Η νίκη είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του στο ALTER και το Νίκο Χατζηνικολάου. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι και την επομένη των ευρωεκλογών η κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά της, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια και ο ίδιος έχει ως επείγουσα προτεραιότητα και εθνική ανάγκη την αντιμετώπιση της εθνικής κρίσης.

«Αυτό είναι ένα χρέος, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει και πολιτικό κόστος, αλλά είμαι διατεθειμένος να το πάρω. Δίνουμε αγώνα, πάμε για τη νίκη, τα δίνω και θα τα δώσω όλα. Ασχέτως του αποτελέσματος, την άλλη μέρα, κυβέρνηση και πρωθυπουργός κάνουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν στο επίπεδο της αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης. Αυτός είναι ο δρόμος της υπευθυνότητας και αντιδιαστέλλεται με την ανευθυνότητα που δυστυχώς ακολουθούν κυρίως οι της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Έντιμος ο Παπανδρέου, αλλά λάθος η πολιτική του. Θα μπορούσε να συνεργαστεί για να προωθήσουμε μεγάλες αλλαγές», είπε ο πρωθυπουργός, «αθωώνοντας» ωστόσο και τον Κώστα Σημίτη, αφού ο χαρακτηρισμός «αρχιερέας της διαπλοκής» που του είχε αποδώσει από το βήμα της Βουλής ήταν περισσότερο ένα λεκτικό σχήμα στη ροή του λόγου, όπως είπε.

Ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι ευρωεκλογές έχουν ιδιαιτερότητες, αλλά το όποιο αποτέλεσμα πρέπει να εκτιμηθεί. Απαντώντας σε ερώτηση για νέους φόρους είπε ότι θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης τον Ιούνιο, σημειώνοντας ότι ο βασικός σχεδιασμός δεν είναι να μπουν καινούργιοι φόροι, γιατί μπορεί να σε σπρώξουν μια ώρα νωρίτερα στην ύφεση. «Εάν όμως η εικόνα είναι τέτοια που πρέπει να βάλουμε φόρους, ναι θα τους βάλουμε εάν χρειαστεί». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι θα δοθεί βάρος στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στις διαρθρωτικές αλλαγές, σημειώνοντας ότι σχεδόν κάθε μήνα ανατρέπονται όλες οι εκτιμήσεις, ακόμη και από διεθνείς οργανισμούς και την ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι δε θα ακολουθήσει το παράδειγμα Σημίτη για να δώσει δαχτυλίδι μετά από μια ενδεχόμενη ήττα στις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά, λέγοντας «Δεν μοιάζουμε. Εγώ είμαι εδώ, στα 53 μου δεν είμαι έτοιμος για να συνταξιοδοτηθώ». Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αποχώρησής του από την ηγεσία της ΝΔ, εάν ηττηθεί στις εθνικές εκλογές και τα σενάρια που γράφονται, ο κ. Καραμανλής είπε: «Δεν ασχολούμαι με σενάρια. Από νέος παλεύω για τις ιδέες που μοιράζομαι με πολλούς άλλους. Αυτό κάνω και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Πρόθεσή μου δεν είναι να φύγω. Είναι να συνεχίσω να είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή, αλλά βεβαίως αυτό εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες, ο κυριότερος των οποίων είναι να σε θέλουν και οι άλλοι».

Ο κ. Καραμανλής αναγνώρισε ότι πολλοί πολίτες έχουν ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του γενικότερου συστήματος με αφορμή σκανδαλώδεις υποθέσεις, αλλά σημείωσε: «Όσο και αν υπάρχει η απαίτηση να υπάρχουν άμεσες κινήσεις, οφείλουμε πριν από όλα να εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη. Μπορεί να αργεί, αλλά τελικά την κάνει τη δουλειά της και την κάνει σωστά».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ σε ό,τι αφορά στη διαφυγή στο εξωτερικό υπόπτων για την υπόθεση Siemens και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στην υπόθεση Καραβέλα μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι γίνεται έρευνα αν καθυστέρησαν συγκεκριμένοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά υπογράμμισε ότι είναι αστείο και κωμικό να λέγεται ότι μία κυβέρνηση ή ο οποιοσδήποτε υπουργός ζήτησε από τις υπηρεσίες του να καθυστερήσουν, για να προλάβει ο περί ου ο λόγος να φύγει από τη χώρα. Η υπόθεση αυτή, πρόσθεσε, αφορά στις κυβερνήσεις του χθες, καθώς εκείνη την περίοδο έγιναν οι μεγάλες συμβάσεις του ΟΤΕ, οι προγραμματικές συμφωνίες με τεράστιο αντικείμενο και αδιαφανείς διαδικασίες. Η Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε, δεν έχει πάρει ούτε χορηγία, ούτε χρηματοδότηση, ενώ δήλωσε ότι διαψεύστηκαν και από το γραμματέα του κόμματος και από τον επίτιμο πρόεδρο, αλλά και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τα περί εγγράφου για ροή είκοσι εκατομμυρίων μάρκων από τη Siemens στη Mayo και στο ταμείο της Νέας Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στη δικαστική διερεύνηση των σκανδάλων, όπως αυτό του Χρηματιστηρίου, ο πρωθυπουργός δήλωσε: “Όλες οι υποθέσεις διερευνώνται. Τι έγινε με το Χρηματιστήριο; Μούγγα…”.

Μίλησε για πολιτικές μεθοδεύσεις λόγω πανικού από την αξιωματική αντιπολίτευση, υπενθυμίζοντας προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκε ο ίδιος για την οικογένειά του και τη σύζυγό του ή και τα δημοσιεύματα που εμφάνιζαν τον κ. Μητσοτάκη ως συνεργάτη των Ναζί. Ανέφερε, ακόμη, ότι υπήρξε χρηματοδότηση του ΠΑΣΟΚ επί Τσουκάτου και επανέλαβε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει σχέση ούτε σήμερα, ούτε είχε στο διάστημα αυτό.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ότι έκλεισε τη Βουλή για να παραγραφούν οι υποθέσεις επανέλαβε ότι καμία υπόθεση δεν έμεινε εκκρεμής και ερευνήθηκαν όλες από τη Βουλή, ενώ σε ό,τι αφορά στη Siemens, όπως είπε, δεν υπάρχει από πουθενά, ούτε έμμεση αναφορά, σε πολιτικά πρόσωπα. «Δεν με ενδιαφέρει κανένα αξίωμα, ούτε το πολιτικό κόστος, εάν πίστευα ότι υπάρχει κάπου ψαχνό και με δική μου πρωτοβουλία επιχειρείται συγκάλυψη. Δεν το συζητώ ότι θα μπορούσαμε να επιχειρήσουμε κουκούλωμα της οποιασδήποτε υπόθεσης».

Απαντώντας για την υπόθεση Παυλίδη, ο κ. Καραμανλής είπε: «Κανείς πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όλα τα δεδομένα μιας συγκεκριμένης περιόδου και μιας συγκεκριμένης κατάστασης» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει την αρχή του σεμνά και ταπεινά, γιατί έτσι ανατράφηκε, ενώ για όσους παραβιάζουν αυτή την αρχή, που έχει, όπως είπε, υποκειμενικά στοιχεία, σημείωσε: «Όλα είναι στοιχεία και παράμετροι που συνυπολογίζονται και συναξιολογούνται στις τελικές αποφάσεις για τα ψηφοδέλτια».

Αναγνώρισε ότι η Νέα Δημοκρατία υπέστη πολιτική ζημιά από την υπόθεση του Βατοπεδίου και εξηγώντας την έννοια της πολιτικής ευθύνης που ανέλαβε, είπε ότι σημαίνει ότι η κυβέρνηση είχε το θάρρος και την παλικαριά να αναγνωρίσει ότι κάτι δεν πήγε καλά στη διαχείριση και ότι πρόκειται για μια σοβαρή υπόθεση για την οποία δεν τους κατηγορούν αδίκως. Τόνισε και πάλι ότι δεν προέκυψε κανένα, ούτε καν ενδεικτικό στοιχείο, για ποινική ευθύνη οποιοδήποτε πολιτικού προσώπου. «Εάν ήμουν πεπεισμένος ότι υπάρχει έστω σοβαρή υπόνοια ποινικής ευθύνης, δεν θα προστάτευα ούτε θα κάλυπτα ποτέ κανένα», είπε χαρακτηριστικά.

Απέρριψε τα σενάρια περί πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για την Προεδρία της Δημοκρατίας στον κ. Σημίτη, λέγοντας: «Έχουμε καλό Πρόεδρο, συνεργαζόμαστε καλά, είναι αγαπητός στον ελληνικό λαό και δεν υπάρχει λόγος κανένας να κάνει τέτοια σενάρια».
Σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις ο κ. Καραμανλής είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, να εκσυγχρονιστεί το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών και να προχωρήσει μετά από διάλογο η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Αν κάνουμε, πρόσθεσε, μια σοβαρή αυτοκριτική είναι ότι θα έπρεπε να βάλουμε ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες στις μεταρρυθμίσεις. «Αλλά με ποια συμπαράσταση από το οποιοδήποτε κόμμα της αντιπολίτευσης;», πρόσθεσε.

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν αυστηρότερες οι διατάξεις για το άσυλο, εάν δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος, είπε ότι θα προχωρήσει η ταυτοποίηση των καρτοκινητών με το χρήστη και πως θα είναι επιβαρυντικό στοιχείο η χρήση κουκούλας.

Για τη λαθρομετανάστευση, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιμένει να υπάρξει ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και πως η ΕΕ αποφάσισε να πιέσει τις χώρες από τις οποίες ξεκινούν ή περνούν οι λαθρομετανάστες να υπογράψουν συμφωνίες επανεισδοχής. Από τη μια θέλουμε μια κοινωνία ανεκτική, ανθρώπινη, που δεν κυνηγάει κάποιους απλώς και μόνο γιατί δεν είναι Έλληνες πολίτες και ψάχνουν να βρουν ένα κομμάτι ψωμί, αλλά από την άλλη πλευρά να μην παρουσιάζονται φαινόμενα που να δημιουργούν την αίσθηση της ανασφάλειας στον πολίτη.

Για το θέμα των Σκοπίων, είπε ότι πιστεύει ότι έχει τιμήσει το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή και ότι αποτελεί επιτυχία το γεγονός ότι σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ συμφωνήθηκε ως όρος να υπάρξει κοινά αποδεκτή ονομασία και καλές γειτονικές σχέσεις για την περαιτέρω προώθηση της ΠΓΔΜ στους ευρωπαϊκούς και βορειοατλαντικούς θεσμούς. «Μιλούμε για σύνθετη ονομασία που θα κάνει σαφώς διακριτή την ελληνική Μακεδονία και θα ισχύει αυτό το όνομα έναντι όλων.»

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην εκ περιτροπής διοίκηση του στρατηγείου της Λάρισας από Έλληνα και Τούρκο αξιωματικό, σημείωσε ότι πρόκειται για συζήτηση που γίνεται εδώ και χρόνια πριν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, πως η απόφαση σχετίζεται με την αναδιάταξη της Συμμαχίας, πως καταργήθηκε το Αρχηγείο επί τουρκικού εδάφους στο Εσκί Σεχίρ και ότι δεν έχει καμία σχέση με τις δραστηριότητες και τη διάταξη των εθνικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων και των αεροπορικών.