«Η εποχή απαιτεί συνεργασίες, κανείς δεν μπορεί μόνος του, η αλαζονεία της μόνης πρωτιάς είναι πολιτική παλαιάς κοπής, κακή πολιτική, η οποία δεν βοηθάει τον τόπο», τόνισε η πρόεδρος της Νέας Ελληνικής Ορμής (ΝΕΟ), υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη χθεσινοβραδινή της παρουσία στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση των ευρωβουλευτών του κόμματός της, που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στις 26 Μαΐου.

Ερωτηθείσα γιατί αποφάσισε την αυτόνομη κάθοδο στις ευρωεκλογές, η κ. Παπακώστα απάντησε: «Είμαι υπέρ των συνεργασιών, διατηρώντας την ιδεολογική μου ιδεοπροσωπία, γι’ αυτό κατεβαίνουμε αυτόνομοι. Δεν είμαστε Αριστερά, δεν είμαστε όμως ούτε η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση του κ. Μητσοτάκη, η οποία είναι βαθιά αντικοινωνική διότι προσεγγίζει τα πολιτικά ζητήματα μόνο από την οπτική του κέρδους και της ευημερίας μιας ολιγάριθμης κάστας. Αυτό έρχεται σε σύγκρουση και σε αντίθεση με τη δική μου πρόταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κ. Παπακώστα καταφέρθηκε κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «είναι αλαζονεία να λες ότι χαραμίζεται η ψήφος σου όταν πάει σε άλλο κόμμα πλην του δικού σου». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αυτό δεν το έχω ακούσει ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες από πολιτικό αρχηγό, έμελλε να το ακούσουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος στο όνομα του νεοφιλελευθερισμού δεν διστάζει να υποστηρίξει τον κ. Βέμπερ».

Ειδικότερα για τον Μάνφρεντ Βέμπερ, στηλίτευσε τη στάση του απέναντι στα όσα λέει για την Τουρκία, εξηγώντας πως «εδώ και δεκαετίες, η ελληνική εξωτερική πολιτική επενδύει σε αυτό γιατί μας εξυπηρετεί στην καλή γειτονία και φιλία να υπάρχει ομπρέλα της Ευρώπης για να αναχαιτίζει την τουρκική προκλητικότητα. Ο κ. Βέμπερ θέλει αυτή την προστατευτική ομπρέλα της ΕΕ […] να την ακυρώσει με μονομερή συμπεριφορά και ενέργεια. Ο κ. Μητσοτάκης πάει κόντρα στην πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική στο θέμα αυτό».

Η κ. Παπακώστα αναφέρθηκε και στην αντίθεσή της «απέναντι σε ένα άλλο δίλημμα που βάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση» αλλά και με το γεγονός, όπως είπε, ότι οι δύο τάσεις (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) μονομαχούν «διότι εξαντλούν τις δυνάμεις τους στη μεταξύ τους μάχη για τα ποσοστά και όχι να καταναλώσουν την ενέργεια και την ικμάδα τους σε ένα εθνικό σχέδιο, για το οποίο θα έπρεπε να καθίσουμε σε ένα τραπέζι, να το εκπονήσουμε ώστε την επόμενη πενταετία να πάμε με οργανωμένο τρόπο να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος της ΝΕΟ, «αν πας (στην Ευρώπη) με ένα ατομικό πολιτικό μάρκετινγκ, ο κάθε πολιτικός και το κάθε πολιτικό κόμμα να προωθήσει το προφίλ του, όπως και κάθε υποψήφιος ευρωβουλευτής για να γυρίσει και να κάνει πολιτική καριέρα στην Ελλάδα, αυτό δεν βοηθάει τη χώρα».

«Η Νέα Ελληνική Ορμή έχει την ιδεολογική της αυτοτέλεια, έχει την πολιτική της αυτοτέλεια, έχει όμως και κουλτούρα συνεργασίας» σημείωσε η πρόεδρος της ΝΕΟ και πρόσθεσε: «Εγώ είμαι στο πολιτικό στερέωμα από το 2000· και στην προηγούμενη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΔΗΜΑΡ συνεργάστηκα παρότι διαφωνούσα τότε, γιατί θεωρούσα πως δεν έπρεπε ποτέ να συνεργαστεί η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ διότι ξέπλυνε τα ανομήματά του, είχε την υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να μην το κάνει, συνέβη όμως. Η κουλτούρα της συνεργασίας είναι σωστή, το έκανα και με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα εξακολουθήσω να το κάνω».

Η κ. Παπακώστα τόνισε ακόμα πως «στα εθνικά (θέματα) ζήσαμε άγριες στιγμές επειδή δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων κομματικοί μηχανισμοί, οι οποίοι προτίμησαν την επικοινωνιακή τακτική των επικοινωνιολόγων που πληρώνουν, που είπαν ότι το πρόσκαιρο πολιτικό όφελος είναι τα ψηφαλάκια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το πολιτικό σκηνικό αναλώνεται στην εσωστρέφεια»

Αναφερόμενη στον δημόσιο πολιτικό διάλογο ενόψει της κάλπης της 26ης Μαΐου, η κ. Παπακώστα υπογράμμισε ότι «το πολιτικό σκηνικό αναλώνεται σε μια εσωτερικότητα και σε μια εσωστρέφεια, η οποία δεν βοηθά στο να κατανοήσει ο πολίτης γιατί είναι κρίσιμες οι ευρωεκλογές», σημείωσε ότι «η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια θα αλλάξει» και θα πρέπει οι ευρωομάδες να είναι προετοιμασμένες γι αυτό. 

«Αν πάμε προς το καλύτερο, αυτό είναι κάτι που όλοι ευχόμαστε, αλλά στην πολιτική η ευχή δεν αρκεί. Χρειάζεται οργάνωση, προετοιμασία, σχέδιο. Αν πάμε όμως σε μια συνθήκη τελείως διαφορετική και δούμε μια άλλη Ευρώπη -και αυτό είναι που με ανησυχεί βαθύτατα- όπου από τη μία το 80% των αποφάσεων για την πατρίδα μας και τα άλλα κράτη-μέλη θα λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, θα πρέπει να έχουμε ευρωομάδες και ευρωβουλευτές με πολύ ισχυρές εθνικές πολιτικές προτάσεις για να υψώσουν το ανάστημα απέναντι σ’ αυτά που πρόκειται να έρθουν».

Σημείωσε, δε, ότι «η πρόταση της ευρωπαϊκής προοπτικής που δίνει η Νέα Ελληνική Ορμή είναι μακριά από το μοντέλο που μέχρι τώρα βιώνουμε στην εσωτερική πολιτική σκηνή, δηλαδή της ατάκας, της αψιμαχίας, της μονομαχίας, της επικοινωνίας».

«Εμείς έχουμε μια εξαιρετική ευρωομάδα 35 υποψηφίων ευρωβουλευτών, 50% γυναίκες και 50% άνδρες, έχουμε εκπρόσωπο των ΑμΕΑ», ανέφερε η κ. Παπακώστα και πρόσθεσε: «έχουμε εκπρόσωπο των ΑμΕΑ προκειμένου να απαντήσουμε όχι με τον τρόπο που λειτούργησαν οι ΑμΕΑ ως άλλοθι ή ως ασπίδα για να κρυφτούν από πίσω τους κρυφές ατζέντες. Ολα τα πολιτικά κόμματα έχουν υποψήφιους ευρωβουλευτές που είναι ΑμΕΑ πλην όμως τους εργαλειοποίησαν, τους χρησιμοποίησαν, τους εκμεταλλεύτηκαν για μικροκομματικούς σκοπούς. Ο Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος (σ.σ. ο υποψήφιος ΑμΕΑ της ΝΕΟ) θέλει να πάει στην Ευρώπη για να αναχαιτίσει το άσχημο πρόσωπο της Ευρώπης».

Να επανατεθεί στην ευρωβουλή το ζήτημα της Ποντιακής Γενοκτονίας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η κ. Παπακώστα σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν έχει μια εθνική πολιτική» στο θέμα αυτό και υπογράμμισε την ανάγκη να επανατεθεί το ζήτημα στη νέα ευρωβουλή.

«Σηκώθηκε πρόσφατα ένα ψήφισμα, το οποίο δεν υποστήριξαν όλα τα πολιτικά κόμματα, με αποτέλεσμα να ναυαγήσει αυτή η προσπάθεια που δεν ήταν ορθή αλλά ήταν μια προσπάθεια, η οποία δεν υποστηρίχθηκε ούτε από το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, ούτε από την ευρωομάδα της ΝΔ, παρότι θα έπρεπε. Εμείς έχουμε δουλέψει το ζήτημα αυτό. Θεωρούμε ότι μπορεί να επανατεθεί στη νέα ευρωβουλή, υπό την έννοια της εδραίωσης και στοιχειοθέτησης πάνω και στο ευρωπαϊκό δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες, αλλά και πάνω στο χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ώστε οι Ευρωπαίοι να πειστούν να αναγνωρίσουν ένα θέμα, το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία, όχι για λόγους ιστορικής ανάταξης αλλά γιατί η νέα Ευρώπη που θα δημιουργηθεί πρέπει να πατάει πάνω στις αρχές ενός νέου ουμανισμού», υπογράμμισε η κ. Παπακώστα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης