Συνέντευξη στην Άντζελα Πεΐτση

«Έχω λογαριάσει 7(!) μεταπτώσεις της κυβέρνησης για το χρέος τον τελευταίο μήνα: Πρώτα η δήλωση για τη γραβάτα. Στη συνέχεια το πατατράκ του Eurogroup» δήλωσε σε αποκλειστική του συνέντευξη στο zougla.gr, o Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το «τι» περιμένει από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Και υπογράμμισε: «Την επόμενη ημέρα δήλωση του ίδιου του κ. Τσίπρα ότι “μπορεί να πάρουμε και ως βάση για τη συζήτηση την πρόταση του Σόιμπλε”. Το απόγευμα νέα τοποθέτηση από τη Θεσσαλονίκη ότι “όχι δεν θα είναι βάση η πρόταση του Σόιμπλε”. Κατόπιν έχουμε δήλωση δίπλα στον Πρωθυπουργό της Εσθονίας “λύση να’ ναι για το χρέος και όποτε να έρθει”. Μετά, προχθές, είχαμε τοποθέτηση ότι δεν πρέπει να υπάρξει δραματοποίηση του θέματος. Χθες δραματοποίηση στο υπουργικό συμβούλιο και σήμερα δύο άρθρα του κ. Τσίπρα σε ξένες εφημερίδες που ανεβάζει τους τόνους. Είναι κυβέρνηση σε ζάλη!».

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, σχετικά με το αν ένα «αρνητικό» ή μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα από τη συνεδρίαση του Eurogroup, για τη χώρα μας, μπορεί ν’ αποτελέσει αιτία προκήρυξης πρόωρων εκλογών, ανέφερε χαρακτηριστικά: «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προσπαθούν με κάθε τρόπο να γαντζωθούν στην καρέκλα τους και να παραμείνουν στην εξουσία. Παρόλα αυτά όσο η οικονομία μας σέρνεται οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοικτές. Μακάρι να αποφασίσουν να κάνουν εκλογές, να ησυχάσουν κι αυτοί, να ησυχάσει και η χώρα».

Ο πρώην Υπουργός, τοποθετήθηκε στο αρνητικό για τη χώρα μας, ποσοστό της τελευταίας 20ετίας, που αφορά στο θέμα επενδύσεων και είπε που θα είναι η πολιτική που θα εφαρμόσεις η Νέα Δημοκρατία, σε ενδεχόμενη αυριανή Κυβέρνηση απέναντι στη φορολαίλαπα και εισφορολαίλαπα, που πλήττει τους Έλληνες πολίτες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξη του κ. Χατζηδάκη, στο zougla.gr

Ερ. Τι περιμένετε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου;

Απ. Τις τελευταίες ώρες έχουμε ξανά ένα θολό τοπίο καθώς η κυβέρνηση διαρρέει ότι πιθανόν να παραπέμψει το θέμα του χρέους σε Σύνοδο Κορυφής. Από τη γραβάτα στους νέους λεονταρισμούς. Έχω λογαριάσει 7(!) μεταπτώσεις της κυβέρνησης για το χρέος τον τελευταίο μήνα: Πρώτα η δήλωση για τη γραβάτα. Στη συνέχεια το πατατράκ του Eurogroup. Την επόμενη ημέρα δήλωση του ίδιου του κ. Τσίπρα ότι ‘μπορεί να πάρουμε και ως βάση για τη συζήτηση την πρόταση του Σόιμπλε’. Το απόγευμα νέα τοποθέτηση από τη Θεσσαλονίκη ότι ‘όχι δεν θα είναι βάση η πρόταση του Σόιμπλε’. Κατόπιν έχουμε δήλωση δίπλα στον Πρωθυπουργό της Εσθονίας ‘λύση να’ ναι για το χρέος και όποτε να έρθει’. Μετά, προχθές, είχαμε τοποθέτηση ότι δεν πρέπει να υπάρξει δραματοποίηση του θέματος.

Χθες δραματοποίηση στο υπουργικό συμβούλιο και σήμερα δύο άρθρα του κ. Τσίπρα σε ξένες εφημερίδες που ανεβάζει τους τόνους. Είναι κυβέρνηση σε ζάλη! Δεν μπορεί! Πληρώνει τα λάθη της και στην οικονομία και στη διαπραγμάτευση. Αλλά δυστυχώς τα πληρώνει και η χώρα. Η πολιτική που ακολούθησαν στην οικονομία οδήγησε σε οπισθοδρόμηση τα τελευταία 2,5 χρόνια, την οποία ο καθένας την αισθάνεται στην τσέπη και το νοικοκυριό του.

Επίσης στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση είχε μια εσφαλμένη τακτική και άφησε την διαδικασία να τραβήξει σε μάκρος. Αυτό επιβάρυνε ακόμα περισσότερο την πραγματική οικονομία από την μία πλευρά και από την άλλη οδήγησε τη διαπραγμάτευση κοντά στις γερμανικές εκλογές και έτσι η άλλη πλευρά δεν έχει περιθώρια μεγάλης ευελιξίας. Έτσι φτάσαμε σήμερα από τη διαπραγμάτευση Τσίπρα να μας μένει το 4ο μνημόνιο και τίποτα για το χρέος. Χαμένοι σε όλα τα μέτωπα, δηλαδή!

Ερ. Ένα «αρνητικό» ή μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τη χώρα μας, μπορεί ν’ αποτελέσει αιτία προκήρυξης πρόωρων εκλογών;

Απ. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ προσπαθούν με κάθε τρόπο να γαντζωθούν στην καρέκλα τους και να παραμείνουν στην εξουσία. Παρόλα αυτά όσο η οικονομία μας σέρνεται οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν ανοικτές. Μακάρι να αποφασίσουν να κάνουν εκλογές, να ησυχάσουν κι αυτοί, να ησυχάσει και η χώρα.

Ερ. Στην Ελλάδα καταγράφεται το μικρότερο ποσοστό επενδύσεων της τελευταίας 20ετίας. Πως μπορεί ν’ αντιστραφεί αυτή η κατάσταση;

Απ. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει – επιμένω πολύ σ’ αυτό – είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Να αισθανθούν οι επενδυτές και οι αγορές ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.
Αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρχει με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όσο κάποια κυβερνητικά στελέχη θεωρούν μνημείο το σιλό στο λιμάνι του Πειραιά και δάσος το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, οι επενδυτές θα μένουν μακριά από τη χώρα μας.

Η ΝΔ το πρώτο που θα κάνει είναι να αλλάξει το κλίμα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη. Θα το κάνει διότι θα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα εκπέμπει μηνύματα φιλικά προς τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι η προστιθέμενη αξία της ΝΔ. Νέα Δημοκρατία – Νέες δουλειές είναι η βασική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άλλωστε, όλες οι μεγάλες επενδύσεις που υπάρχουν σήμερα στη χώρα – ανεξαρτήτως αν προχωρούν ή τις υπονομεύει η σημερινή κυβέρνηση – έχουν δρομολογηθεί επί των ημερών μας.
Λοιπόν, η ΝΔ έχει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες δουλειές και να μπει μεροκάματο στο σπίτι.

Ερ. Ποια είναι η πολιτική που θα εφαρμόσει η ΝΔ –ως ενδεχόμενη αυριανή κυβέρνηση- απέναντι στη φορολαίλαπα και εισφορολαίλαπα, που πλήττει τους έλληνες πολίτες;

Απ. Θα εφαρμόζαμε ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ πέρυσι είχε παρουσιάσει τους βασικούς άξονες αυτής της πολιτικής και στην επόμενη ΔΕΘ θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για την οικονομία με βάση τα νέα δεδομένα. Σας θυμίζω όμως γιατί είναι ένα σαφέστατο δείγμα γραφής ότι ο Κυριάκος στη ΔΕΘ είχε δώσει τη λίστα με τις δαπάνες που σκοπεύουμε να μειώσουμε και την αντίστοιχη λίστα με τους φόρους που θα μειώσουμε. Μαζί με ένα πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών που θα στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει η ΝΔ είναι να εφαρμόσει στην Ελλάδα τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.Τις πολιτικές που εφήρμοσαν στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο και βγήκαν από τα μνημόνια. Βεβαίως, πάντα μετράμε τα λόγια μας! Λέμε λίγα, διότι θέλουμε να τα κάνουμε όλα!