Ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, στην ομιλία του στο συνέδριο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues 2022» (TFTD), που διοργάνωσε σε υβριδική μορφή, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με σκοπό την ανάδειξη της δυναμικής της Βορείου Ελλάδος σε πυλώνα συνεργασίας, ανάπτυξης και καινοτομίας επισήμανε πως «η κυβέρνηση με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έκανε τη Θεσσαλονίκη ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι φιλοπρόοοδη, φιλελεύθερη και φιλομεταρρυθμιστική και ότι τα πάνω από 320 νομοσχέδια που έφερε προς ψήφιση σε 3 χρόνια, που συνέπεσαν με τη διαχείριση πολλαπλών κρίσεων, αποτυπώνουν το «μεταρρυθμιστικό σθένος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μαζί με το ΕΣΠΑ 2021-2027 και τον νέο αναπτυξιακό νόμο αποτελούν εργαλεία στην φαρέτρα της κυβέρνησης «για να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα πιο σίγουρο και ασφαλές αναπτυξιακό μέλλον».

Σε ό,τι αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, είπε ότι ο Τομέας Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Εσωτερικών είναι αρμόδιος για επεξεργασία επενδυτικών πλάνων, ύψους από 1 έως 3 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι πάνω από το 70% αυτών που καταθέτουν βορειοελλαδίτες επιχειρηματίες.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι φιλοεπενδυτική στην πράξη και έχει στόχο να ξεμπλοκάρει τα σχέδια όσο γίνεται πιο γρήγορα και για αυτό το λόγο το Υφυπουργείο Εσωτερικών προσέλαβε προσωπικό και από τον Σεπτέμβριο θα υλοποιήσει διαδικτυακά εργαστήρια για τους επιχειρηματίες, με αντικείμενο καθένα από τα στάδια που απαιτούνται για να γίνει επεξεργασία επενδυτικού πλάνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υφυπουργός Εσωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο υψηλό επίπεδο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, από την Κοζάνη μέχρι την Αλεξανδρούπολη, το οποίο λειτουργεί ως κίνητρο σε εταιρίες για να επενδύσουν στην περιοχή. Ερωτηθείς σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση στην παιδεία, προέταξε την ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών, την εξωστρέφεια των ΑΕΙ, με την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων και τη συνεργασία με ιδρύματα του εξωτερικού, καθώς και την ποιοτική αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και του δημόσιου σχολείου. Πρόσθεσε, δε, ότι τα νομοσχέδια που έρχονται θα αφορούν στην ποιότητα σπουδών και της σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Τόνισε, ότι τα έργα υποδομής στην πόλη «έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης και είναι μακριά από σχέδια επί χάρτου». Για το μετρό υπογράμμισε ότι το 82% της βασικής γραμμής είναι έτοιμο και οι λαμαρίνες, που ταλαιπώρησαν επιχειρήσεις για πάνω από 10 χρόνια, έχουν φύγει. Στα άλλα μεγάλα έργα υποδομής συμπεριέλαβε το flyover, για το οποίο είπε ότι θα αλλάξει την κυκλοφορία στην πόλη, την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, την Νέα Τούμπα, την ανάπλαση της ΔΕΘ, τη διασύνδεση της ΠΑΘΕ με το Λιμάνι και το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά.

Την πεποίθηση ότι η Θεσσαλονίκη αλλάζει, δημιουργεί και είναι εξαιρετικά ελκυστική εξέφρασε ο δήμαρχος του κεντρικού Δήμου, Κωνσταντίνος Ζέρβας. Χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με τους φορείς της πόλεις, όπως τους υπόλοιπους δημάρχους, τα πανεπιστήμια, τα επιμελητήρια, προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα που κάνουν την πόλη ελκυστική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διοίκηση του Δήμου, πρόσθεσε, πρόβαλε τις θετικές ιδιαιτερότητες της πόλης, όπως για παράδειγμα η γαστρονομία, καθώς η Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε γαστρονομικός προορισμός της UNESCO. Εξάλλου, επισήμανε ότι η πόλη έχει αρχίσει να έχει brain gain και έχει να αντιμετωπίζει τον «ευχάριστο πονοκέφαλο» να βρει στέγη στα εκατοντάδες στελέχη των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην πόλη.

Αναφέρθηκε ακόμη, στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων που υλοποιεί η CISCO μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, καθώς και στη συνεργασία με τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας που θα δώσει τη δυνατότητα σε φοιτητές, επιστήμονες και επαγγελματίες να εκπαιδευθούν σε νέες τεχνολογίες.  Ο κ. Ζέρβας τόνισε ότι η θερμοκοιτίδα τεχνολογίας του δήμου OK! Thess έχει να επιδείξει απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, καθώς πάνω 2.000 άνθρωποι έχουν λάβει εκπαιδευτικές υπηρεσίες, περισσότερες από 150 επιχειρήσεις start up έχουν επωφεληθεί και οι πιο πετυχημένες από αυτές έχουν δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας.

Σημείωσε ότι η Θεσσαλονίκη θα υποδεχθεί φέτος 67 κρουαζιερόπλοια, έναντι 12 την περσινή χρονιά.

Το μεγαλύτερο κέντρο στο ευρωπαϊκό δίκτυο της Delloite, λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και στεγάζει πάνω από 900 νέους επαγγελματίες, με προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και partner της Delloite Greece, Βασίλης Καφάτος. Όπως ανέφερε, το κέντρο εστιάζει στην εκπαίδευση, τις τεχνολογίες αιχμής, τις ικανότητες του μέλλοντος και στα προγράμματα για νεότερες ηλικίες, ενώ συνεργάζεται με πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, με στόχο την διασύνδεση της παραγωγής γνώσης και έρευνας με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Κλείνοντας τις εργασίες του «Thessaloniki Future Thinking Dialogues 2022», ο κ. Καφάτος υπογράμμισε ότι ακούστηκαν διαφορετικές σκέψεις και ιδέες για το μέλλον της εργασίας της εκπαίδευσης και των δεξιοτήτων.

«Αναγνωρίσαμε ότι η εκπαίδευση δεν θα αποτελεί προετοιμασία για τη ζωή αλλά θα είναι η ίδια ζωή. Αναφερθήκαμε σε πολύ διαφορετικές ικανότητες και δεξιότητες που θα απαιτηθούν στο μέλλον, συνδυάζοντας γνώσεις stem υβριδικές ικανότητες, προσαρμοστικότητα και κριτική σκέψη», επισήμανε, μεταξύ άλλων.

Σημείωσε τέλος, ότι οι παραπάνω τάσεις, αλλαγές και δυνατότητες δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα, να επενδύσει στον εκσυγχρονισμό και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και να εστιάσει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και ικανοτήτων του μέλλοντος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης