοχεύει ο κίνδυνος 4ου μνημονίου, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και την περίπτωση ενός «κουρέματος» καταθέσεων. «Έτσι όπως πάμε, θα παραλάβουμε Βολιβία και όχι Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καλλιάνος, ο οποίος είναι κάτοχος ενός μεταπτυχιακού στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά με κατεύθυνση στη Μετεωρολογία από το Πανεπιστήμιο Πατρών και ενός άλλου στα Πληροφοριακά Συστήματα και Δίκτυα Υπολογιστών από το ΕΑΠ Αθηνών, τόνισε επίσης πως η κοινωνική συνοχή προϋποθέτει την αλήθεια και τη δικαιοσύνη, προσθέτοντας πως η συγκυρία απαιτεί τη γενναιότητα της παραδοχής των ευθυνών που αναλογούν στον καθένα μας. «Και η Νέα Δημοκρατία έκανε λάθη. Έμαθε από αυτά και ζήτησε συγγνώμη» ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να μένει ανικανοποίητο από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα και ζητεί να μπει «γερό» ψαλίδι στις κύριες συντάξεις, της τάξης του 1,8% έως 42,4%! Ο κόσμος πάντως είναι προφανές ότι δεν αντέχει άλλα μέτρα. Τι θα γίνει με τις συνεχείς απαιτήσεις του ΔΝΤ;

Το ΔΝΤ αντιλαμβάνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι καθόλου σοβαρή και ότι δεν έχει εφαρμόσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Επέμεινε μόνο σε περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και έφερε «τσουνάμι» φορολογιών. Αν ανοίξουμε ένα λεξικό και κοιτάξουμε τη λέξη «μεταρρύθμιση», θα δούμε ότι είναι η διαδικασία εκείνη μέσα από την οποία θα καταστεί εύρυθμος ένας τομέας. Κανένας τομέας όμως σήμερα δεν λειτουργεί κανονικά. Οπότε μην κοροϊδευόμαστε, μεταρρυθμίσεις δεν έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, απλά διεύρυνε τους δικούς του κομματικούς στρατούς. Έτσι, οι στόχοι δεν βγαίνουν και γι’ αυτό το ΔΝΤ πιέζει. Γι’ αυτό και η χώρα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή, διότι το «κούρεμα» καταθέσεων και το 4ο μνημόνιο παραμονεύουν.

– Ποιες θα είναι οι πρώτες αλλαγές που θα προωθήσει η Νέα Δημοκρατία όταν αναλάβει κυβέρνηση και σε ποιους τομείς;

Η Νέα Δημοκρατία σταδιακά θα ρίξει τους φορολογικούς συντελεστές μέσα από ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον, θα περικόψει τις μη αναγκαίες δημόσιες δαπάνες και θα προωθήσει άμεσα σχεδιασμούς για ένα αποτελεσματικότερο κράτος. Επίσης, θα αξιολογήσει το Δημόσιο, θα εφαρμόσει την κινητικότητα, δεν θα απολύσει κανέναν, αλλά από την άλλη θα στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία, ώστε να έρθουν νέοι επενδυτές και να «γεννηθούν» επιτέλους νέες δουλειές για τους ανέργους μας. Τέλος, θα κάνει αποκρατικοποιήσεις και θα στηρίξει επενδύσεις όπως το Ελληνικό, που ο ΣΥΡΙΖΑ έκλαιγε όταν υπέγραφε. Όμως, το Ελληνικό θα φέρει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Το ξέρουν αυτό οι λάτρεις του Στάλιν;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

-Αν γυρνούσε ο χρόνος πίσω, θα αναθεωρούσατε την επιλογή σας για την ένταξή σας στο κόμμα της Ένωσης Κεντρώων, που φαίνεται ότι στήριζε, όπως είπατε, μια πολιτική που αποδείχθηκε κατά πολλούς αδιέξοδη για την κοινωνία και την οικονομία;

Με την εμπειρία που έχω πλέον όντας για έναν χρόνο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Κεντρώων και βλέποντας τα πράγματα από μέσα, αν γυρνούσαμε έναν χρόνο και κάτι πίσω, ούτε απέξω από τα γραφεία της Ένωσης Κεντρώων δεν θα περνούσα. Η λογική του να με πιέζουν να στηρίζω τον Τσίπρα και παράλληλα να προσπαθώ να προσφέρω μέσα από ένα ανοργάνωτο, προσωποπαγές και οικογενειοκρατικό «κόμμα» φάνταζε εφιάλτης για εμένα. Άρα, είμαι απόλυτα σίγουρος πως πήρα την πιο σωστή απόφαση. Αυτό μου λένε και οι πολίτες, με ένα στόμα κάθε φορά. Δεν είναι τυχαίο αυτό.

-Πέραν από την πολιτική, τι άνθρωπος είναι ο κ. Λεβέντης; Και γιατί λέει ότι του φερθήκατε άσχημα.

