Την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαριάδης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στην Ολομέλεια.
«Είναι σαφές ότι από χειροκροτήματα τα πήγαμε καλά. Αυτό το οποίο δεν γνωρίζω είναι πώς τα πήγαμε από δεσμεύσεις. Και εμείς το είπαμε από την πρώτη στιγμή. Εύχομαι και ευχόμαστε αυτό το ταξίδι να πέτυχε. Γιατί ξέρουμε ότι, εάν πετύχει κάτι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο όποιος Έλληνας Πρωθυπουργός, θα το βρει μπροστά του και ο επόμενος και ο μεθεπόμενος», είπε ο κ. Ζαχαριάδης και πρόσθεσε: «Εάν υπάρξει ζημιά, εάν υπάρξει υποχώρηση -θα αναφέρω δύο τα οποία έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια- όπως το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, η εγκατάλειψη του East Med ή κάτι άλλο, τότε αυτό όλοι μαζί θα το υποστούμε. Πέτυχε λοιπόν η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής; Αυτό θα φανεί, θα φανεί σύντομα. Πήγε εκεί ο κ. Μητσοτάκης ακολουθώντας το δόγμα του πιστού και προβλέψιμου συμμάχου, του δεδομένου, ενός συμμάχου ο οποίος απεμπολεί ακόμα και διαπραγματευτικά εργαλεία όλων των Ελλήνων Πρωθυπουργών στο παρελθόν. Πήρε δεσμεύσεις; Υπήρξε έστω ένα έμμεσο σχόλιο του Αμερικάνου Προέδρου για τις υπερπτήσεις, για τις παραβιάσεις κάτω των έξι ναυτικών μιλίων; Απ’ ότι είδα δεν υπήρξε. Έθεσε ζήτημα για τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή αρχιτεκτονική; Όχι».
Εμείς ξέρουμε τι δώσαμε, ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε: «Δώσαμε τις βάσεις για πάντα χωρίς διαπραγμάτευση. Δώσαμε -όπως με διακόψατε προηγουμένως- άλλα 3 ή 4 δισεκατομμύρια για να αγοράσουμε F-35. Να σας ρωτήσω όμως: Η αγορά αυτών των όπλων είναι βάσει των εισηγήσεων κάποιων επιτελείων; Είναι προσωπική απόφαση του κ. Μητσοτάκη; Έχει μετρηθεί η δημοσιονομική αντοχή στο κακό σενάριο; Πάμε στη Γαλλία, αγοράζουμε όπλα, αγοράζουμε και όπλα εκτός σχεδιασμού. Πάμε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ομοίως. Δεν ξέρω ποιος είναι ο σχεδιασμός, ομολογώ δεν ξέρω. Μπορεί να είναι στον σχεδιασμό. Όταν θα πάμε στη Γερμανία, τι θα κάνουμε;».
«Εγώ δεν λέω ότι η χώρα δεν χρειάζεται όπλα. Και ο Τσίπρας, όταν είχε πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες, έκανε και τέτοιες συμφωνίες, βεβαίως. Πόσα όπλα, όμως, χρειαζόμαστε, με πόσο κόστος και με ποιον σχεδιασμό; Μη βάζετε τη χώρα σε ράλι εξοπλισμών. Είναι επικίνδυνο και στρατιωτικά και οικονομικά και κοινωνικά», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως η χώρα πρέπει σύντομα να επανέλθει στις ράγες μιας πολυδιάστατης ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.