Συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη προβλέπει η JP Morgan. Εκπρόσωπός της όμως σχολιάζει: «Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς αυτή η συμφωνία θα εγκριθεί από την ελληνική Βουλή».

Σε ανάλυση της η JP Morgan επισημαίνει ότι όπως ευρέως αναμενόταν από την συνεδρίαση του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών καλωσόρισαν την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, με τον Πιερ Μοσκοβισί να αναφέρεται σε ένα «νέο πλαίσιο νοοτροπίας» στις συζητήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίστηκαν τα ελληνικά ζητήματα ρευστότητας, δηλώθηκε ότι είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών να τα διαχειριστούν, και η μόνη συγκεκριμένη προθεσμία που αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου ήταν το τέλος του Ιουνίου.

Η JP Morgan συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι απίθανο η ΕΚΤ να επιτρέψει αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων και αγορές αυτών από ελληνικές τράπεζες, ως μέσο για να διευκολύνουν την ελληνική θέση ρευστότητας.

«Το αν η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων στο τέλος αυτού του μήνα παραμένει ασαφές, και η ρευστότητα παραμένει μια σημαντική πηγή πίεσης για την ελληνική πλευρά ώστε να καταλήξει σε μια συμφωνία» σύμφωνα με την ίδια ανάλυση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, η JP Morgan συνεχίζει να εκτιμά ότι μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους της ΕΕ, σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος θα έρθει, αλλά παραμένει ασαφές πώς ακριβώς ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα κατορθώσει να την περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο.

Τώρα το Bloomberg εξετάζει «πακέτο» για την Ελλάδα σε περίπτωση Grexit!

Στο ενδεχόμενο να δοθεί πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός Grexit αναφέρεται το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης εξετάζουν την πιθανότητα ενός πακέτου βοήθειας σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει το ευρώ, ενώ, τονίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν περιμένει κάτι τέτοιο, καθώς δεν σκέφτεται να φύγει από το κοινό νόμισμα.

«Υπάρχει πάντα ένα σχέδιο Β», σημειώνει ο Filippo Taddei, οικονομικός σύμβουλος του Ιταλού πρωθυπουργού Matteo Renzi, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στη Ρώμη, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα σε ένα πακέτο βοήθειας. «Αλλά θα πρέπει κάποιος να αναρωτηθεί ποιος έχει την ικανότητα να παρέμβει σε ένα παρόμοιο ενδεχόμενο. Και νομίζω ότι εάν ξεκινήσει κάποιος να κάνει μια λίστα, θα αντιληφθεί πολύ γρήγορα ότι η λίστα είναι πολύ μικρή».

Μπορεί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καλωσόρισαν την πρόοδο της Ελλάδας στη συνεδρίαση του Eurogroup, ωστόσο, επισημαίνεται ότι συνεχίζουν να ανησυχούν για τον Αλέξη Τσίπρα. «Μπορεί να μην είναι έτοιμος να “καταπιεί” τις παραχωρήσεις που είναι αναγκαίες για την εκταμίευση των χρημάτων» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πριν γίνουν πληρωμές, η Ελλάδα θα πρέπει να υποβάλει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα εξασφαλίσει το πράσινο φως από τους θεσμούς, θα εγκριθεί από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και θα περάσει στη συνέχεια από τα εθνικά κοινοβούλια.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, έχει περάσει ήδη την προθεσμία στα τέλη του Απριλίου για την υποβολή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, βουλευτές από το κόμμα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, έχουν αρχίσει να ισχυρίζονται δημοσίως ότι μία ελληνική έξοδος από το ευρώ μπορεί να είναι η καλύτερη λύση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους πιστωτές της.

«Εντός της ΕΕ υπάρχουν πολλά οικονομικά κεφάλαια τα οποία θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Thomas Steffen, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Γερμανίας με την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε καν να συλλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Σύνταξη: Κ. Μπ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης