Επιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση
Η οριστικοποίηση της εκταμίευσης της δόσης, απαιτεί την υλοποίηση ακόμα κάποιων προαπαιτούμενων. Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το Φεβρουάριο του 2016. Σήμερα, είμαστε στον Ιούλιο του 2017, θα φτάσουμε πάρα πολύ κοντά σε μία κρίσιμη αποπληρωμή ενός ομολόγου για οποίο δεν έχουμε χρήματα και χρειαζόμαστε τη δόση αυτή για να μπορέσουμε να το αποπληρώσουμε».
Τα παραπάνω ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του, στην τηλεόραση του Star.
Και συνεχίζοντας υπογράμμισε: «Εκτιμώ πως θα υπάρξει θετικά έστω και την τελευταία στιγμή, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά με «τι» κόστος. Η οικονομία είναι σε μία κακή κατάσταση. Πέρσι ύφεση, φέτος, αναιμική ανάπτυξη και η πραγματικότητα της οικονομίας, είναι πως με εξαίρεση τον τουρισμό, έχουμε πολλά περισσότερα λουκέτα από ό,τι καινούριες επιχειρήσεις που ανοίγουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται σήμερα».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, τόνισε: «Δυστυχώς, δεν κερδίσαμε απολύτως τίποτα χειροπιαστό».
«Ρωτήστε τον κ. Τσίπρα, ο οποίος ανήγαγε το ζήτημα του χρέους, σε κεντρικό στόχο της διαπραγμάτευσης. Δεν πήραμε τίποτα στο θέμα του χρέους, δεν πήραμε τίποτα ούτε στο θέμα της ποσοτικής χαλάρωσης», παρατήρησε.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου, πως «θα τα πάρουμε και τα δύο», είπε χαρακτηριστικά: «Από «θα» άλλο τίποτα. Ο κ. Τσακαλώτος είναι ο ίδιος που έλεγε πως αν φτάσουμε στον Μάιο με Ιούνιο, καήκαμε».
Και εξήγησε: «Γιατί τονίζω πως η καθυστέρηση, έχει κόστος; Διότι το βιώνουν οι πολίτες και γιατί φτάσαμε στο σημείο να δεσμευτούμε σε μία σειρά από μέτρα για το 2019 και το 2020, τα οποία πριν από ένα χρόνο, κανείς δε μας ζητούσε. Αυτή είναι η πραγματικότητα».
«Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν σήμερα, πως το τίμημα για το κλείσιμο αυτής της αξιολόγησης, είναι η περικοπή του αφορολόγητου, οι μειώσεις των συντάξεων, οι περικοπές επιδομάτων και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
Και υπογράμμισε: «Όλοι γνωρίζουν σήμερα, ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις, πολύ πιο αποτελεσματική και πολύ πιο μεταρρυθμιστική».
«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που θεωρεί ότι η Κυβέρνηση πιστεύει σε αυτές τις αλλαγές… Εγώ πιστεύω στις αποκρατικοποιήσεις διότι πιστεύω ότι πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα του Κράτους στην οικονομία. Πιστεύω στη δύναμη της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας επειδή το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο μπορεί να κάνει θαύματα αν απελευθερωθεί από τη γραφειοκρατία και την υψηλή φορολογία… Πιστεύω σε ένα καλύτερο Κράτος μέσα από την αξιολόγηση υπαλλήλων και υπηρεσιών», συνέχισε.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η Νέα Δημοκρατία ως επόμενη Κυβέρνηση θα υιοθετήσει πλήρως το μεταρρυθμιστικό σκέλος του προγράμματος. Όλο το πλαίσιο των ρυθμίσεων που θα κάνουν την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και το Κράτος πιο ευέλικτο… Θα γίνουν ανοίγματα σε αγορές προϊόντων… Για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας θεωρούμε απολύτως απαραίτητη τη μείωση των φορολογικών συντελεστών… Από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να προσδιορίσουμε περικοπές δαπανών ίσου ύψους οι δανειστές δεν θα έχουν κανένα ζήτημα με αυτό… Για να μπορέσουμε να περικόψουμε φόρους πρέπει να περικόψουμε δαπάνες… Να δώσω ένα παράδειγμα. Στον τομέα της Υγείας, δεν υπάρχει σημαντικότατο έδαφος για εξορθολογισμό των δαπανών στις προμήθειες; Δεν υπάρχουν κεντρικές προμήθειες και ο καθένας προμηθεύεται για το διάστημα των επόμενων μηνών και όχι των επόμενων ετών, όπως θα λειτουργούσε ένα ευνομούμενο Κράτος. Εμείς εισηγούμαστε ότι ο κανόνας προσλήψεων προς αποχωρήσεων πρέπει να διατηρηθεί στο 1 προς 5 για τα επόμενα πέντε χρόνια… Δεν θα γίνουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων… Δεν θέλουμε να δημιουργούμε μια στρατιά συμβασιούχων που θα είναι όμηροι της εκάστοτε εξουσίας».
«Η δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για τα επόμενα πέντε χρόνια είναι μια δέσμευση υπερβολική για την ελληνική οικονομία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Υιοθετώντας ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, η χώρα θα κερδίσει αξιοπιστία. Αφού δώσει δείγματα γραφής, υπάρχει το περιθώριο για μια ειλικρινή συζήτηση με τους πιστωτές μας για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων… Αυτό προϋποθέτει ότι η επόμενη Κυβέρνηση εννοεί αυτά που λέει. Εμείς θα σώσουμε τους εαυτούς μας. Δεν περιμένουμε σωτηρία από κάποιον ξένο».
Εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση κατά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είναι η χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση. Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για την χώρα».
Υπογράμμισε ότι «όσο πιο γρήγορα έρθει η πολιτική αλλαγή τόσο καλύτερα για τη χώρα» ενώ συμπλήρωσε: «Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβάλει εκλογές. Αυτή η Κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των Ελλήνων και στις ανάγκες της χώρας… Είναι μια χείριστη Κυβέρνηση, η χειρότερη που γνώρισε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά. Είναι μια Κυβέρνηση που υπονομεύει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας».
Για τα ζητήματα ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αστυνομία «διαθέτει επιχειρησιακό σχέδιο για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. Όχι μόνο στα Εξάρχεια αλλά σε όλη την Ελλάδα», ενώ ξεκαθάρισε: «Στα ζητήματα νόμου και τάξης δεν χωρά καμία έκπτωση. Οι Έλληνες πολίτες θα αισθανθούν και πάλι ασφαλείς. Ο ασφαλής πολίτης είναι ελεύθερος πολίτης».
Παράλληλα επεσήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να σταθεί μόνη της στα πόδια της.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, τόνισε πως η ΝΔ ως αυριανή κυβέρνηση, «θα περιορίσει το δημόσιο χωρίς να κάνουμε απολύσεις»
Ο Πρόεδρος της ΝΔ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενον συμμετοχής ιδιωτών στον τομέα της καθαριότητας.
«Υιοθετώντας ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων θα ανακτήσει η χώρα μας την εμπιστοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για το Noor1 υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παππάς συναντούσαν τον κ. Μαρινάκη. Δεν τους είδα ποτέ να ενοχλούνται από αυτήν την υπόθεση. Είναι αδιανόητο Υπουργός, να επικοινωνεί με ισοβίτη».
Και έθεσε την εξής ερώτηση: «Ο κ. Καμμένος, επικοινωνεί και με άλλους ισοβίτες;»
Και καταλήγοντας ξεκαθάρισε: «Η Νέα Δημοκρατία, θα καταθέσει αίτημα εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση του Noor1 ώστε να ερευνηθούν όλες οι πτυχές της. Όλα στο φως».
Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν έχω καμία ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Μαρινάκη», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και είπε: «Οι σχέσεις με τους όλους τους επιχειρηματίες προσδιορίζονται από το θεσμικό μου ρόλο… Όλοι θέλουμε να μάθουμε την αλήθεια. Όποιος είναι ένοχος να πάει στη φυλακή. Σε μια Δημοκρατία, όμως, το ποιος είναι ένοχος το κρίνει η Δικαιοσύνη. Είναι αδιανόητο και πρωτοφανές και παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες Υπουργός της Κυβέρνησης να επικοινωνεί με έναν ισοβίτη… Η εξήγηση που έδωσε ο κ. Καμμένος δεν καλύπτει κανέναν. Είναι μια εξήγηση που δεν στέκει».
«Φαντάζομαι», συνέχισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «ότι ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος θέλουν να μάθουν την αλήθεια… Το επιχείρημα του κ. Τσίπρα ότι η υπόθεση είναι ανοιχτή στη Δικαιοσύνη δεν στέκει. Η εξεταστική για την Υγεία πραγματοποιείται την ώρα που η υπόθεση είναι ανοιχτή στη Δικαιοσύνη. Το επιχείρημα αυτό δεν στέκει… Εάν καταψηφίσουν την πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή είναι βαθύτατα εκτεθειμένοι… Ρώτησα ευθέως τον κ. Τσίπρα στη Βουλή εάν γνώριζε για τις συνομιλίες του κ. Καμμένου. Έγειρε στη θέση του και έκανε πως δεν άκουγε αυτά που του έλεγα… Δεν απάντησε ποτέ».