Με τον κ. Λεβέντη έχω να μιλήσω από τότε που αποχώρησα από την Ένωση Κεντρώων. Μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, όμως, ότι σε κάθε του συνέντευξη στις τηλεοράσεις, σπαταλά τον μισό του χρόνο για να μου επιτίθεται προσωπικά λέγοντας ότι αποτελούσα το άρρωστο και το νοσηρό για την Ένωση Κεντρώων και ότι ήμουν ένας απλός «υπαλληλάκος». Απλά λυπάμαι για τον κ. Λεβέντη, γιατί είναι ένας άνθρωπος 65-70 ετών και παράλληλα αρχηγός κόμματος της Βουλής και που μάχεται καθημερινά για να αποδείξει ότι ο Γιάννης Καλλιάνος ήταν ένα «μυρμήγκι». Δεν δείχνει, δηλαδή, τον στοιχειώδη σεβασμό προς το πρόσωπό μου. Εγώ τον εκτιμώ και τον σέβομαι, γι’ αυτό και δεν θα ήθελα να ανοίξω το στόμα μου, δεν θα το έκανα ποτέ αυτό.

-Σχεδόν αναπόφευκτο θεωρεί ένα 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel Ζολτ Νταρβάς με συνέντευξή του στα «Νέα». Θεωρείτε πιθανό το ενδεχόμενο, εάν τεθεί επισήμως θέμα 4ου μνημονίου να πάμε ξανά σε εκλογές;

Ή θα πάμε σε εκλογές με «πανηγυρική» αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ ή θα ψηφίσουν και άλλα πολλά μνημόνια γιατί ο μισθός των 7.000€/μήνα είναι μεγάλος. Όπως και να έχει, είναι ερασιτέχνες και ιδεοληπτικοί, έχουν σκοπό να δημιουργήσουν το δικό τους πελατειακό κράτος με κάθε τίμημα και κατέστρεψαν την Ελλάδα μας κάνοντάς μας να ζούμε σε μια φτωχοποιημένη κοινωνία.

-Βλέπετε η Νέα Δημοκρατία να είναι αυτοδύναμη στις εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν ή έχει ανοίξει πια ο δρόμος για κυβερνήσεις συνεργασίας;

Η Νέα Δημοκρατία, είτε είναι αυτοδύναμη είτε όχι, θα ζητήσει συνεργασίες. Αυτό το θεωρώ πολύ δημοκρατικό και συνάμα σωστό. Άλλωστε, το άνοιγμα προς το κέντρο που έκανε, προσωπικά με ερέθισε πολιτικά και γι’ αυτό προσχώρησα στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη και μάλιστα ένιωσα ότι επέστρεψα στην οικογένειά μου. Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι καθημερινά ολοένα και περισσότεροι Έλληνες πολίτες εμπιστεύονται τη «Συμφωνία Αλήθειας» του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, άρα η πιθανότητα αυτοδυναμίας είναι πολύ αυξημένη κατά τη γνώμη μου.

-Οι συνεργασίες ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων μπορούν να αποτελέσουν εγγύηση αποτελεσματικής διακυβέρνησης της χώρας;

Νομίζω πως όχι. Για παράδειγμα, η Νέα Δημοκρατία είναι υπέρ της ελεύθερης οικονομίας, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ προστατεύουν μόνο το Δημόσιο και ρίχνουν όλα τα βάρη στον ιδιωτικό τομέα κουκουλώνοντας τις παθογένειες που μας έφτασαν ως εδώ. Μπορούν αυτά τα δύο κόμματα να συνεργαστούν;

-Τι φταίει πιστεύετε για τη σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα;

Θα λέμε αλήθειες! Φταίει ότι το ΠΑΣΟΚ από το 1981 μέχρι το 1989 δανειζόταν από την Ευρώπη για να αυξάνει μισθούς και συντάξεις και για να διορίζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες χωρίς πτυχία ώστε να φτιάχνει ένα πελατειακό κράτος υδροκέφαλο και τεράστιο με σκοπό να βγαίνει για 50 χρόνια 1ο κόμμα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν εξέτασε πώς θα περάσουν οι επόμενες γενεές, τον ενδιέφεραν μόνο οι επόμενες εκλογές. Επίσης, τα 2 χρόνια του κ. Τσίπρα ήταν καταστροφικά. Όλοι ξέρουμε γιατί. Απλά είπε ψέματα για να βγει. Από εκεί και πέρα λειτουργεί όπως το παλιό και διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ. Και η Νέα Δημοκρατία έκανε λάθη. Έμαθε από αυτά και ζήτησε συγγνώμη. Απλά το ποσοστό «ευθύνης» της ΝΔ σε σχέση με τα άλλα δύο κόμματα είναι σχεδόν αμελητέο.

-Αν δεν διεκδικήσουμε την απόδοση των ευθυνών, η λεγόμενη κοινωνική συνοχή θα τιναχθεί στον αέρα. Αλλά πώς αλλιώς μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά;

Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του, να βγει και να πει γιατί φέρθηκε έτσι στην Ελλάδα. Να μιλήσει για τα λάθη του. Να ακούσουν οι πολίτες μια φορά σταράτες κουβέντες, οι οποίοι πολίτες αναζητούν την αλήθεια και αισθάνονται ότι τους εξαπατούν. Υπήρξαν κυβερνήσεις που τα στελέχη τους διέλυσαν την Ελλάδα. Και συνεχίζουν να το κάνουν από άλλα κόμματα. Ο κόσμος αποστασιοποιήθηκε από την πολιτική και τις εκλογές βλέποντας όλα αυτά. Η χώρα βούλιαξε! Όμως, αυτό δεν είναι καθόλου σωστό. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία ομιλεί στον απόλυτο βαθμό τη γλώσσα της αλήθειας, λέγοντας ότι θα κάνει αυτά που μπορεί. Δεν θα χαϊδέψει όμως τα αφτιά κανενός.

-Η Νέα Δημοκρατία έχει τον τρόπο να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε διάστημα δύο ετών, έχει δηλώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Πιστεύετε πραγματικά ότι η πεποίθηση αυτή μπορεί να μετουσιωθεί σε πράξη με το που γίνετε κυβέρνηση;

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη ΔΕΘ ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση. Εργάστηκαν για μήνες πολλοί επιστήμονες για αυτό. Δεν θα αποκλίνει ούτε λέξη από αυτά που είπε. Θα το δείτε. Δεν φοβάται το πολιτικό κόστος ο κ. Μητσοτάκης, όταν ο σκοπός του είναι να ισορροπήσει η πλέον φτωχοποιημένη μας κοινωνία.

-Το ΔΝΤ ζητάει πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Ο κ. Μητσοτάκης τι θα έκανε σε αυτήν την περίπτωση, διότι έχει αποσαφηνίσει ότι στα σχέδιά του δεν περιλαμβάνονται ομαδικές απολύσεις.

Η Νέα Δημοκρατία ασφαλώς και τάσσεται κατά των ομαδικών απολύσεων. Και θα μπορούσε να πιέσει ως κυβέρνηση για αυτό, ώστε να μην περάσει γιατί θα είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών έχοντας κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και έχοντας πρόγραμμα εξόδου της χώρας από την κρίση. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τάχα μάχεται και στο τέλος υπογράφει τα πάντα, γιατί δεν του έχει εμπιστοσύνη κανένας από τους εταίρους μας.

-Εν τω μεταξύ, όποτε σας δίδεται η ευκαιρία, ενημερώνετε τους φίλους σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις σημαντικές αλλαγές του καιρού. Τελικά, κ. Καλλιάνο, οι παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται έτσι; Και αναφέρομαι κυρίως στην προϋπηρεσία σας στην ΕΡΤ.

Αυτό σπούδασα, αυτήν την επιστήμη αγάπησα, από τα δελτία καιρού με έμαθε κατά βάση και ο κόσμος ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας. Πάλεψα για να είμαι πολύ καλός στα καθήκοντά μου ως μετεωρολόγος στην ΕΡΤ. Και εννοείται ότι σε λίγο καιρό θα ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι επαγγελματικά με την πρόγνωση του καιρού. Ελπίζω ο κόσμος να με εκτιμήσει ανάλογα και με την προσπάθεια που κάνω τώρα πια και από το μετερίζι της πολιτικής, ώστε να αναστήσουμε την ταλαιπωρημένη Ελλάδα μας.

-Τέλος θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής. Πιστεύετε ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να κάνει και πάλι τη χώρα «μεγάλη», αν δεχθούμε όμως την πραγματικότητα που υπάρχει;

Η Νέα Δημοκρατία είναι μια πολύ σοβαρή κεντροδεξιά παράταξη που πάντα πάλευε, με τα σωστά της και τα λάθη της. Πάντα όμως είχε πρόγραμμα, θέσεις και προτάσεις. Τώρα φαντάζει ακόμη πιο «μυαλωμένη», πιο σίγουρη και πιο «ώριμη». Η χώρα θα ισορροπήσει σταδιακά, δεν είναι θέμα δευτερολέπτων μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ. Χρειάζεται σκληρότατη προσπάθεια. Και όσο μένει ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο δυσκολότερο θα είναι το έργο μας, διότι θα παραλάβουμε τη Βολιβία και όχι την Ελλάδα. Γι’ αυτό και πιέζουμε για εκλογές, για να αποφύγουμε το κούρεμα και το 4ο μνημόνιο, να το καταλάβει ο κόσμος αυτό.

-Θα ήθελα και την τοποθέτησή σας για τις δηλώσεις του κ. Χουλιαράκη, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετεί την επιθετική δημοσιονομική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ.

Τη δημοσιονομική πολιτική του κ. Τραμπ δεν τη γνωρίζουμε ακόμη, διότι δεν έχει προλάβει να την εφαρμόσει. Στην εφαρμογή κρίνεται κάποιος ηγέτης, όχι στα λόγια. Από την άλλη, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να κινηθεί «επιθετικά» σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική πολιτική. Αντιθέτως, να φέρει τις κατάλληλες ισορροπίες θέλει, ώστε ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας να λειτουργούν κάτω από τις κατάλληλες προϋποθέσεις και αρμονικά, με αποτέλεσμα η κοινωνία μας να σταθεί πάλι στα πόδια της και τα νοικοκυριά να αρχίσουν να ανακάμπτουν οικονομικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης