Πυρά κατά τους εκπροσώπους των δανειστών εξαπολύει η Αριστερή Πλατφόρμα με κείμενο στον ιστότοπο iskra.gr.

Το δημοσίευμα μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «τετραμελή κουστωδία των πιστωτών έφτασε στην Αθήνα με νέες αξιώσεις – λαιμητόμο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εν λόγω αξιώσεις, σύμφωνα με την Αριστερή Πλατφόρμα, «πλήττουν οριζόντια την ήδη χειμαζόμενη από τη πολυετή μνημονιακή λεηλασία κοινωνική πλειοψηφία και αφετέρου στοχεύουν προκλητικά στην προάσπιση του μεγάλου πλούτου».

Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙΚΥΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η “QUADRIGA” ΣΥΝΑΝΤΑ ΣΤΑΘΑΚΗ ΚΑΙ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ

ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΟΘΡΑΣΥΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΤΩΝ ΑΞΙΩΝΟΥΝ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΑΣΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΟΥΤΟ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής έχει οριστεί το πρώτο ραντεβού των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη με τους εκπροσώπους της “Quadriga”, Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Νικολά Τζιαμαρόλι (ESM).

Οι εκπρόσωποι της ενισχυμένης τρόικα που έγινε κουαρτέτο επανέρχονται δριμύτεροι και αποθρασυμένοι μετά τη συνθηκολόγηση της 5ης Ιουλίου. Η «Quadriga» , όπως βάφτισε ο Ζ. Κ. Γιουνκερ τη νέα τετραμελή κουστωδία των πιστωτών έφτασε στην Αθήνα με νέες αξιώσεις – λαιμητόμο που αφενός πλήττουν οριζόντια την ήδη χειμαζόμενη από τη πολυετή μνημονιακή λεηλασία κοινωνική πλειοψηφία και αφετέρου στοχεύουν προκλητικά στην προάσπιση του μεγάλου πλούτου.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες η “Quadriga” (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) ζητά από την κυβέρνηση αύξηση στο 75% της προκαταβολής φόρου για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και «μπλοκάκια» την ίδια στιγμή που αξιώνει κατάργηση της εισφοράς 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, αντιπροτείνοντας αύξηση στο 6% (από 4%) για εισοδήματα 50.000 και άνω.

Οι παραπάνω αξιώσεις δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αυταπάτες σχετικά με τις στρατηγικές στοχεύσεις και την ταξικά μεροληπτική τοποθέτηση των εκπροσώπων πιστωτών, πολύ δε περισσότερο για άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής μέσω αναδιανομής πλούτου μέσα στη μέγγενη του μνημονιακού πλαισίου.

Με τον αέρα του επικυρίαρχου οι εκπρόσωποι των πιστωτών απαιτούν κατά την έναρξη των κατ’ ευφημισμόν συζητήσεων να «ξηλώσει» η κυβέρνηση κάποια από τα φορολογικά μέτρα που έχει προωθήσει με την πρόφαση ότι «δεν θα αποδώσουν».

Συγκεκριμένα οι απεσταλμένοι της “Quadriga” (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ESM) στην Αθήνα, ζητούν:

α) κατάργηση της έκτακτης εισφοράς 8% για το μεγάλο πλούτο (για ετήσια εισοδήματα 500.000 ευρώ και άνω) . Αντιπροτείνουν μάλιστα την θέσπιση ενιαίου συντελεστή 6% για εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο. Πρόταση η οποία προφανέστατα θα μεγαλώσει τα φορολογικά βάρη στα μεσαία εισοδήματα, αλλά θα ελαφρύνει προκλητικά (συγκριτικά με το 8%) τους 230 πιο πλούσιους Έλληνες.

β) κατάργηση των φοροαπαλλαγών, του καθεστώτος φορολόγησης και της επιδότησης του πετρελαίου των αγροτών.

γ) αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 55% στο 75% για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι».

δ) κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων που εισπράττουν φορείς, δήμοι και ασφαλιστικά Ταμεία.
Το ΔΝΤ επιμένει στην εμπροσθοβαρή υλοποίηση σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, του οποίου οι εκπρόσωποι χαρακτηρίζουν κυνικά «μεταρρυθμίσεις υψηλής απόδοσης» που, όπως ισχυρίζονται «θα δώσουν αξιοπιστία στο πρόγραμμα και θα μπορούν να δικαιολογήσουν μια αναδιάρθρωση χρέους». Το «καρότο» της «αναδιάρθρωσης χρέους» δεν είναι ικανό πλέον να κρύψει από τον ελληνικό λαό το «μαστίγιο» του πάγιου στρατηγικού προαπαιτούμενου του ΔΝΤ που δεν είναι άλλο από την από την επιβολή εργασιακού μεσαίωνα στη χώρα.

Υπενθυμίζουμε ότι στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, το ΔΝΤ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να μην ακυρώσει καμία από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές απορρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις , να μην αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να αφήσει ανέπαφο τον ακόμα χαμηλότερο κατώτατο μισθό για τους νέους έως 25 ετών, και να νομοθετήσει με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» (sic), δηλαδή τις ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες, σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα (προκήρυξη απεργίας).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης