Με την θερμή πολιτική και οικονομική στήριξη από το Παρίσι και με την, επίσης, σημαντικότατη στήριξη της Γερμανίας ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον με την βεβαιότητα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να ανορθωθεί η ελληνική Οικονομία.

Κορυφαία στιγμή στο θερμό κλίμα που επικράτησε στις συζητήσεις Σαρκοζί – Παπανδρέου ήταν βεβαίως η κήρυξη πολέμου κατά των κερδοσκοπικών διεθνών οίκων και των συγκεκριμένων Hedge Funds. Ο Νικολά Σαρκοζί, όπως και αναμενόταν, ήταν περισσότερο θερμός και περισσότερο επιθετικός από την Άνγκελα Μέρκελ σε ό, τι αφορά την στήριξη προς την Ελλάδα ενώ στο Παρίσι κατέστη σαφέστερο το δόγμα των «Σωματοφυλάκων του Βασιλιά»…. «ένας για όλους και όλοι για έναν», όσον αφορά την στήριξη και προστασία του Ευρώ.

Την ίδια ώρα καθίσταται σαφές πώς μετά και την δημοσιοποίηση της πρόθεσης επιχειρηματιών από το Κατάρ να επενδύσουν στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας στους τομείς του Φυσικού Αερίου και της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, η Ελλάδα καθίσταται προνομιακός συνεταίρος αραβικών συμφερόντων και, μάλιστα εντός Ευρωζώνης, μετά και την εξαγορά των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τον επιχειρηματικό κολοσσό του Άμπου Ντάμπι

Οι συνομιλίες μεταξύ Σαρκοζί και Παπανδρέου στο Παρίσι προφανώς και άλλαξαν το οικονομικό κλίμα για την Ελλάδα μετά και την σαφέστατη τοποθέτηση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας όσον αφορά την αρνητική και επικίνδυνη τακτική των διεθνών οίκων που κατά τα δεδομένα ενορχήστρωσαν και εξακολουθούν να ηγούνται της επιθετικής εκστρατείας κατά του ευρώ επιτιθέμενοι στον ασθενή κρίκο της Ευρωζώνης, την Ελληνική Οικονομία

Ήταν προφανής η πρόθεση του Νικολά Σαρκοζί να αποτρέψει οποιοδήποτε ενδεχόμενος προσφυγής της Αθήνας στο Δ.Ν.Τ. Το Παρίσι που διατηρεί αυτήν την περίοδο μια σαφώς περισσότερο ευρωπαϊκή στάση από το Βερολίνο, κυρίως όσον αφορά την ουσία και όχι τα λόγια, προσπάθησε να καταδείξει με αφορμή την διμερή συνάντηση στα Ηλύσια Πεδία, πώς είναι η Γαλλία που αντιδρά αμεσότερα για την διαφύλαξη της ακεραιότητας της Ζώνης του Ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Νικολά Σαρκοζί άφησε με σαφέστερο τρόπο να πλανάται η πρόθεση περί οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σε αντίθεση με την επιφυλακτικότητα της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εντός της γερμανικής κοινωνίας αλλά και γνωρίζει πώς στο τέλος αυτής της υπόθεσης θα είναι το Βερολίνο που θα καταθέσει την μερίδα του λέοντος σε όποια συγκεκριμένη οικονομική βοήθεια θα χρειαστεί η Αθήνα.

Παράλληλα και για δεύτερη φορά εντός μίας εβδομάδας, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, αιφνιδίασε με τον επιτυχή του χειρισμό στην υπόθεση της στρατηγικής επένδυσης αραβικών κεφαλαίων στον Αστακό. Πρόκειται για την δημιουργία τερματικού σταθμού Φυσικού Αερίου αλλά και την κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτό το λιμάνι της Δυτικής Ελλάδας. Τα κεφάλαια προέρχονται από το Εμιράτο του Κατάρ. Πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία ABU DHABI MAR δημοσιοποίησε την πρόθεση της να εξαγοράσει τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά. Είναι προφανές πώς σε εποχές κρίσης οι Άραβες επιχειρηματίες που έχουν δυνατότητες ρευστότητας, παίρνουν «θέσεις» στην Ελλάδα που είναι μέλος της Ευρωζώνης με σκοπό όταν αρχίσει η περίοδος της οικονομικής ανάπτυξης να είναι ήδη εγκατεστημένοι εντός εδάφους της Ε.Ε. και μάλιστα σε στρατηγικούς τομείς όπως η Ενέργεια.

Με αυτές τις προϋποθέσεις ο Γιώργος Παπανδρέου θα μπορέσει ασφαλέστερα να διαχειριστεί την ατζέντα που τον αναμένει κατά τις συνομιλίες του με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, οι οποίες χαρακτηρίζονται και ως άκρως «σφικτές» ως προς τις εκκρεμότητες ( Αφγανιστάν, Κυπριακό, Σκοπιανό)…

Ενδεχομένως, μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου να ασχολείται αυτό το εικοσιτετράωρο πολύ περισσότερο με τον Χρήστο Παπουτσή και τον Κώστα Σκανδαλίδη, οι οποίοι, αν και ανασκευάσαν τις πρόσφατες τοποθετήσεις τους, εντούτοις συγκροτούν το επίκεντρο της εσωκομματικής Αντιπολίτευσης προς τον πρωθυπουργό την ώρα που ο Γιώργος Παπανδρέου διαχειρίζεται την επόμενη και κρίσιμη φάση της οικονομικής κρίσης, μετά και την λήψη των οικονομικών μέτρων. Αυτό τουλάχιστον είναι το επιχείρημα των στενών συνεργατών του στο Μαξίμου, βλέπε Χάρη Παμπούκη, που έχουν εξοργιστεί με την στάση των δύο στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται εξοργισμένος με την επίθεση του κ. Παπουτσή κατά του υφυπουργού κ. Σαχινίδη αλλά και με τον Κώστα Σκανδαλίδη που δημοσιοποίησε τις αντιρρήσεις του με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης για να ανασκευάσει αμέσως μετά.

Δείτε τις δηλώσεις των δυο πολιτικών: